Luxatie van het kaakgewricht

Luxatie van het kaakgewricht

Luxatie of ontwrichting van het kaakgewricht (temporomandibulaire gewricht) is een aandoening van het kaakgewricht die betekent dat de onderdelen van dit gewricht niet goed op elkaar aansluiten. Het temporomandibulaire gewricht is het gewricht tussen de onderkaak en de rest van de schedel. De kop van de onderkaak, de zogenoemde condylus, past in een holte van het slaapbeen. Deze holte wordt de temporale fossa genoemd. De temporale fossa heeft een vooruitstekend bot dat meestal voorkomt dat de condylus uit de fossa glijdt. Een luxatie van het temporomandibulaire gewricht treedt op wanneer de condylus zich uit de fossa losmaakt en niet naar zijn normale positie kan worden teruggebracht.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Oorzaken en gevolgen

Luxatie van het gewricht kan het gevolg zijn van een verwonding van de kaak waarbij de gewrichtskop of condylus breekt. Meestal ontstaat een luxatie van het gewricht door te wijd gapen. In deze gevallen wordt het gewrichtskapsel uitgerekt of scheurt het enigszins, waardoor de luxatie ontstaat. Mensen die regelmatig last hebben van een luxatie van de kaken merken dat hun kaken plotseling 'op slot gaan' wanneer ze hun mond opendoen. Sommige mensen raken in paniek wanneer ze merken dat ze hun mond niet meer kunnen sluiten. De luxatie van het gewricht kan ook in achterwaartse richting plaatsvinden, wanneer de kaak in achterwaartse richting wordt gedrukt en als gevolg van een verwonding van de kaak klem komt te zitten. In dergelijke gevallen kan de betrokkene zijn mond niet open doen. In sommige gevallen keert de luxatie van het kaakgewricht regelmatig terug en sommige patiënten zijn in staat de ontwrichte gewrichtskop zelf in zijn normale positie terug te brengen. Wanneer herhaaldelijk luxaties optreden, wordt het temporomandibulaire gewricht beweeglijker.

Diagnose en behandeling

De diagnose luxatie van het temporomandibulaire gewricht is gebaseerd op de symptomen en op een onderzoek van het aangezicht en de kaken. De diagnose wordt aan de hand van röntgenfoto's bevestigd. Bij de behandeling worden soms spierontspanners gebruikt om het gewricht in de juiste positie te kunnen terugbrengen. Wanneer de luxaties steeds terugkomen, is soms een operatie nodig om de toegenomen beweeglijkheid van het gewricht te corrigeren.

Meer informatie

http://nl.wikipedia.org/wiki/Schedel Nederlandse site met informatie over de structuur (anatomie) van de schedel.

Chausse, J.M., Richter, M. & Bettex, A. (1987) ‘Deliberate, fixed extra-articular obstruction: treatment of choice for subluxation and true recurrent dislocation of the temporomandibular joint’, Journal of Cranio-Maxillo-Facial Surgery: Official Publication of the European Association for Cranio-Maxillo-Facial Surgery, vol. 15, no. 3, June, pp. 137-40.

Shafer, W.G., Hine, M.K. & Levy, B.M. eds., (1993), ‘Diseases of bone and joints’, in: A Textbook of Oral Pathology, 4th edn, W.B. Saunders Company, Philadelphia.