Loslatende placenta

Een loslatende placenta (solutio placentae) is een zeer spoedeisende en voor jou en je baby levensbedreigende zwangerschapscomplicatie. Het kan ontstaan vanaf de 16e week van je zwangerschap tot aan de bevalling. Gelukkig komt het weinig voor; bij ongeveer 0,3% van alle verder normale zwangerschappen.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Oorzaken

Meestal is een loslatende placenta het gevolg van een gescheurd bloedvaatje tussen de placenta en je baarmoederwand. Het bloed hoopt zich op en trekt de placenta los van de wand. Doordat hierbij ook weer bloedvaten scheuren, verergert de situatie zeer snel.

De kans op loslating van de placenta is hoger:

  • als je ooit eerder een loslatende placenta hebt gehad
  • als je tijdens de zwangerschap langdurig een hoge bloeddruk hebt
  • bij een ongeval waarbij je buik hard is geraakt (bijvoorbeeld een verkeersongeluk)
  • bij afwijkingen aan de placenta
  • bij afwijkingen in je bloedstolling (dit zijn meestal erfelijke aandoeningen)

Verschijnselen

Een loslatende placenta geeft acute klachten. Je krijgt plotseling zeer hevige buikpijn en je buik kan zeer hard worden en blijven. Meestal gaat de pijn gepaard met veel vaginaal bloedverlies. Het bloedverlies kan zo groot zijn dat je ervan flauwvalt en later in shock raakt. Doordat de placenta losraakt, krijgt je baby geen zuurstof en voedingsstoffen meer. Er ontstaat een zuurstoftekort dat binnen enkele minuten fataal is.

Diagnose

De verschijnselen zijn meestal zo hevig en duidelijk dat de diagnose direct gesteld wordt. Bij twijfel kan een echo gemaakt worden.

Behandeling

Een loslatende placenta is een zeer spoedeisende aandoening. De behandeling is afhankelijk van je zwangerschapsduur en de ernst van de loslating.

Spoedkeizersnede
Als je voldoende lang zwanger bent waardoor de baby levensvatbaar is, moet met spoed een keizersnede worden uitgevoerd. Helaas is de hulp meestal te laat en overlijdt je baby in je buik. Bij zeer snelle hulp (als je bijvoorbeeld al ter observatie in het ziekenhuis lag) bestaat de kans dat je baby op tijd gehaald kan worden. Als je baby levend ter wereld komt, wordt hij opgenomen in het ziekenhuis. Mogelijk heeft het zuurstoftekort een hersenbeschadiging veroorzaakt.

Spontane bevalling afwachten
Als je baby al in je buik is overleden, wordt afgewacht tot de bevalling op gang komt. Door al het bloed in je baarmoeder duurt het meestal niet lang voordat de weeën op gang komen.

Behandeling van jezelf
Het vele bloedverlies kan leiden tot shock, nierbeschadiging en bloedarmoede . Je wordt opgenomen in het ziekenhuis totdat alle gevolgen in kaart gebracht zijn, een eventuele behandeling is gestart en je weer fit genoeg bent om naar huis te gaan. Uiteraard wordt er ook veel aandacht besteed aan psychische zorg. Zeker als je baby is overleden, heb je begeleiding nodig bij de verwerking.

Observatie
Soms verloopt een loslatende placenta minder snel. Een enkele keer stopt het proces. In deze gevallen word je in het ziekenhuis opgenomen ter observatie.

Meer informatie

http://www.gynaecologie.nl
Informatie van Nederlandse gynaecologen

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.