Neuspoliep

De neus bestaat uit de uitwendige neus en de neusholte, een ruimte die bekleed is met zacht weefsel en slijmvlies. Een neuspoliep is weefsel dat boven het normale oppervlak van het weefsel in de neusholte uitgroeit of uitsteekt. Een poliep is onregelmatig van vorm en kan zowel vanuit een vrij brede basis als een smal steeltje ontstaan.

Een neuspoliep is bijna altijd een goedaardige zwelling van het neusslijmvlies. Kwaadaardige neuspoliepen zijn erg zeldzaam.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

  • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
  • Online beeldbellen met een huisarts
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Oorzaak

Een neuspoliep ontstaat meestal als gevolg van een langdurige ontsteking van de neusbijholte (chronische sinusitis). De ontsteking kan leiden tot verhoogde bloedtoevoer naar een deel van de bekleding van de neusbijholte en overmatige weefselgroei in dat gebied. Hieruit kan dan een neuspoliep ontstaan.

Een neuspoliep bij een kind voor de puberteit kan een aanwijzing zijn voor cystische fibrose (taaislijmziekte).

Symptomen neuspoliep

Kleine poliepen die binnen de neusholte blijven, geven vaak geen symptomen. Maar soms wordt de neuspoliep zo groot dat hij de neusholte vult. Door hard snuiten of niezen kan de poliep uit het weefsel in de neusholte uitsteken. De poliep kan in de neus verder groeien en uiteindelijk de openingen van andere holtes afsluiten of achterwaarts de neus-keelholte in groeien.

Mensen bij wie de neusholte door een neuspoliep is afgesloten, ruiken soms minder goed.

Diagnose

 

De volgende onderzoeken kunnen worden gedaan:

 

  • Een normale röntgenfoto van de neusholte kan de diagnose neuspoliep bevestigen.
  • Door met een spiegeltje in de neus te kijken kan de arts zien dat de neuspoliep naar binnen in de neusholte is gegroeid.
  • Aan de hand van een CT-scan van de holte kan een plan voor de behandeling worden gemaakt.
  • Voor het opsporen van aandoeningen die de poliepen veroorzaken, kunnen nog andere onderzoeken nodig zijn, zoals allergietests, neuskweken en reuktests.
  • Een neus- en sinusendoscopie kunnen nodig zijn om de oorzaak en omvang van de neuspoliep zichtbaar te maken en te beoordelen.

Behandeling neuspoliep

Behandeling met corticosteroïden kan de sinusontsteking die tot poliepvorming leidt helpen terugdringen of in bedwang houden. Ook zal de poliep hierdoor kleiner worden en daarmee minder klachten geven.

Als behandeling met medicijnen geen of onvoldoende effect heeft, kan gekozen worden voor een operatie. Er zijn twee varianten van de operatie, die poliepectomie heet.

  • De eerste variant is een poliepextractie, waarbij onder plaatselijke verdoving dat deel van de poliep wordt verwijderd, dat in de neus zichtbaar is. Het deel dat in de zeefbeenholte zit, wordt op deze manier niet verwijderd.
  • De tweede optie is een (endoscopische) neusoperatie, waarbij onder plaatselijke of algehele verdoving de poliepen uit zowel de neus als uit de bijholten worden verwijderd. Tegenwoordig wordt een poliepectomie uitgevoerd door middel van een endoscopie.

Complicaties

Na een poliepextractie is er een grote kans dat de neuspoliep terugkeert. Wanneer behalve de poliep ook de volledige bekleding van de aangetaste neusbijholte wordt verwijderd, kan dat helpen om terugkeer te voorkomen.

Meer informatie

Informatie van de vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied
www.kno.nl

(Engels) Busaba, N.Y. and Kieff, D. (2002), “Endoscopic Sinus Surgery for Inflammatory Maxillary Sinus Disease”, Laryngoscope, vol. 112, no. 8, pt. 1, August, pp. 1378-1383 (USA)
www.ncbi.nlm.nih.gov

(Engels) Mehanna, H., Mills, J., Kelly, B., et al. (2002), “Benefit from Endoscopic Sinus Surgery”, Clinical Otolaryngology and Allied Sciences, vol. 27, no. 6, December, pp. 464-471 (USA)
www.ncbi.nlm.nih.gov

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.