Aandoeningen van het kaakgewricht temporomandibulaire gewricht

Aandoeningen van het kaakgewricht (temporomandibulaire gewricht)

Het kaakgewricht (temporomandibulaire gewricht) is de verbinding tussen het kaakbeen (onderkaak) en de rest van de schedel. Tijdens kauwen of spreken houdt het gewricht het kaakbeen bij zijn bewegingen vast. Bij elke aandoening van dit gewricht wordt het functioneren van de kaak belemmerd, doordat het gewricht dan niet normaal kan bewegen. De aandoeningen van het kaakgewricht maken deel uit van de dentofaciale aandoeningen.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

  • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
  • Online beeldbellen met een huisarts
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Oorzaken

Er bestaan vele oorzaken van aandoeningen van het kaakgewricht. De stoornissen aan het gewricht kunnen zich tijdens de ontwikkeling voordoen of later. Defecten tijdens de ontwikkeling zijn meestal het gevolg van geboortedefecten, maar ze kunnen ook worden veroorzaakt door verwonding, infectie of door blootstelling aan hoge doses straling (bijvoorbeeld tijdens behandelingen van kanker). Andere oorzaken van aandoeningen van het kaakgewricht zijn onder meer een directe verwonding, waardoor ontwrichting (luxatie) van het gewricht kan optreden. Door een verwonding of ziekte van het gewricht kan dit stijf worden of vergroeid raken (ankylose). Hierbij ontstaat meestal een vezelige of benige verbinding van het gewricht, zodanig dat de kaak nauwelijks of niet meer kan bewegen. Tumoren of artritis (gewrichtsontsteking) kunnen ook een nadelige invloed op het kaakgewricht hebben. Psychologische stress is een van de factoren die gepaard gaan met aandoeningen van het kaakgewricht; dit wordt het pijndisfunctiesyndroom genoemd. Ook door een langdurige belasting van het gewricht doordat het bovengebit en het ondergebit niet goed op elkaar kunnen worden gezet (malocclusie), of door afwijkende spierkrachten, kunnen aandoeningen van het kaakgewricht ontstaan.
Vroeger werd verondersteld dat klachten van het kaakgewricht ook het gevolg konden zijn van het syndroom van Costen.

Verschijnselen

De symptomen bij aandoeningen van het temporomandibulaire gewricht zijn onder meer:

  • pijn in het gewricht
  • knappen van het kaakgewricht: het gewricht klikt/knapt wanneer de mond wordt geopend en gesloten
  • problemen met het openen van de mond als gevolg van vergroeiing (ankylose) of een ontsteking van het gewricht.

Ook kan het gebeuren dat de kaak verkeerd wordt gesloten, waarbij de kaak naar opzij schuift wanneer de mond wordt geopend of gesloten. Een ander verschijnsel bij aandoeningen van het kaakgewricht is een klappend geluid tijdens het kauwen dat gepaard gaat met hoofdpijn.

Diagnose

Bij aandoeningen van het kaakgewricht wordt de diagnose gesteld aan de hand van een onderzoek van de mond en het gewricht. Soms is het nodig een röntgenfoto te maken of een artroscopie uit te voeren (inwendig onderzoek van het gewricht) om de oorzaak van de aandoening vast te stellen.

Behandeling

Voor de behandeling van aandoeningen van het kaakgewricht is het noodzakelijk de achterliggende oorzaak van de aandoening te behandelen. In geval van een infectie wordt een antibioticakuur voorgeschreven. Wanneer er sprake is van ontwikkelingsdefecten of van ankylose (vergroeiing) van het gewricht, is soms een operatieve reconstructie van het gewricht nodig om een optimale functie te verkrijgen. Wanneer het boven- en ondergebit niet goed op elkaar kunnen worden gezet (malocclusie), is behandeling door de orthodontist nodig. Bij dislocatie van het gewricht worden spierontspanners voorgeschreven en wordt het gewricht in zijn juiste positie teruggebracht. Psychologische aandoeningen zoals angst en oorzaken van stress dienen te worden aangepakt.

Complicaties

De complicaties van aandoeningen van het kaakgewricht bestaan uit hoofdpijn als gevolg van krampen in de kauwspieren. Langdurige problemen kunnen tot herhaalde luxatie van het gewricht leiden.

Meer informatie

http://nl.wikipedia.org/wiki/Schedel.
Nederlandse site met informatie over de structuur (anatomie) van de schedel.

Devgan, A., Siwach, R.C. & Sangwan, S.S. (2002), ‘Functional restoration by excision arthroplasty in temporomandibular joint ankylosis--A report of 35 cases’, Indian Journal of Medical Sciences, February, vol. 56, no. 2, pp. 61-64.

Freund, B.J. & Schwartz, M. (2002), ‘Relief of tension-type headache symptoms in subjects with temporomandibular disorders treated with botulinum toxin-A’, Cephalalgia: An International Journal of Headache, vol. 42, no. 10, November-December, pp. 1033-37.

Mitchell, L., Mitchell, D., Natress, B. (1999), Oxford Handbook of Clinical Dentistry, 3rd edn, Oxford University Press, New York.

Shafer, W.G., Hine, M.K. & Levy, B.M. eds., (1993), ‘Diseases of bone and joints’, in: A Textbook of Oral Pathology, 4th edn, W.B. Saunders Company, Philadelphia.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.