Nagelriemontsteking

Nagels zijn hoornplaatjes die groeien vanuit de nagelbasis. Ze liggen op het nagelbed en zijn omgeven door huid. Nagels bedekken de uiteinden van vingers en tenen aan de bovenkant.

De nagelriem is de huid rond de nagels. De nagelriem kan ontstoken raken. Dit wordt nagelriemontsteking ofwel een omloop genoemd. De medische term hiervoor is paronychia.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Oorzaken

Nagelriemontsteking komt meestal door een infectie met bacteriën of een schimmel. Het kan ook voorkomen bij mensen met een huidaandoening als eczeem of psoriasis.

Er zijn twee typen nagelriemontsteking:

  • Een acute vorm, waarbij de infectie plotseling opkomt. Acute nagelriemontsteking ontstaat vaak door een infectie door een bacterie, waaraan meestal een klein wondje is voorafgegaan. Zo'n infectie kan komen door onzorgvuldig omgaan met een nagelknipper of schaar, peuteren aan de huid langs de randen van de nagel of een splinter tussen nagel en nagelbed.
  • Een chronische vorm, waarbij de infectie tot maanden kan aanhouden. Chronische nagelriemontsteking wordt meestal veroorzaakt door een schimmelinfectie.

Symptomen nagelriemontsteking

Bij een acute nagelriemontsteking begint de infectie aan de zijkant van de nagel met plaatselijke roodheid, zwelling en pijn. Aan de randen kan zich pus ophopen. De ontsteking zit meestal aan één kant van de nagel, maar kan zich uitbreiden rond de hele nagel.

Bij een chronische nagelriemontsteking wordt de huid aan de zijkant van de nagel rood. Ook gaat dit gedeelte van de huid opzetten, waarbij de nagelriem verloren kan gaan. In het beginstadium is de nagel zelf niet aangetast. Maar bij een langdurige ontsteking wordt het nagelbed aangetast. Hierdoor kan de nagel niet meer op de normale manier verder groeien en gaat vervormen. Ten slotte verandert de kleur van de nagel. Die kan geel, bruin of bijna zwart worden door de inwerking van de stoffen die de schimmel langs de randen aanmaakt.

Diagnose

Nagelriemontsteking is meestal zo duidelijk dat de diagnose gesteld kan worden door te kijken. Nader onderzoek is dan niet nodig. Soms wordt schraapsel van de nagels onder een microscoop onderzocht of in een laboratorium op kweek gezet om te bepalen welke bacteriën of schimmels de ontsteking veroorzaken.

Behandeling nagelriemontsteking

In het beginstadium van een acute nagelriemontsteking worden natte kompressen op de nagels gelegd. Als er pus is gevormd, kan de nagelriem meestal eenvoudig van de nagelrand worden losgemaakt waarna de pus weg kan lopen. Dit kan meestal zonder verdoving. De pijn vermindert direct. Wordt hiermee te lang gewacht, dan kan het pus zich naar de nagelwortel verspreiden en kan de nagelwortel onherstelbaar beschadigen. Soms is behandeling met antibiotica nodig.

Bij chronische nagelriemontsteking kunnen de symptomen afnemen door de handen goed droog te houden en geregeld een schimmeldodende zalf op de nagelranden te smeren. Bij hardnekkige schimmelinfecties is het soms nodig langdurig medicijnen tegen schimmels te slikken.

Meer informatie


Informatie van Huidziekten.nl over nagelriemontsteking
www.huidziekten.nl/Paronychia

Informatie van het Nederlands Huisartsen Genootschap over nagelriemontsteking
www.nhg.org/nhg-standaard-bacteriele-huidinfecties

Informatie van Huidinfo.nl over nagelriemontsteking
www.huidinfo.nl/paronychia

Informatie van Medline Plus over nagelriemontsteking (Engelstalig)
www.nlm.nih.gov/medlineplus/paronychia

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.