Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

Anabole steroïden

Anabole steroïden, ook wel anabolen genoemd, zijn gefabriceerde hormonen die onder meer de opbouw van spieren bevorderen. Ze zijn afgeleid van het mannelijk geslachtshormoon testosteron. Testosteron wordt door het lichaam zelf aangemaakt, anabole steroïden niet. Vanwege de werking op de spieropbouw worden anabole steroïden vaak gebruikt als doping.
Anabole steroïden zijn niet hetzelfde als corticosteroïden . Corticosteroïden zijn hormonen die door het lichaam zelf in de bijnieren worden gemaakt. Ook worden ze regelmatig door artsen voorgeschreven in de vorm van medicijnen, zoals prednison.

In de medische wereld worden anabole steroïden eigenlijk niet gebruikt.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Gebruik

Anabole steroïden circuleren vaak in sportscholen en fitnessclubs. Ze worden vooral gebruikt door bodybuilders en door atleten tijdens wedstrijden. Anabole steroïden bevorderen de aanmaak van eiwitten en remmen tegelijkertijd de afbraak van eiwitten af. Hierdoor neemt de spiermassa toe. Anabole steroïden verhogen ook de aanmaak van rode bloedlichaampjes waardoor iemand het sporten langer kan volhouden.

Maar het gebruik van anabole steroïden kan ook ernstige nadelige effecten op de gezondheid hebben. Daar komt bij dat de kwaliteit van anabole steroïden vaak slecht is, waardoor nog meer bijwerkingen en complicaties kunnen ontstaan.

Bijwerkingen

Anabole steroïden kunnen gevaarlijke bijwerkingen hebben. Ze verhogen het risico op bijvoorbeeld een verminderde hartfunctie of leverfalen. Gedrags- en stemmingsverandering komen veel voor, zoals agressie, achterdocht en depressie.

Gebruik van anabole steroïden kan in eerste instantie tot meer zin in seks leiden. Na het gebruik neemt de zin in seks echter sterk af en kan dit zelfs leiden tot impotentie. Ook kan bij mannen borstvorming, verkleining van de zaadballen en haaruitval op het hoofd optreden. Acne is een veel voorkomend symptoom, waarbij het gezicht, de armen en de romp aangedaan kunnen zijn. Anabole steroïden kunnen ook het risico op prostaatkanker vergroten.

Vrouwen kunnen mannelijke eigenschappen krijgen, zoals een lagere stem, een versterkte lichaamsbeharing, stoornissen in de menstruatiecyclus en kleinere borsten. Gebruik van anabole steroïden kan zowel bij mannen als vrouwen tot verminderde vruchtbaarheid leiden. Al deze effecten verdwijnen niet altijd na staken van de middelen.

Bij kinderen die anabole steroïden gebruiken kan de groei vertraagd zijn, waardoor ze kleiner blijven dan ze zonder anabole steroïden zouden zijn geworden.

Gebruik van anabole steroïden is verslavend, zowel lichamelijk als geestelijk. Het sterke zelfverzekerde gevoel kan, na het stoppen, overgaan in een futloos en down gevoel. Daardoor kan iemand geneigd zijn om de anabole steroïden opnieuw te gaan gebruiken. Het gebruik van anabolen zorgt ook dat de natuurlijke testosteronproductie stilgelegd wordt. Het kan enkele maanden tot jaren duren voordat dit zich weer hersteld heeft.

Complicaties

Anabole steroïden kunnen in tabletvorm worden ingenomen of kunnen per injectie worden toegediend. In het laatste geval is het belangrijk dat degene die de injectie toedient, dit op een veilige manier kan.

Als anabole steroïden worden geïnjecteerd met behulp van niet-steriel instrumentarium dat door meerdere mensen wordt gebruikt, is de kans groot op het oplopen van een infectie. Dit kunnen ernstige infecties zijn, zoals hiv (het virus dat aids veroorzaakt) en hepatitis-B (een virus dat leverontsteking geeft). Ook bestaat er kans op abcesvorming, longembolie of trombose (vorming van stolsels in een bloedvat). Wanneer een wond geïnfecteerd raakt, kan bloedvergiftiging optreden.

Deze aandoeningen kunnen het einde van een sportcarrière betekenen of zelfs de dood tot gevolg hebben.

Verboden

Het gebruik van anabole steroïden met als doel de sportieve prestaties te verbeteren, is niet toegestaan. Daar zijn twee redenen voor. Enerzijds is het gebruik van anabole steroïden gevaarlijk voor de gezondheid van sporters. Anderzijds geven anabole steroïden de gebruikers een oneerlijk voordeel tijdens een wedstrijd.

Bij de meeste sporten worden rondom wedstrijden en tussen de wedstrijden door urineonderzoeken gedaan om misbruik op te sporen. Sporters die op het gebruik van anabole steroïden worden betrapt, worden vaak bestraft.

Meer informatie

Informatie over anabole steroïden van de Jellinek-kliniek
www.jellinek.nl/vraag-antwoord/wat-zijn-anabole-steroiden/

Informatie over anabole steroïden van de Dopingautoriteit
www.dopingautoriteit.nl/wat_is_doping/dopingcategorieen/anabole_middelen

Informatie over complicaties van anabole steroïden
www.eigenkracht.nl/publicaties/sport-fitness/2004/risicosinjectie