Manuele placentaverwijdering

Manuele placentaverwijdering

De placenta wordt meestal binnen een uur na de geboorte van je baby geboren. Als het langer duurt of als er een rest van de placenta in de baarmoeder achterblijft, kan het nodig zijn om de placenta in het ziekenhuis manueel te laten verwijderden.

Digitale zorg: mede mogelijk gemaakt door je zorgverzekeraar

Mensen houden van service en gemak, ook in de zorg. Veel zorgverzekeraars voorzien in die behoefte door digitale zorg aan te bieden. Uit onderzoek van Medicinfo blijkt dat het aanbieden van digitale zorg op afstand invloed heeft op de keuze voor een zorgverzekering. Biedt jouw zorgverzekeraar in 2020 ook zorg op afstand aan?

Lees hier wat de voordelen zijn van digitale zorg op afstand

Indicaties

Er zijn verschillende indicaties voor een manuele placentaverwijdering:

  • achtergebleven placenta
  • achtergebleven placentarest
  • mogelijk achtergebleven placentarest (twijfel)

Procedure

Een manuele placentaverwijdering vindt plaats op de operatiekamer. Je krijgt een katheter om je urine te laten afvloeien en antibiotica om een infectie te voorkomen. Afhankelijk van de situatie word je verdoofd met een ruggenprik of onder algehele narcose. De arts gaat met een hand via je vagina en je baarmoedermond, je baarmoeder binnen. Met de andere hand geeft hij tegendruk via je buikwand. Met de hand in je baarmoeder tast hij je hele baarmoeder af. De achtergebleven (placenta(rest) wordt losgemaakt en verwijderd uit je baarmoeder. Na de operatie krijg je medicijnen om je baarmoeder te laten samentrekken.

Resultaten

De kans dat er na een manuele verwijdering van de placenta(rest) nog placentaweefsel is achtergebleven in je baarmoeder, is erg klein. Heel soms lukt het niet om de placenta te verwijderen doordat deze te sterk is ingegroeid in je baarmoeder. Het kan dan nodig zijn om je baarmoeder te verwijderen (hysterectomie).

Gevolgen

De belangrijkste complicatie van manuele placentaverwijdering is infectie. Om dit risico te vermijden, krijg je antibiotica.

Meer informatie

http://www.gynaecologie.nl
Informatie van Nederlandse gynaecologen