Aanslag van nicotine op tanden en kiezen

In tabak zitten bepaalde kleurstoffen, nicotine, harsen en teer, die aan tanden en kiezen blijven plakken. Daarom kan roken bruingele tot bijna zwarte aanslag achterlaten op tanden en kiezen. Gebitselementen waar tandsteen op zit, worden het sterkst door aanslag bedreigd. Nicotineaanslag blijft een tijdlang onopgemerkt omdat vooral de binnenkant van de tanden en kiezen wordt aangetast. De binnenkant en de delen van tanden en kiezen die zich dicht bij het tandvlees bevinden, worden over het algemeen sterker aangetast dan de rest. Soms wordt het hele oppervlak van tanden en kiezen door vlekken bedekt. Hoe ernstig de aanslag is, hangt af van hoeveel iemand rookt.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Behandeling

Nicotineaanslag is hardnekkig en dikwijls heel moeilijk te verwijderen. Afkrabben en polijsten zijn de methoden die worden gebruikt om nicotineaanslag op tanden te verwijderen. Het afkrabben wordt gedaan met behulp van ultrasone instrumenten. Desondanks blijft het voorkómen van aanslag het allerbeste. Stoppen met roken is de beste optie, gezien de schade die nicotine aan de algehele gezondheid toebrengt.

Roken als oorzaak van mondziekten

Het is gebleken dat rokers naast aanslag op tanden en kiezen last kunnen krijgen van talrijke aandoeningen. Waarschijnlijk is de tandaanslag nog het minst gevaarlijke van de vele nadelige gevolgen van roken. Enkele van die gevolgen in de mond zijn aandoeningen van het tandvlees, slechte adem, loszittende tanden en kiezen en ontsteking van het mondslijmvlies. Veel premaligne aandoeningen zijn te wijten aan de veranderingen die in de huid/het slijmvlies optreden na jarenlang roken. Uit deze premaligne aandoeningen kunnen zich levensbedreigende kankergezwellen ontwikkelen.

Meer informatie

Mirbod, S.M. and Ahing, S.I. (2000), ‘Tobacco-associated Lesions of the Oral Cavity: Part I. Non-malignant Lesions’, Journal (Canadian Dental Association), vol. 66, no. 5, May, pp. 252-256. Available (Online):
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10833868

Nakamura, T., Saito, O., Ko, T., et al. (2001), ‘The Effects of Polishing and Bleaching on the Colour of Discoloured Teeth in vivo’, Journal of Oral Rehabilitation, vol. 28, no. 11, November, pp. 1080-1084. Available (Online): 
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11722726?dopt=Abstract

Walsh, P.M. and Epstein, J.B. (2000), ‘The Oral Effects of Smokeless Tobacco’, Journal of the Canadian Dental Association, vol. 66, pp. 22-25. Available (Online): 
www.cda-adc.ca/jcda/vol-66/issue-1/22.html. 

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.