Atletieksport

Atletieksport

Atletiek bevat ruim 25 verschillende onderdelen en is één van de meest diverse sporten. De atletieksport bestaat uit loop-, spring- en werponderdelen, of een combinatie van deze drie. Hier gaat het over de blessures en gezondheidsvoordelen van atletiek. Bij veel verenigingen doen mensen aan atletiek in recreatief- of in wedstrijdverband. Het is geschikt voor alle leeftijden. Senioren vormen de grootste groep sporters. Ook gehandicapte mensen kunnen aan atletiek doen. Vaak worden bij atletiek één of meerdere onderdelen getraind, zodat er voor iedereen wel iets bij zit wat hij leuk vindt. Het verbeteren van de eigen prestaties of vaardigheden staat voorop.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Gezondheidsvoordelen

Met atletiek trainen mensen het hele lichaam, zeker wanneer verschillende onderdelen beoefend worden. Omdat atletiek een technische sport is, verbeteren de trainingen en oefeningen de motoriek van sporters. Een goede lichaamshouding is ook van belang binnen de atletiek, dus bij beoefenaars zal ook de houding verbeteren. Atletiek bestaat uit veel verschillende onderdelen en daarom heeft het ook veel verschillende specifieke gezondheidsvoordelen:

  • Langere loopafstanden vergroten het uithoudingsvermogen.
  • De korte loopafstanden verbeteren vooral snelheid en explosiviteit.
  • Voor de springnummers zijn snelheid en natuurlijk een goede sprongkracht nodig.
  • De werpnummers vragen kracht en explosiviteit.

Gevaren en het voorkomen van blessures

Spierblessures komen regelmatig voor in de atletiek. Dit komt vooral door het explosieve karakter van de verschillende onderdelen. Hierbij zijn grote krachten en snelle bewegingen nodig. 

Een goede algemene trainingsopbouw voorkomt veel problemen. Overbelastingsblessures zijn vooral bij langeafstandlopers een gevaar. Problemen met pezen zijn hier vaak de oorzaak van. Veel van deze problemen zijn echter te voorkomen door trainingen goed op te bouwen. 

De verschillende atletiekdisciplines stellen allemaal hun eigen eisen aan de schoenen. Een goed uitgebalanceerde voeding is natuurlijk voor iedere sporter van belang.

Meer informatie

De website van de Atletiekunie 
http://www.atletiekunie.nl/

Sportzorg 
http://www.sportzorg.nl/

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.