Navelstrengomstrengeling

Navelstrengomstrengeling

Tijdens de zwangerschap kan je baby – totdat hij is ingedaald – zich draaien in je buik. Daarbij kan een lus in de navelstreng ontstaan. Als je baby daar met alleen zijn hoofd doorheen gaat, ontstaat omstrengeling. Bij één op de vijf zwangerschappen zit de navelstreng één keer om de nek van de baby gedraaid. Bij één op de twintig zwangerschappen is de navelstreng meerdere keren om de nek gestrengeld.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

 • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
 • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
 • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Oorzaken

Er zijn verschillende risicofactoren die de kans op navelstrengomstrengeling vergroten:

 • Lange navelstreng (normaal is de navelstreng ongeveer vijftig centimeter lang).
 • Meerlingzwangerschap (monoamniotische tweeling).
 • Hogere leeftijd van de moeder.
 • Al meerdere kinderen hebben gehad.

Verschijnselen

Als de navelstreng één keer om de nek van de baby is gedraaid, geeft dit meestal geen klachten. Bij meervoudige omstrengeling is de kans op complicaties groter, vooral tijdens de bevalling. Tijdens de uitdrijving wordt er aan de navelstreng getrokken en komt deze strakker om het nekje van de baby te zitten. De vaten in de navelstreng kunnen hierdoor dichtgedrukt worden. De zuurstoftoevoer naar je baby blokkeert. Ook het nekje van je baby kan samengedrukt worden. Hierdoor kan er geen bloed door de bloedvaten stromen en je kindje krijgt problemen als het moet gaan ademhalen na de geboorte. Heel soms leidt navelstrengomstrengeling tot het overlijden van de baby.

Diagnose

Een navelstrengomstrengeling kan op verschillende manieren gediagnosticeerd worden tijdens de zwangerschap en de bevalling.

 • De omstrengeling wordt gezien op een echografie tijdens de zwangerschap.
 • De hartslag van je baby vertraagt. Dit is te horen met de doptone of zichtbaar op het CTG (Cardiotocgrafie).
 • Er is sprake van een niet-vorderende uitdrijving .
 • Bij de geboorte van het hoofdje van de baby controleert de verloskundige of gynaecoloog standaard of de navelstreng om het nekje zit.

Behandeling

Als de verloskundige of gynaecoloog na de geboorte van het hoofdje merkt dat de navelstreng om het nekje van je baby is gedraaid, wordt de navelstreng van het nekje gehaald met de vingers. Als dat niet lukt, wordt de navelstreng doorgeknipt voordat het lijfje geboren wordt. Bij een meervoudige omstrengeling kan tijdens de zwangerschap besloten worden tot een keizersnede. Dit gebeurt ook als de omstrengeling leidt tot complicaties.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.