Acute middenoorontsteking

Acute middenoorontsteking

Een acute middenoorontsteking (otitis media acuta, OMA) is een plotselinge ontsteking van het middenoor die korter duurt dan drie weken. Andere namen voor deze aandoening zijn acute oorontsteking, acute otitis media, etterende otitis media en suppuratieve otitis media. Het komt vooral voor bij jonge kinderen.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaak

Een acute middenoorontsteking is meestal een gevolg van een infectie van de bovenste luchtwegen. Een infectie van de bovenste luchtwegen wordt bij kinderen meestal veroorzaakt door een virus en soms door een bacterie.

Bij een infectie van de bovenste luchtwegen kan de buis van Eustachius dicht gaan zitten. Er hoopt zich dan slijm op in het middenoor. Hierdoor neemt de druk in het middenoor toe en komt het trommelvlies onder druk te staan. De druk kan zo hoog worden dat er een gaatje ontstaat in het trommelvlies (trommelvliesperforatie) waardoor de pus kan afvloeien. Dit wordt een loopoor genoemd.

De reden dat een acute middenoorontsteking vooral bij jonge kinderen voorkomt ligt aan de andere bouw van het oor en buis van Eustachius op deze leeftijd. Ook komen er bij kinderen meer verkoudheidsvirussen voor.

Symptomen

Acute otitis media geeft vaak oorpijn of een loopoor naast een verkoudheid. Bij jonge kinderen zijn er ook vaak algemene klachten als koorts, nachtelijke onrust en buikklachten (pijn, diarree). De klachten bij kinderen met een verminderde weerstand, een gehemeltespleet of met het syndroom van Down kunnen in korte tijd veel ernstiger worden.

Diagnose

Voor een juiste diagnose luistert een arts naar de klachten van de patiënt en waar nodig de ouders. Ook is een lichamelijk onderzoek nodig, waaronder otoscopie. Aanvullend onderzoek is alleen nodig bij complicaties of een verhoogd risico daarop.

Behandeling

Alle patiƫnten met een acute middenoorontsteking worden behandeld met pijnstillers. Meestal paracetamol. Voor een optimale pijnstilling is het belangrijk de pijnstillers op de voorgeschreven tijden in te nemen of toe te dienen. Als er ook sprake is van een verstopte neus, kunnen neusdruppels (zoutdruppels of xylomethazoline) gebruikt worden.

Antibiotica zijn meestal niet nodig. De huisarts schrijft wel antibiotica voor bij ernstig zieke kinderen en bij kinderen die een vergrote kans hebben op complicaties. Ook bij kinderen die jonger zijn dan twee jaar en een dubbelzijdige oorontsteking hebben, bij kinderen die al snel een loopoor hebben en bij kinderen waarbij de klachten na drie dagen nog niet zijn verminderd, kunnen antibiotica overwogen worden. Het antibioticum dat het meest wordt voorgeschreven bij acute middenoorontstekingen is amoxicilline.

Bij een trommelvliesperforatie (loopoor) wordt aangeraden niet onder water te zwemmen. Douchen mag wel.

Prognose

Negentig procent van de acute oorontstekingen geneest binnen drie dagen. Soms ontstaat er een loopoor. Een loopoor geneest meestal in twee weken spontaan. Controle is dan niet nodig.

Om complicaties tijdig te ontdekken of te voorkomen, kan een kind worden doorverwezen naar een KNO-arts. Redenen voor verwijzing zijn:

  • Het kind reageert niet binnen één tot twee dagen op de antibioticakuur.
  • Het oor blijft lopen tot twee weken na de antibioticakuur.
  • Een trommelvliesperforatie geneest niet binnen twee maanden.
  • Het kind heeft meer dan drie acute oorontstekingen per jaar.

Complicaties komen weinig voor. De meest ernstige complicaties zijn mastoïditis en meningitis. Hierbij wordt het kind toenemend ernstig ziek.

Meer informatie

Informatie van het Nederlands Huisartsen Genootschap
www.nhg.org/standaarden/

Informatie van de Nederlandse apothekers
www.apotheek.nl/

Healy, G.B. (1996), Otitis Media and Middle Ear Effusions, in: Ballenger, J. J. & Snow, J. B. (eds), Otolaryngology: head and Neck surgery, 15th ed., Williams and Wilkins, Baltimore.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.