Placenta extrachorialis

Bij een placenta extrachorialis zijn de vliezen niet op de normale plaats vastgehecht aan de placenta (moederkoek). Bij ongeveer 25% van de placenta’s wordt deze afwijking in meer of mindere mate gevonden. Er zijn twee varianten: placenta circummarginalis en placenta circumvallata.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

  • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
  • Online beeldbellen met een huisarts
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Oorzaken

De oorzaken van een placenta extrachorialis zijn nog niet duidelijk. Mogelijk treedt er in de eerste drie maanden van je zwangerschap een bloeding op op de plek waar de vliezen zich aan de placenta hechten. De vliezen ‘verschuiven’ dan een beetje naar het midden van de placenta.

Verschijnselen

In het eerste trimester van je zwangerschap kun je wat bloed verliezen op het moment dat de bloeding aan de rand van de placenta ontstaat. Een placenta extrachorialis is kwetsbaarder dan een normale placenta. Daardoor kun je in de tweede helft van de zwangerschap ook wat bloed verliezen. Soms is een placenta extrachorialis de oorzaak van het vroegtijdig breken van de vliezen, het loslaten van de placenta en een moeizame nageboorte. In de meeste gevallen merken jij en je baby er niets van en verlopen de zwangerschap en de bevalling normaal. De afwijking wordt dan pas gezien als de placenta is geboren.

Als de placenta geboren is, ziet hij er anders uit dan normale placenta’s. Bij een placenta circummarginalis is een dunne rand zichtbaar langs de inhechting van de vliezen. Bij een placenta circumvallata is een opstaande rand te zien (zie afbeelding). De afwijking kan helemaal rondom de placenta te zien zijn (zoals in de afbeelding) maar ook in één of meerdere gedeelten van de placenta.

Zelfzorg

Je kunt zelf niets doen om een placenta extrachorialis te voorkomen of te verhelpen.

Naar de arts

Neem contact op met je verloskundige of arts als je in de tweede helft van je zwangerschap bloed verliest. Ook als je vliezen vroegtijdig breken of als je andere klachten hebt waar je je zorgen overmaakt, neem je contact op met degene die je zwangerschap begeleidt. Met een echo kunnen de placenta en je baby onderzocht worden.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.