Autonome dysreflexie

Autonome dysreflexie is een mogelijk levensbedreigende aandoening die voorkomt bij mensen met beschadiging van het ruggenmerg boven het niveau van de middelste borstwervels. Door deze beschadiging is er overactiviteit van het sympathische deel van het autonome zenuwstelsel. De verschijnselen treden op door prikkels als een volle blaas of endeldarm en pijn of irritatie van de huid. De aandoening wordt ook wel autonome hyperreflexie genoemd en komt soms voor bij een quadriplegie of paraplegie.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

  • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
  • Online beeldbellen met een huisarts
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Verschijnselen

Autonome dysreflexie wordt gekenmerkt door veel zweten boven het niveau van de beschadiging van het ruggenmerg terwijl de huid onder dit niveau koud en klam is. Tevens kunnen hevige hoofdpijn, een trage of juist snelle hartslag en een verhoogde bloeddruk optreden. Andere symptomen zijn onder meer rusteloosheid, misselijkheid, een vlekkerige huid en kippenvel.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van het verhaal van de patiënt, de medische voorgeschiedenis en de verschijnselen. Tevens wordt lichamelijk, neurologisch en aanvullend onderzoek verricht. Zo kunnen een CT- en een MRI-scan van de hersenen en ruggenmerg de diagnose bevestigen.

Behandeling

De behandeling van autonome dysreflexie bestaat uit het verlichten van de verschijnselen. Het is belangrijk de prikkels te vermijden die de verschijnselen veroorzaken, bijvoorbeeld door de urineblaas regelmatig te legen met een urinekatheter.

Stijging van de bloeddruk en een trage of snelle hartslag worden met de juiste geneesmiddelen behandeld. Soms komen complicaties zoals toevallen en hersenbloedingen voor, die dodelijk kunnen zijn.

Meer informatie

Informatie over autonome dysreflexie
www.spinalnet.nl

Informatie van de Dwarslaesie Organisatie Nederland
www.dwarslaesie.nl

(Engels) Blackmer, J. (2003), “Rehabilitation medicine: 1. Autonomic dysreflexia”, CMAJ, vol. 169, no. 9, October, pp. 931-935 (Canada)
www.cmaj.ca

(Engels) Louis Calder Memorial Library (1998), Other Complications of Spinal Cord Injury: Autonomic Dysreflexia (Hyperreflexia), [Online 2005, March 22] (USA)
calder.med.miami.edu

(Engels) Medline Plus (2004), Autonomic Hyperreflexia, [Online 2005, March 22] (USA)
www.nlm.nih.gov

(Engels) National Spinal Cord Injury Association (2005), Autonomic Dysreflexia, [Online 2005, March 22] (USA)
spinalcord.org

Hijdra, A., Koudstaal, P.J. and Roos, R.A.C. (2003), Neurologie, 3rd ed, Elsevier Gezondheidszorg, Maarssen.

Engstrom, J.W. and Martin, J.B. (2001), Disorders of the Autonomic Nervous System, in: Braunwald, E., Fauci, A.S., Kasper, D.L., Hauser, S.L., Longo, D.L. and Jameson, J.L. (eds), Harrison’s Principles of Internal Medicine, 15th ed, vol. 2, McGraw-Hill, New York. (Engels)

Karlsson, A.K. (1999), Autonomic dysreflexia. Spinal Cord. Vol. 37, no. 6, Jun, pp. 383-91. (Engels)

Victor, M. and Ropper, A.H. (2001), Adams & Victor’s Principles of Neurology, 7th ed, McGraw Hill, London. (Engels)

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.