Werken met mensen tijdens de overgang

Werken met mensen tijdens de overgang

Met mensen werken is een prachtig beroep of je nou in de zorg, het onderwijs, jeugdhulpverlening of maatschappelijk werk zit. Maar het werk vraagt wel veel van je. Je hebt goede sociale vaardigheden, integriteit, stressbestendigheid, flexibiliteit, empathie en een goede lichamelijke conditie nodig. Mogelijk werk je op onregelmatige tijden. En sommigen kampen ook nog met een hoop administratieve rompslomp.

Digitale zorg: mede mogelijk gemaakt door je zorgverzekeraar

Mensen houden van service en gemak, ook in de zorg. Veel zorgverzekeraars voorzien in die behoefte door digitale zorg aan te bieden. Uit onderzoek van Medicinfo blijkt dat het aanbieden van digitale zorg op afstand invloed heeft op de keuze voor een zorgverzekering. Biedt jouw zorgverzekeraar in 2020 ook zorg op afstand aan?

Lees hier wat de voordelen zijn van digitale zorg op afstand

Werken met mensen is intensief

Kortom, werken met mensen vraagt behoorlijk veel energie. Zeker als je ook nog in de overgang bent. De meeste vrouwen kunnen in de overgang niet zomaar blijven doen, wat ze daarvoor deden. Uit onderzoek blijkt dat 90% van de vrouwen in Nederland last heeft van diverse klachten. Redenen genoeg om aandacht te besteden aan hoe jij die periode het beste door kunt komen. Zeker aan hoe je de overgang en je werk met mensen het beste combineert.

Werken en de overgang

Hoe kun je je zo goed mogelijk voelen in de combinatie van werken met mensen en de overgang? Hou dan de volgende punten goed in de gaten. Sta ook steeds opnieuw bewust even stil bij het vinden van een eigen balans die werkt. 

Voor alle werkende vrouwen zijn er tips over evenwicht tussen werk en de overgang. Voor werken met mensen zijn er nog wat specifieke aandachtspunten die we hier beschrijven.

Combineer zorg voor jezelf met zorg voor een ander

In je werk met mensen geef je veel. Jij bent de professional en er wordt van je verwacht dat je je richt op de ander. Wat jij voelt en nodig hebt, is in dit werk vaak op de achtergrond. 

In de overgang kun je niet alleen maar blijven geven. Je komt juist in een fase is waarin je goed voor jezelf moet zorgen. Je moet ruimte maken voor wat je voor jezelf nodig hebt. Om jouw werk met mensen vol te houden kun je kijken naar:

  • de indeling van je uren,
  • hoeveel je werkt,
  • wanneer je werkt,
  • hoe je tijdens je werk met je energie omgaat,
  • en hoe je naast je werk met je tijd, energie en je behoeften omgaat.

Creatief met pauze, werktempo en eigen activiteiten

Je kunt niet altijd alles krijgen wat je nodig hebt of wilt. Welk werk je doet en hoeveel inkomen je nodig hebt, is ook van belang. Waar je wel invloed op hebt, is op jouw eigen tempo. Onderschat niet hoeveel vertragen kan helpen. Ga simpelweg eens wat rustiger lopen, praten, ademen, schrijven of typen en zelfs denken. Het kan jou enorm kalmeren en dus de mensen om je heen ook. Bedenk ook eens wat je naast je werk kunt doen en waarvan jij weer oplaadt. Of kies gewoon eens voor rust, niks doen of wat lummelen. Een vollere batterij, dat helpt met alles!