Vetten en sport
Inleiding
Voldoende drinken en gezond eten is erg belangrijk voor sporters. Goed uitgebalanceerde voeding bevat koolhydraten, eiwitten, vitamines, mineralen en spoorelementen, maar ook vetten.
Waar gebruikt ons lichaam vetten voor? En hoeveel heb je als sporter nodig?
Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen
Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!
- Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
- Online beeldbellen met een huisarts
- Stuur een foto mee van uw klacht
- Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
- Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar
Vetten in ons lichaam
Ons lichaam gebruikt vetten als brandstof bij laagintensieve en/of langdurige inspanning. Bij intensieve inspanning verbrandt het lichaam vooral glycoceenvoorraden uit koolhydraten.
Glycogeenvoorraden in het lichaam zijn beperkt. De hoeveelheid beschikbaar vet is meestal meer dan voldoende.
Vetten in voeding
- Vetrijke voedingsmiddelen leveren voor een deel de vitamines A, D, E en K. Deze zijn in vet oplosbaar.
- Vetrijke voedingsmiddelen bevatten vetzuren die het lichaam niet zelf kan maken maar wel nodig heeft (essentiƫle vetzuren).Het eten van producten met verzadigd vet verhoogt de kans op hart- en vaatziektes. Beter is het om te kiezen voor voedingsmiddelen met onverzadigde vetten. Dat zijn bijvoorbeeld vis, olie, zachte vetten (zoals bijvoorbeeld in halvarine) en noten.
Vet voedsel en sporten
Vet voedsel eten net voor of tijdens het sporten, kan maag-darmproblemen veroorzaken. Kies op die momenten liever voor producten die weinig vet bevatten.
Meer informatie
Informatie over gezonde voeding en sporten van het Voedingscentrum
www.voedingscentrum.nl/nl/schijf-van-vijf