Achtergebleven placentarest

Achtergebleven placenta(rest)

Bij een normale bevalling wordt de placenta ongeveer 20 minuten na de baby geboren. Als de placenta na een uur nog niet geboren is, is er sprake van een achterblijvende placenta (retentio placentae). Het kan ook gebeuren dat het grootste deel van de placenta geboren wordt maar dat er een gedeelte achterblijft; dit wordt een achterblijvende placentarest genoemd.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaken

De placenta wordt normaal gesproken geboren doordat deze door samentrekkingen van de baarmoeder van de baarmoederwand loskomt en wordt uitgedreven. De belangrijkste oorzaak van een achterblijvende placenta(rest) is onvoldoende sterke samentrekkingen van de baarmoeder na de geboorte van het kind.

Oorzaken en risicofactoren zijn:

  • extreme vroeggeboorte
  • al eerder een achterblijvende placenta(rest) gehad
  • afwijkende placenta (accreta)
  • zeer sterk uitgerekte baarmoeder tijdens de zwangerschap (meerling , groot kind, te veel vruchtwater)

Verschijnselen

De placenta is een uur na de geboorte van je baby nog niet (geheel) geboren. Een achterblijvende placenta(rest) gaat vaak gepaard met overmatig bloedverlies na de bevalling . Wordt een achtergebleven placentarest niet opgemerkt, dan leidt dit tot subinvolutie van de baarmoeder in je kraamtijd.

Diagnose

Als de placenta niet geboren wordt, is het duidelijk dat er sprake is van een achtergebleven placenta. Het vaststellen van een achtergebleven placentarest is lastiger. Na de geboorte wordt de placenta door de arts of verloskundige gecontroleerd. Daarbij wordt ook gekeken of de placenta compleet is. Als er twijfel is, wordt op de operatiekamer je baarmoeder nagetast.
Soms wordt een achtergebleven placentarest later ontdekt doordat je blijft vloeien of buikpijn krijgt.

Behandeling

Achterblijvende placenta
Als de placenta niet vlot na de bevalling geboren wordt, kan de arts of verloskundige beoordelen of de placenta al loszit in je baarmoeder of dat deze nog vastzit, door te drukken op je buik en tegelijkertijd heel zacht aan de navelstreng te trekken. Zit de placenta los, dan wordt deze snel geboren. Als de placenta vast zit, dan kunnen medicijnen die je baarmoeder laten samentrekken effect hebben. Blijft de placenta vastzitten, dan moet deze op de operatiekamer verwijderd worden (manuele placentaverwijdering ).

Achterblijvende placentarest
Als er een rest van de placenta in je baarmoeder achterblijft, dan wordt deze op de operatiekamer verwijderd (manuele placentaverwijdering ). Soms wordt pas later ontdekt dat er nog een placentarest in je baarmoeder aanwezig is. In dat geval moet je gecuretteerd worden.

Meer informatie

http://www.gynaecologie.nl
Informatie van Nederlandse gynaecologen

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.