Loopoor

Ooruitvloed is afscheiding uit het oor bij een niet meer intact trommelvlies. Indien deze afscheiding uit pus, oorsmeer of oorvocht bestaat, is sprake van een loopoor. De medische term voor loopoor is otorroe.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Oorzaken

Infecties van het middenoor en hoofdletsel zijn de twee meest voorkomende oorzaken van een loopoor. Afscheiding van hersenvocht uit het oor kan voorkomen bij breuken van de schedelbasis en het slaapbeen, dit is het been dat de zijkant van de schedel vormt. Breuken van deze botten kunnen leiden tot het scheuren van het trommelvlies en de vliezen die de hersenen beschermen wat ertoe leidt dat hersenvocht uit het oor lekt. In zeldzame gevallen hersenvocht uit een oor het gevolg van een geboorteafwijking die cerebrospinale fistel wordt genoemd. Bij deze aandoening lekt hersenvocht in de middenoorholte en wanneer er spraken is van een scheur in het trommelvlies stroomt dit uit de uitwendige ooropening.

Verschijnselen

Een loopoor is een van de meest voorkomende verschijnselen bij ooraandoeningen en kan, afhankelijk van de oorzaak, één of beide oren aantasten. De oorafscheiding kan waterig, slijmerig of etterig zijn of bestaan uit hersenvocht. Het trommelvlies is geperforeerd of gescheurd. In geval van een middenoorontsteking zijn er vaak bijkomende verschijnselen als koorts, oorpijn en gehoorverlies.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de medische voorgeschiedenis, het verhaal van de patiënt en de verschijnselen. Tevens wordt een lichamelijk onderzoek verricht waarbij vooral de oren goed worden bekeken. Soms wordt een beetje oorafscheiding weggenomen en in het laboratorium onder de microscoop bekeken en op kweek gezet om te bepalen welke antibiotica eventueel geschikt zijn. In het geval van een loopoor met hersenvocht worden röntgenfoto's en CT- of MRI-scans gemaakt om een breuk aan te tonen.

Behandeling

De behandeling van een loopoor is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Antibiotica vormen de belangrijkste behandelmethode in geval van middenoorinfecties. Wanneer er langdurige een loopoor is dat niet op antibiotica reageert, wordt het vocht operatief afgevoerd. In geval van een loopoor met hersenvocht als gevolg van een breuk van de schedelbasis of het slaapbeen moet bedrust worden gehouden en is vaak enkele dagen ziekenhuisopname ter observatie nodig. Vaak verdwijnt een dergelijk loopoor echter binnen een week spontaan.

Prognose

Bij patiënten die langdurig last hebben van een loopoor dat niet wordt behandeld kunnen uitbreidende infecties van het midden- en binnenoor ontstaan. Soms hoopt het afgescheiden vocht zich op in de middenoorholte en veroorzaakt gehoorverlies.

Meer informatie

Informatie van het Nederlands Huisartsen Genootschap over een loopoor
nhg.artsennet.nl

Informatie van het Nederlands Huisartsen Genootschap over oorpijn
nhg.artsennet.nl

Informatie over oorsmeer
www.kno.nl

Informatie over gehoorgangontsteking
www.kno.nl

Informatie over middenoorontsteking
nhg.artsennet.nl
nl.wikipedia.org/wiki/Middenoorontsteking

Informatie over ooroperaties
www.kno.nl

Moffat, D. A. (1998), Temporal bone trauma, in: Ludman, H & Wright, T. (eds), Diseases of the ear, 6th ed, Arnold, London (Engels)

Phelps, P. D. (1998), Diagnostic imaging of the ear (normal and congenital) in: Ludman, H & Wright, T. (eds), Diseases of the ear, 6th ed, Arnold, London (Engels)

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.