Acute ontsteking van het trommelvlies

Acute ontsteking van het trommelvlies

Een acute ontsteking van het trommelvlies wordt acute tympanitis of acute myringitis genoemd. Deze gaat meestal gepaard met een ontsteking van de bekleding van de uitwendige gehoorgang. De uitwendige gehoorgang is een deel van het uitwendige oor dat van de uitwendige opening van het oor naar het trommelvlies loopt.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Oorzaak

Een acute ontsteking van het trommelvlies wordt veroorzaakt door infecties van het trommelvlies, door allergische reacties en reacties op antibiotica die in de gehoorgang worden gebruikt. De bacteriën die de acute ontsteking van het trommelvlies veroorzaken, zijn Staphylococcus aureus, Pseudomonas, Proteus en Escherichia coli. Virussen als het griepvirus veroorzaken een kenmerkend type trommelvliesontsteking met blaren op het trommelvlies, dit wordt een bulleuze ontsteking van het trommelvlies genoemd.

Het kan ook het gevolg zijn van peuteren in de oren met vieze vingers, lucifers of haarspeldjes. Een warm en vochtig klimaat vergemakkelijkt het ontstaan van ontstekingen.

Verschijnselen

Tot de verschijnselen van een acute ontsteking van het trommelvlies behoren irritatie en jeuk in het oor, tevens vaak met oorpijn en afscheiding uit het oor.
Door ophoping van afscheiding kan gehoorverlies ontstaan.

Diagnose

De diagnose acute ontsteking van het trommelvlies kan worden gesteld op basis van de ziektegeschiedenis, onderzoek van het oor en bepaalde tests.
Er wordt een monster van de afscheiding uit het oor genomen, dat voor een kweek (het laten groeien van de bacteriën op een speciale voedingsbodem) wordt opgestuurd om te kunnen vaststellen wat de ziekteverwekker is.

Behandeling

Bij de behandeling van een acute ontsteking van het trommelvlies wordt gebruik gemaakt van orale antibiotica of antibiotica voor locaal gebruik.

Eventuele afvalstoffen en afscheiding uit het oor worden zorgvuldig verwijderd met een wattenstokje of door te wassen met water.

De patiënt krijgt het advies de oren droog te houden en zwemmen en peuteren in het oor te vermijden.

Prognose

Patiënten met een acute ontsteking van het trommelvlies reageren goed op de behandeling en hoeven niet bang te zijn dat ze last blijven houden van doofheid.

Meer informatie

(Engels) Informatie van de National Library of Medicine (USA)
www.nlm.nih.gov

(Engels) Informatie van The Merck Manual Online Medical Information (USA)
www.merck.com

Dale, B.A.B, Kerr, A.I.G, (1988), “The Ear”, in: Maran, A. G. D (ed) Logan Turner’s Diseases of the Nose, Throat and Ear, 10th edn, Butterworth Scientific, Britain.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.