Vitamine B12

Vitamine B12

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine uit de vitamine B-groep. Vitamine B12 bevat het mineraal kobalt en wordt daarom ook wel cobalamine genoemd. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, eieren en melk. 

In het laatste deel van de dunne darm wordt vitamine B12 uit de voeding gehaald en opgenomen in het bloed. Hiervoor is een eiwit uit de maag nodig. Dit eiwit wordt ‘intrinsic factor’ genoemd.

Digitale zorg: mede mogelijk gemaakt door je zorgverzekeraar

Mensen houden van service en gemak, ook in de zorg. Veel zorgverzekeraars voorzien in die behoefte door digitale zorg aan te bieden. Uit onderzoek van Medicinfo blijkt dat het aanbieden van digitale zorg op afstand invloed heeft op de keuze voor een zorgverzekering. Biedt jouw zorgverzekeraar in 2020 ook zorg op afstand aan?

Lees hier wat de voordelen zijn van digitale zorg op afstand

Waarvoor is vitamine B12 nodig?

Vitamine B12 bevordert de vorming en groei van normale rode bloedcellen in het menselijk lichaam. Het draagt ook bij aan de celdeling en een goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B12 speelt ook een rol bij de stofwisseling van foliumzuur.

Dagelijkse hoeveelheid vitamine B12

Volwassenen hebben dagelijks 2,8 microgram vitamine B12 nodig. Door een gezonde voeding te gebruiken, krijgt iemand voldoende binnen. Kinderen hebben minder nodig, afhankelijk van de leeftijd (zie tabel).

1-3 jaar

4-8 jaar

9-13 jaar

14 jaar en ouder

zwanger

borstvoedend

Man

0,7

1,3

2

2,8

Vrouw

0,7

1,3

2

2,8

3,2

3,8

Veilige bovengrens

Er is geen bovengrens aan te geven. Er zijn geen nadelige effecten bekend van een hoge inname.

Hoeveel vitamine B12 zit er in voedingsmiddelen?

Product

Hoeveelheid

Vitamine B12(in microgram)

ei

1 stuks, 50 gram

0,3

halfvolle melk

1 beker, 250 gram

1,1

kabeljauwfilet

1 stukje, 100 gram rauw gewogen

1,0

kipfilet

1 stukje, 100 gram rauw gewogen

0,2

runderlever

1 stukje, 100 gram rauw gewogen

130

rundvlees

1 stukje, 100 gram rauw gewogen

2,0

varkensvlees

1 stukje, 100 gram rauw gewogen

0,5

zeewier en algen

Bevatten een stof die op vitamine B12 lijkt, maar die geen vitaminewerking heeft.

Bron: Nevo-online, RIVM, november 2012

Te weinig of te veel

Een vitamine B12-tekort kan ontstaan door een veganistische voeding , een gebrek aan intrinsic factor of het medicijn metformine. Dat is een medicijn dat gebruikt wordt bij diabetes mellitus type 2. 

Naarmate we meer vitamine B12 binnenkrijgen, wordt er minder vitamine B12 opgenomen. Er is daarom geen bovengrens aan te geven. Uit veiligheidsoverwegingen wordt wel de richtlijn van maximaal vijf keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) gebruikt.

Meer informatie

Informatie van het Voedingscentrum 
www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-b12.aspx

Informatie over vitamine B12 
www.vitamine-info.nl/