Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

Acute luchtweginfectie door het respiratoir syncytieel virus

Respiratoir syncytiële virussen (RS-virussen) zijn een groep virussen die bij mensen kunnen leiden tot infecties van de hogere en lagere luchtwegen. Een infectie met het respiratoir syncytieel virus is een van de meest voorkomende oorzaken van verkoudheid en luchtwegontstekingen bij jonge kinderen.

Het virus is ook de meest voorkomende oorzaak van longontsteking bij baby’s, peuters en kleuters. Het virus kan daarnaast ouderen en mensen met een verminderde weerstand infecteren.

Oorzaak

Het RS-virus is erg besmettelijk. Het wordt verspreid door afscheiding uit de luchtwegen van dragers van het virus, vooral door handencontact. Maar het virus kan ook via voorwerpen zoals speelgoed worden overgedragen. Baby’s raken vaak besmet door contact met een volwassene die gewoon verkouden lijkt.

Respiratoire syncytiële virussen beschadigen de slijmvlieslaag van de luchtwegen (bronchi en bronchiolen), waardoor ontstekingen kunnen ontstaan.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Symptomen

Het RS-virus begint vaak met een verkoudheid met een verstopte neus en snotterigheid die vooral bij jonge kinderen over kan gaan in een longontsteking . De symptomen zijn dan een piepende ademhaling en hoge koorts, in combinatie met kortademigheid en hoestbuien waarbij het kind rood wordt. Ook zal het kind minder gaan eten en drinken.

Het virus is meestal onschuldig, maar er is een aantal risicogroepen waarbij de infectie veel ernstiger verloopt:
  • Te vroeg geboren kinderen van 35 weken en jonger.
  • Kinderen met aangeboren longafwijkingen.
  • Kinderen jonger dan 6 maanden aan het begin van het RS-seizoen (namelijk het najaar en de winter).

Diagnose

De symptomen en een lichamelijk onderzoek geven voldoende informatie voor het stellen van de diagnose. Bij een ziekenhuisopname wordt meestal een test gedaan om te bepalen of het ook echt om het RS-virus gaat. Dit heet een RS-sneltest.

Behandeling

Meestal worden alleen de symptomen bestreden. De koorts kan worden tegengegaan met paracetamol. Patiënten die sputum ophoesten, kunnen stomen om het slijm vloeibaarder te maken. De hoest kan worden tegengegaan met antihoestmiddelen. Ook middelen die de luchtwegen verwijden (bronchodilatoren) kunnen verlichting brengen bij kortademigheid.

Palivizumab is het enige geneesmiddel dat de kans op een ernstige RS-virusinfectie verkleint. Dit medicijn bevat antistoffen tegen het virus. Baby's met een verhoogd risico op een ernstiger verloop krijgen daardoor extra bescherming. Het middel is alleen in de volgende gevallen geïndiceerd:
  • Baby’s jonger dan 2 jaar met een ernstige longafwijking die zuurstofbehoeftig zijn.
  • Te vroeg geboren kinderen met bronchopulmonale dysplasie.
  • Baby’s met cystische fibrose, bepaalde aangeboren hartafwijkingen of afweerstoornissen.
Palivizumab wordt door een prik gegeven. Na 4 weken verdwijnen de antistoffen uit het lichaam. Daarom moet er ieder jaar een nieuwe prik toegediend worden.

Complicaties

De symptomen kunnen verergeren, waardoor kinderen toenemend benauwd worden. Het kind kan dan gaan braken en slecht drinken, waardoor kans op uitputting en uitdroging ontstaat. De benauwdheid en/of (dreigende) uitdroging kan soms leiden tot een ziekenhuisopname.

Andere methoden om te voorkomen dat het virus zich verder kan verspreiden, zijn regelmatig handenwassen en niet drinken uit hetzelfde glas, eten van hetzelfde bord, of eten met hetzelfde bestek als de geïnfecteerde patiënt.

Meer informatie


Informatie van het RIVM
www.rivm.nl/Infectieziekte_informatie_voor_professionals

Hall, C.B. and McCarthy, C.A. “Respiratory syncytial virus”. In: Mandell, G.L., Bennett, J.E., Dolin, R. eds. Mandell, Douglas, and Bennett's principles and practice of infectious diseases, 5th ed., Churchill Livingstone, New York.

Randolph, A.G., Wang, E.E.L. (2003), Ribavirin for respiratory syncytial virus infection of the lower respiratory tract (Cochrane Review). In: The Cochrane Library, Issue 2, 2003. Oxford: Update Software.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.