Verwijderen van (een deel van) de dunne darm

Het verwijderen van (een deel van) de nuchtere darm (jejunum) en de kronkeldarm (ileum) heet resectie. Voor de ingreep wordt vaak een klassieke ‘open’ operatie gebruikt. Soms wordt een resectie tijdens een kijkoperatie (laparoscopie) uitgevoerd.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Toepassing

Deze operatie wordt onder andere uitgevoerd bij:

  • goedaardige gezwellen van de dunne darm
  • dunne darmkanker
  • aangeboren afwijkingen van de dunne darm
  • de ziekte van Crohn (als andere therapieën onvoldoende werken)
  • het afsterven van de dunne darm door vaatproblemen
  • darmontsteking door bestraling (bestralingsenteritis)
  • invaginatie
  • necrotiserende enterocolitis (deze darmbeschadiging komt vooral voor bij te vroeg geboren baby’s)

Procedure

Voor de operatie worden de darmen gespoeld . De ingreep vindt plaats onder volledige narcose . Meestal wordt via een ruggenprik extra verdoving gegeven. Maagsappen worden afgevoerd via een neussonde. Voor de urine wordt een (blaaskatheter) ingebracht. Via een infuus worden vocht en antibiotica gegeven.
De chirurg maakt een snede in de buik. Daarna haalt hij het aangetaste deel van de dunne darm weg. Vervolgens sluit hij de uiteinden van de overgebleven stukken darm op elkaar aan. Als de afwijking in het laatste deel van de dunne darm zit (bijvoorbeeld bij de ziekte van Crohn), verwijdert de chirurg ook de blinde darm en een deel van de rechter dikke darm.
Soms moet de dunne darm worden verbonden met een kunstmatige opening in de buikhuid. Door deze ileostoma komt de ontlasting naar buiten.
Voordat de chirurg de buik sluit, kan hij een drain aanleggen. Via deze slang wordt wondvocht en bloed uit de buikholte afgevoerd. Als er een grote kans is op infectie laat hij de wond open. Die sluit zich binnen een aantal weken vanzelf.

Nazorg

De patiënt krijgt via een infuus vloeistof en antibiotica. Via het slangetje van de ruggenprik krijgt hij tijdelijk pijnstillers. Als z’n darmen weer op gang zijn gekomen, wordt de neussonde verwijderd. De patiënt mag dan weer vast voedsel eten.
Het is belangrijk dat de patiënt snel uit bed komt. De blaaskatheter wordt daarom zo snel mogelijk verwijderd. Indien nodig leert een stomaverpleegkundige de patiënt omgaan met een stoma.
Meestal kan de patiënt binnen één à twee weken naar huis. Het herstel kan enkele weken tot maanden duren. Dat hangt af van de grootte van de operatie en de gezondheid van de patiënt.

Complicaties

Zoela bij elke operatie kan de patiënt last krijgen van complicaties, bijvoorbeeld een nabloeding, trombose of een infectie van de longen of blaas. Ook kan hij een wondinfectie krijgen en kan de naad van de aan elkaar gehechte darmen lekken. De patiënt kan hierdoor buikvliesontsteking krijgen.
De plek waar de darmdelen op elkaar zijn aangesloten, kan later vernauwen. Als de darminhoud daardoor niet goed verder kan, kan de darm verstopt raken.
Als er een groot deel van de dunne darm is verwijderd kan de patiënt het korte darmsyndroom krijgen. Hij heeft dan problemen met de opname van voedingsstoffen.
Bij het 'blind loop'-syndroom heeft de chirurg ongemerkt een uitstulping of blinde lis (blind loop) gemaakt. Als op die plaats de darminhoud vastloopt, kunnen er te veel darmbacteriën groeien.
Soms duurt het langer voordat de darmen op gang komen en de patiënt weer normaal kan eten. Ook een stoma kan complicaties geven.

Meer informatie

 

http://www.mlds.nl/ziekten/147/dunne-darmkanker/behandeling/
Informatie van de Maag Lever Darm stichting

Duepree, H.J., Senagore, A.J., Delaney, C.P. et al. (2002), ‘Advantages of Laparoscopic Resection for Ileocecal Crohn's Disease’, Diseases of the Colon and Rectum, vol. 45, no. 5, May, pp. 605-610. Available [Online]
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=12004208&dopt=Abstract

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.