Miltcyste en wandelende milt

Een cyste is een blaasje of holte gevuld met vocht, week materiaal of gas en kan overal in het lichaam voorkomen. Ook in de milt kunnen zogenoemde miltcysten optreden.

Een wandelende milt is een aangeboren afwijking van de milt, waarbij de milt niet op de normale manier in de buikholte vastzit. Hierbij wordt het orgaan niet zoals normaal op zijn plaats gehouden door bindweefselbanden, maar is de milt bevestigd aan een lange, steelachtige structuur met bloedvoorziening. De milt kan zo vrijelijk bewegen en zich rond de steel draaien, waardoor de bloedtoevoer wordt afgesloten.

Miltcysten komen zelden voor en worden vaak bij gelukkig toeval ontdekt. Een miltcyste ontstaat soms door een parasitaire infectie zoals infectie met wormen.

Een wandelende milt ontstaat als gevolg van ontwikkelingsstoornissen tijdens de groei en vorming van de milt.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

  • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
  • Online beeldbellen met een huisarts
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Verschijnselen

Miltcysten geven meestal geen verschijnselen en worden vaak toevallig ontdekt. Als er echter verschijnselen optreden, klaagt de patiënt over een vaag vol en onaangenaam gevoel linksboven in de buik, het gevoel na weinig inname van voedsel toch veel gegeten te hebben, pijn in de omgeving van de linkerkant van de borst, rug en schouder, en kortademigheid. In een enkel geval ontstaan ernstige verschijnselen in verband met miltruptuur (scheuring van de milt), hevige bloedingen en infectie.

Een wandelende milt kan in de onderbuik (abdomen) voelbaar zijn. Deze variant van een normale milt kan vrijelijk bewegen en zich rond zijn 'steel' draaien, waardoor de bloedtoevoer wordt afgesloten en een miltinfarct (weefselversterf door afsluiting van de bloedtoevoer) het gevolg is. Een ander gevolg van deze draaiing of torsie is miltvergroting (splenomegalie). De patiënt krijgt dan de verschijnselen die met splenomegalie gepaard gaan.

Diagnose

Soms kan een miltcyste of een wandelende milt worden vastgesteld op basis van een lichamelijk onderzoek waarbij linksboven in de buik een (vergrote) milt wordt gevoeld. Om de diagnose te bevestigen, wordt nader bloedonderzoek en beeldvormend onderzoek verricht. Een CT-scan en echoscopie van de milt zijn beeldvormende technieken om de plaats van de cyste te bepalen en de diagnose te stellen. Bij sommige patiënten kan een MRI-scan worden uitgevoerd om tot een definitieve diagnose te komen.

Behandeling

Gedeeltelijke of gehele verwijdering van de milt (splenectomie) wordt in de meeste gevallen gezien als de beste behandeling voor grote cysten die klachten veroorzaken. Gedeeltelijke verwijdering, waarbij het deel met de cyste wordt weggehaald, is uiteraard beter dan gehele verwijdering, omdat met gedeeltelijke verwijdering het gezonde miltweefsel behouden blijft. Met een operatie worden complicaties, zoals infectie, ruptuur of bloedingen voorkomen.

Bij een wandelende milt is operatief vastzetten van de milt meestal voldoende. Als er echter torsie met als gevolg daarvan miltinfarct is opgetreden, moet de aandoening mogelijk door middel van splenectomie worden behandeld.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.