Vaginale klachten tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert het ‘milieu’ van de vagina. Er komt meer afscheiding en de kans op infecties is vergroot.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Oorzaak

Tijdens de zwangerschap wordt het ‘milieu’ van de vagina minder zuur. De hoeveelheid afscheiding neemt toe. De veranderde zuurgraad heeft invloed op de bacterieflora. Daardoor neemt de kans op een infectie toe.

De meest voorkomende infectie van de vagina tijdens de zwangerschap is een infectie met de schimmel Candida albicans. Andere vagina-infecties tijdens de zwangerschap zijn onder andere gonorroe, Trichomonas en Chlamydia. Sommige van deze infecties kunnen schadelijk zijn tijdens de zwangerschap.

Symptomen

De hoeveelheid afscheiding neemt toe tijdens de zwangerschap. Deze afscheiding is doorzichtig of wit. Het is vloeibaar (niet brokkelig), slijmerig, plakkerig en vrijwel geurloos. Als de kleur, geur of samenstelling van de afscheiding anders is, wijst dit meestal op een infectie.

Bij een Candida-infectie is de omgeving van de vagina rood. Vrouwen hebben dan meestal last van hevige jeuk in de vagina en/of de omgeving van de vagina.

Infecties kunnen ook leiden tot pijn in en rondom de vagina en pijn bij het vrijen. Pijn bij het plassen en buikpijn kunnen ook een teken van een infectie zijn.

Aan het eind van de zwangerschap kan het lastig zijn om afscheiding te onderscheiden van vruchtwater. Een vrouw kan dan met haar vinger wat afscheiding uit de vagina opvangen. Vruchtwater is vloeibaarder, niet slijmerig en niet plakkerig. Het kan witte vlokjes bevatten en heeft een zoetige, weeïge geur. Bij twijfel is het mogelijk een dun lapje stof (bijvoorbeeld een zakdoek) in de slip te leggen en het er na een uurtje weer uit te halen en te beoordelen.

Zelfzorg

Het is normaal dat de hoeveelheid afscheiding toeneemt. Daar is niets aan te doen en dat is ook niet nodig. Katoenen ondergoed met een dubbel kruisje is meestal genoeg om de kleding te beschermen. Anders kan een inlegkruisje of maandverband in de slip bescherming bieden.

Als een vrouw het prettig vindt, kan zij haar vagina regelmatig afspoelen met water en daarna droogdeppen. Probeer geen zeep te gebruiken, omdat de kans op infecties dan verder toeneemt.

Een aantal vaginale infecties is besmettelijk. Gebruik daarom, totdat de infectie genezen is, condooms bij het vrijen.

Naar de arts

Als de afscheiding een andere kleur, geur of samenstelling heeft dan normale afscheiding, neem dan contact op met degene die de zwangerschap begeleidt of met de huisarts. Doe dat ook bij andere vaginale klachten (roodheid, jeuk of pijn), pijn bij het plassen, pijn bij het vrijen of buikpijn. De infecties kunnen met medicijnen behandeld worden.

Op de dag dat een vrouw met klachten naar een arts gaat, kun ze haar vagina beter niet wassen. Dan bestaat namelijk een kans dat de arts de diagnose niet kan stellen.

Meer informatie

Informatie over vaginale afscheiding van het Nederlands Huisartsengenootschap:
www.thuisarts.nl/vaginale-afscheiding

Informatie over candida-infectie
www.huidarts.com/huidaandoeningen/huidaandoeningen-c/candida-vaginalis-vaginale-schimmel/

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.