Werken met passie

Werken met passie

Mensen die werk doen waar ze goed in zijn en gelukkig zijn met hun baan, hebben passie in hun werk. Werken met passie kan een gevoel van bezieling geven. Dat is niet alleen gunstig voor werknemers, maar ook voor werkgevers. Werknemers met passie die genoeg uitdaging vinden in hun werk, zijn productief. Vaak blijven ze langer bij een organisatie werken. Het werkt dus twee kanten op. Werkgevers willen meer dan een werknemer die alleen voor het geld werkt. En werknemers willen passie en uitdaging vinden in hun werk.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Verschillende soorten passies

Een passie hoeft niet altijd iets concreets of tastbaars te zijn. Er zijn mensen die een passie hebben voor het bouwen van huizen of voor meubels maken. Maar mensen kunnen ook passie hebben voor onzichtbare vaardigheden. Bijvoorbeeld bruggen slaan tussen mensen, filosoferen, samenwerken stimuleren of het in goede banen leiden van processen.

Passie ontdekken

Niet iedereen is zich bewust van zijn passie. Meestal moet iemand er naar op zoek en goed nadenken om erachter te komen wat hij nu echt wil. Een passie nastreven is niet altijd gemakkelijk. Iemand moet bereid zijn om risico te nemen. Om te weten wat uw passie in uw werk is, is het noodzakelijk om een aantal zaken op een rijtje te hebben. De antwoorden op de volgende vragen vormen een basis om uw passie te ontdekken.

  1. Wie ben ik? Wat zijn de belangrijkste kenmerken van mijn persoonlijkheid? Hier horen vragen bij als: Wat maakt me blij? Werk ik graag met anderen samen of werk ik graag alleen? Wat waarderen anderen in mij? Welke teamrol past bij mij?
  2. Wat kan ik? Bij welke bezigheden gaat de tijd op een prettige wijze snel voorbij? Wat zijn mijn vaardigheden en competenties? Waar krijg ik energie van? Van welk werk krijg ik het gevoel dat ik op mijn plek zit of een belangrijke bijdrage lever? Wat bewonderen anderen in mij?
  3. Wat wil ik? Wat zijn mijn drijfveren? Wat zijn belangrijke waarden in mijn werk? Wat zijn energiegevers en energienemers? Misschien droomde je als klein kind al over wat je wilde worden. Biedt dat handvatten om je passie te ontdekken?

Soms is het belangrijk om met nieuwe taken en werkzaamheden te experimenteren. Zo kun je ontdekken wat goed bij je past en wat je leuk vindt. Neem de tijd hiervoor, of praat met een vriend of collega om meer over jezelf te weten te komen. De manier waarop anderen naar je kijken, kan aanknopingspunten geven.

Om je passie te ontdekken, kun je ook gaan praten met een coach of loopbaanadviseur. Loopbaanworkshops en loopbaanseminars kunnen ook inspireren.

Als je je passie wilt ontdekken, is er een goed evenwicht nodig tussen verstand en gevoel. Luister goed naar je gevoel en sta open voor een eventueel avontuur dat voortkomt uit deze zoektocht.