Verdubbeling van de urineleiders

Verdubbeling van de urineleiders

Verdubbeling van de urineleiders (ureterverdubbeling) is een afwijking waarbij aan elke nier twee (en heel soms zelfs drie) urineleiders ontspringen in plaats van één. Ureterverdubbeling komt voor bij ongeveer één procent van de mensen en kan volledig of onvolledig zijn. Bij volledige ureterverdubbeling is er sprake van twee afzonderlijke kanalen die elk van de opening van het nierbekken naar de blaas lopen of – in zeldzame gevallen – naar andere organen, zoals de vagina of de endeldarm. Bij onvolledige ureterverdubbeling (gesplitste ureter) komen de urineleiders op een bepaald punt bijeen en monden vervolgens samen via één gemeenschappelijke opening in de blaas uit. Het eerste komt minder vaak voor dan het laatste.

App de Dokter: altijd online bereikbaar

Geen zin in gedoe met inloopspreekuren en wachtkamers? Download App de Dokter en krijg binnen 1 uur antwoord.

Heb je een vraag over je gezondheid?
- Bijvoorbeeld over koorts die maar niet over gaat? 
- Een raar plekje op je huid? 
- Of een ingewikkelde bijsluiter? 

Chat met een medisch deskundige via App de Dokter. Gewoon vanaf je bank. 

Download App de Dokter

Oorzaken

Een ureterverdubbeling is een aangeboren afwijking als gevolg van een verstoorde ontwikkeling van de nieren en de urinewegen bij het embryo. Er ontspringt dan één urineleider aan de bovenkant van de nier en één aan de onderkant van de nier.

Verschijnselen

Omdat ureterverdubbeling veelal geen klachten veroorzaakt, komt de afwijking meestal bij toeval aan het licht. Een enkele keer kan ureterverdubbeling leiden tot infectie, steenvorming en hydronefrose.

Diagnose

De diagnose van ureterverdubbeling wordt gesteld aan de hand van intraveneuze pyelografie, een speciale röntgentechniek. Daarbij wordt een serie röntgenfoto’s gemaakt nadat er een contrastvloeistof in de aders is gespoten, die vervolgens door de nieren wordt uitgescheiden.

Behandeling

De extra urineleiders hoeven in principe niet te worden verwijderd, tenzij zich complicaties voordoen.

Prognose

Complicaties die kunnen optreden bij verdubbeling van de urineleiders zijn onder andere infectie en een ureterokèle. Deze kunnen voorkomen worden door tijdig te starten met antibiotica en eventueel operatief ingrijpen. Bij dit laatste kan een eventuele verkeerde uitmonding van de dubbele urineleider in de blaas worden opgeheven worden.

Meer informatie

Informatie van de artsen van E-medicine
www.emedicine.com

Fowler, C. (2000), The kidneys and ureters, in: Russell, R.C.G., Williams, N.S. & Bulstrode, C.J.K. (eds), Bailey & Love’s short practice of surgery, 23rd ed, Arnold, London.

Kheradpir MH, Bodaghi E (1989). Double ureter in children: surgical management. Progress in Pediatric Surgery; vol. 23: pp. 86-95.