Lekkende mitralisklep

Het hart heeft vier hartkleppen. De hartkleppen openen en sluiten ritmisch met de samentrekking en ontspanning van het hart. Ze kunnen maar in een richting openen. Hierdoor wordt de bloedstroom in het hart geregeld.

De mitralisklep is de klep tussen de linkerboezem en de linkerkamer. Deze klep bestaat uit twee ‘flapjes’ (slippen) die met peesdraden op de plaats worden gehouden. De slippen worden geopend door spiertjes. Als de klep niet goed meer sluit, kan bloed tegen de stroom in teruglopen van de linkerkamer naar de linkerboezem. We spreken dan van een lekkende mitralisklep ofwel mitralisinsufficiëntie.

Een lekkende mitralisklep (mitralisinsufficiëntie) is een van de meest voorkomende hartklepaandoeningen. Het kan op alle leeftijden voorkomen, maar vooral ouderen hebben er last van.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Gevolgen van mitralisinsufficiëntie

Doordat bloed teruglekt naar de linkerboezem, stijgt daarin de druk en raakt de boezem vergroot. Dit leidt weer tot verhoogde druk in de longaders, wat ten slotte vochtophoping in de longen veroorzaakt (longoedeem).

Het gevaar van klepaandoeningen is dat de pompfunctie achteruitgaat en het hart meer werk moet verrichten om voldoende bloed door het lichaam te kunnen pompen. Op den duur leidt dit tot overbelasting van het hart en tot hartfalen. Ook is er bij mitralisinsufficiëntie een groter risico op hartritmestoornissen, zoals boezemfibrilleren.

Oorzaken

Mitralisinsufficiëntie kan verschillende oorzaken hebben:

  • Slijtage door veroudering: de klep wordt stugger.
  • Aangeboren afwijkingen.
  • Infectie van de hartklep (endocarditis); een bijzondere vorm is acuut reuma.
  • Een beschadiging van de peesdraden of spiertjes die de klep bewegen (na een hartinfarct).
  • Ziekte van de hartspier (cardiomyopathie).
  • Beschadiging na een hartoperatie of door een verwonding.
  • Bindweefselziektes, zoals het syndroom van Marfan.

Symptomen

Een lekkende mitralisklep geeft lang niet altijd klachten. De verschijnselen hangen af van de ernst van de beschadiging en hoe lang de klepafwijking bestaat. Hoe langer, hoe groter het risico op hartfalen. Klachten die kunnen optreden zijn:

  • Hartkloppingen.
  • (Extreme) vermoeidheid.
  • Kortademigheid: eerst bij inspanning, maar later ook bij normale bezigheden.
  • Pijn op de borst.
  • Duizeligheid.
  • Opgezette voeten en enkels.

Na een hartinfarct kunnen plots (acuut) klachten als benauwdheid optreden. Er is dan sprake van een acute mitralisinsufficiëntie.

Diagnose

De arts kan bij het lichamelijk onderzoek een kenmerkende hartruis horen met de stethoscoop. Op een ECG (hartfilmpje ) is te zien dat de linkerboezem overbelast wordt. Verder is een mitralisinsufficiëntie goed zichtbaar op een echo van het hart. Ook kan een hartkatheterisatie worden gedaan. Hierop is de functie van het hart en de kleppen te zien.

Behandeling

Mitralisinsufficiëntie hoeft niet altijd te worden behandeld. Bij een milde klepafwijking kan worden afgewacht. De cardioloog controleert dan regelmatig of de afwijking niet is verergerd.
Als behandelen wel nodig is, is er de keuze tussen medicijnen en een hartoperatie.

Medicijnen zijn erop gericht om de hartfunctie te ondersteunen en klachten te verminderen. Mogelijke middelen zijn plasmiddelen en vaatverwijders.

Bij een operatie wordt de lekkende mitralisklep hersteld. Als dat niet mogelijk is, kan de klep worden vervangen. De hartchirurg kan een mechanische klep of een biologische klep inbrengen. Na een klepoperatie is het belangrijk om bij medische of tandheelkundige ingrepen eerst antibiotica te slikken. Hierdoor wordt een infectie voorkomen. Dit wordt endocarditisprofylaxe genoemd.

Meer informatie

Informatie van de Hartstichting
www.hartstichting.nl/hart_en_vaten/hartziekten/hartklepaandoening/

Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie
Richtlijn voor de behandeling van hartklepziektes (2009; Engelstalig)
www.nvtnet.nl/index.asp?page_id=76

Website van de Hart&Vaatgroep, van en voor mensen met een hart- of vaatziekte
www.hartenvaatgroep.nl/

Website van Hartpatiënten Nederland
www.hartpatienten.nl/

Website van de Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen
www.aangeborenhartafwijking.nl/

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.