Ontlasting van je baby

De eerste ontlasting van je baby is meconium. Het bestaat uit vruchtwater, slijm, nesthaartjes, gal en cellen. Het is een plakkerige substantie die groen of zwart kan zijn. Als je baby het tijdens de bevalling moeilijk heeft, kan hij nog voor de geboorte in het vruchtwater poepen. Als je vliezen zijn gebroken, verlies je dan bruingroen vruchtwater. Dit wordt meconiumhoudend vruchtwater genoemd. Als de baby dit meconiumhoudend vruchtwater in de longen krijgt, kan er een longontsteking ontstaan (meconiumaspiratiepneumonie).

De meeste baby’s hebben de eerste dag na de geboorte de eerste meconiumlozing. Het kan ook enkele dagen duren voordat het op gang komt. Ongeveer vier dagen na de geboorte is je baby al het meconium kwijt en verandert de ontlasting. Hoe de ontlasting eruit gaat zien, is afhankelijk van de voeding die je baby krijgt. Veel baby’s krijgen in de eerste maanden te maken met darmkrampjes.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Ontlasting bij borstvoeding

De ontlasting bij borstvoeding is meestal gelig of mosterdkleurig. Het is vrij dunne ontlasting die door ouders vaak omschreven wordt als ‘pap’, ‘mosterd’ of ‘pasta’. In het begin komt de ontlasting vaak nog een paar keer per dag. Na een aantal weken neemt de frequentie meestal af. Alles tussen zeven keer per dag en één keer in de zeven dagen is normaal.

Als je baby andere ontlasting heeft dan hierboven beschreven, maar wel goed drinkt en groeit, is er meestal niets aan de hand. Als je twijfels hebt, overleg dan met de medewerkers van het consultatiebureau.

Ontlasting bij kunstvoeding

De ontlasting van kinderen die kunstvoeding krijgen, is anders dan de ontlasting van kinderen die borstvoeding krijgen. De ontlasting is donkerder (geel/bruin) en vaster (maar wel smeuïg). De ontlasting kan een paar keer per dag komen, maar ook één keer in de drie dagen. Bij kinderen die hypoallergene voeding krijgen, kan de ontlasting (fel)groen worden.

Als je baby andere ontlasting heeft dan hierboven beschreven, maar wel goed drinkt en groeit, is er meestal niets aan de hand. Als je twijfels hebt, overleg dan met de medewerkers van het consultatiebureau.

Moeite met de ontlasting

Een pasgeboren baby moet nog leren poepen. Het is heel normaal dat je baby rood aanloopt en vaak moet drukken voordat er ontlasting komt. Ook een periode van rood aanlopen en persen zonder dat er ontlasting komt, kan erbij horen. Pas als je baby 36 uur na de geboorte nog geen ontlasting heeft gehad, zal de huisarts je baby naar de kinderarts verwijzen voor nader onderzoek.

Als het meconium eenmaal geloosd is en je baby de bij zijn voeding passende ontlasting krijgt, is de kans op problemen kleiner. Als er problemen ontstaan, is dat meestal bij kunstvoeding. Je baby krijgt dan steeds meer moeite met het kwijtraken van de ontlasting en de ontlasting wordt harder. In plaats van smeuïge ontlasting, poept je baby hardere keutels. Harde ontlasting kan het kwetsbare weefsel rondom de anus beschadigen, waardoor het poepen uitermate pijnlijk kan worden.

Als je merkt dat je baby last heeft van harde ontlasting, ga dan eerst na of je de kunstvoeding op de goede manier aanmaakt. Obstipatie wordt nogal eens veroorzaakt doordat er te weinig water aan de schepjes voeding wordt toegevoegd. Als er geen fouten waren bij het klaarmaken van de voeding, geef je baby dan wat extra vocht. Dat kan tussen de voedingen in of door bij elke voeding 10 procent meer water toe te voegen. Door het extra vocht zal de ontlasting weer wat smeuïger worden.

Als extra vocht niet helpt, kun je bij hardnekkige problemen overgaan op een andere voeding die meer lactose bevat. Overleg voordat je overstapt met de arts van het consultatiebureau. Overstappen van de ene voeding naar de andere kan namelijk ook problemen in de stoelgang en/of darmkrampjes veroorzaken. Op het consultatiebureau kunnen ze je ook adviseren hoe je het beste van voeding kunt wisselen. Een andere optie is Lactulose stroop dat door de huisarts kan worden voorgeschreven.

Sommige ouders merken dat de ontlasting naar buiten komt wanneer zij rectaal de temperatuur van hun kind meten. Het is niet erg als dit gebeurt. Maar het is niet goed om de thermometer te gaan gebruiken om de ontlasting te laten komen. Er bestaat namelijk een kans dat de thermometer het kwetsbare weefsel in de anus beschadigt. Poepen wordt daardoor bijzonder pijnlijk en de problemen nemen daardoor toe.

Diarree

Diarree wil zeggen dat de ontlasting van je baby zo dun is als water en vaker op een dag komt dan normaal. Bij baby’s is diarree gevaarlijk omdat het snel tot uitdroging kan leiden; soms al binnen 24 uur. Als je baby goed blijft drinken en nog meerdere natte plasluiers heeft op een dag, kun je het meestal nog even aanzien. Als je kindje telkens volle luiers heeft met één van de volgende verschijnselen, moet je naar een arts: waterdunne ontlasting, niet meer goed drinken, bloed in de ontlasting, veel spugen, weinig plassen, suf worden en/of koorts. De arts beoordeelt of je kindje aan het uitdrogen is en zo ja, hoe ernstig het is. In milde gevallen kan de arts ORS voorschrijven; een poeder dat je oplost in water en dat zouten en suiker bevat om de tekorten aan te vullen. In ernstiger gevallen wordt je baby verwezen naar de kinderarts.

Meer informatie

http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrumPBU7g.htm
Informatie van het Nederlands Huisartsen Genootschap over het kind in de kraamtijd

http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrumPBd3a.htm
Informatie van het Nederlands Huisartsen Genootschap over obstipatie bij kinderen

http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrumPBD6a.htm
Informatie van het Nederlands Huisartsen Genootschap over diarree bij kinderen

http://www.lalecheleague.nl
Informatie van de borstvoedingsvereniging La Lege League over ‘de taal van de luier’

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.