Perforatie van het neustussenschot

Het neustussenschot is de dunne wand die de neusholte in twee helften verdeelt. Als in deze wand een opening ontstaat, wordt dit een perforatie van het neustussenschot genoemd.

De meest voorkomende oorzaak van een perforatie van het neustussenschot is een verwonding tijdens een chirurgische ingreep. Dit soort openingen in het neustussenschot geneest zelden spontaan.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Oorzaken

Afgezien van verwondingen tijdens chirurgische ingrepen, kan een perforatie van het neustussenschot ook door andere verwondingen worden veroorzaakt. Deze kunnen het gevolg zijn van:

  • Neuspeuteren.
  • Het dichtstoppen van de neus met verbandgaas om bloedingen te stelpen.
  • Onjuist of overmatig gebruik van neussprays.
  • Tumoren.
  • Aandoeningen zoals syfilis en tuberculose.
  • Gebruik van cocaïne.

Symptomen

Perforatie van het neustussenschot kan leiden tot bloedingen en afscheiding uit de neus, waarbij soms een korst rond de perforatie ontstaat. Sommige patiënten hebben een verstopt gevoel in de neus. Als de perforatie zich in het onderste deel van het neustussenschot bevindt, ontstaat een fluitend geluid tijdens de ademhaling.

Diagnose

De diagnose perforatie van het neustussenschot wordt gesteld aan de hand van de medische geschiedenis en een klinisch onderzoek van de neusholte. Bij het neusonderzoek kan een endoscoop met glasvezel worden gebruikt.

Behandeling

Korsten en bloedingen kunnen worden behandeld met een neusspray met zoutoplossing en met antiseptische zalf. Hierdoor wordt het oppervlak bevochtigd en worden korstvorming en infecties voorkomen.

Om het fluitende geluid als gevolg van de perforatie tegen te gaan, wordt onder plaatselijke verdoving een klein siliconenpropje in de perforatie gestopt om de opening af te sluiten. Als de patiënt dit niet goed verdraagt, wordt de opening chirurgisch gesloten. Bij een chirurgische behandeling wordt het membraan rond de opening losgemaakt, terug over de opening geplaatst en gehecht.

Complicaties

De uitkomst van het chirurgische herstel van het neustussenschot is afhankelijk van de omvang van de perforatie. Hoe kleiner de perforatie is, hoe groter de kans op genezing.

Meer informatie

Eng, S.P., Nilssen, E.L., Ranta, M. et al., (2001), 'Surgical Management of Septal Perforation: an Alternative to Closure of Perforation', J Laryngol Otol, Vol. 115, no. 3, March, pp. 194-197. Available:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11244524?dopt=Abstract

Orlandi, R.R. and Kennedy, D.W., (2000), 'Nose and septum', in: P. J. Morris and W. C. Wood, eds., Oxford Textbook of Surgery, Volume 3, 2nd ed., Oxford University Press, Oxford.

Romo, T. 3rd., Sclafani, A.P., Falk, A.N., (1999), ‘A Graduated Approach to the Repair of Nasal Septal Perforations', Plast Reconstr Surg, vol. 103, no. 1, January, pp. 66-75. Available:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9915165?dopt=Abstract

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.