Kweek van de ontlasting feceskweek

Kweek van de ontlasting (feceskweek)

Een feceskweek is het bacteriologisch onderzoek van de ontlasting. Hierbij wordt in de ontlasting onderzoek gedaan naar micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor darmaandoeningen als diarree en dysenterie. Naast bacteriën kunnen ook virussen, amoeben, parasieten of wormen diarree veroorzaken. Deze kunnen ook in de ontlasting gekweekt worden. Bij de meeste vormen van diarree is een feceskweek niet nodig. Wel wordt de ontlasting gekweekt indien er een groep mensen diarree heeft (bijvoorbeeld in een verpleeghuis), als er bloed en slijm bij de ontlasting zit, of als iemand recent in de tropen geweest is.

Langer zelfstandig thuiswonen? Thepp is dé app die u of een van uw naasten hiermee kan helpen. Stel uw vragen over gezondheid, welzijn of ondersteuning in het huishouden en krijg antwoord van een team van ervaren verpleegkundigen. 

  • Gratis en 365 dagen per jaar bereikbaar
  • Snel, persoonlijk en deskundig advies
  • Voor zorgvragers, hulpbehoevenden én mantelzorgers

 Download Thepp

Procedure

De persoon in kwestie wordt verzocht een monster van zijn/haar ontlasting in een speciaal steriel bakje te verzamelen. Het monster moet zo snel mogelijk naar het laboratorium worden gebracht. Als dat niet meteen mogelijk is, moet het in de koelkast bewaard worden. In het laboratorium wordt het monster onder een microscoop bestudeerd en op kweek gezet (goed afgesloten en onder voor bacteriën gunstige omstandigheden) om de ziekteverwekker te identificeren. Voor bepaalde onderzoeken kan het nodig zijn drie aparte monsters in drie aparte bakjes te verzamelen. Het duurt enkele dagen voordat de uitslag bekend is. Deze wordt meegedeeld door de aanvragend arts.

Meer informatie:

Bartelt, M. A. 2000, 'Introduction to specimen cultures', Diagnostic Bacteriology: A Study Guide, F. A. Davis Company, Philadelphia.

Slack, R. C. B. 1998, 'Diagnostic procedures', in Medical Microbiology, eds D. Greenwood, R. C. B. Slack & J. F. Pentherer, 15th edn, Harcourt Brace, London.

Swash, M. 1995, 'Using the laboratory', in Hutchinson’s Clinical Methods, ed. M. Swash, 20th edn, W. B. Saunders, London.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.