Kwaadaardige tumoren neus en keelholte

Kwaadaardige tumoren van de neus- en keelholte

De neus-keelholte (nasofarynx) is het gedeelte van de keelholte (farynx) dat boven het zachte gehemelte ligt en uitkomt in de neusholte. Het lager gelegen gedeelte van de nasofarynx gaat over in de mond-keelholte (orofarynx). Een kwaadaardige tumor van de neus-keelholte is een vorm van kanker die de neus-keelholte aantast en zich kan uitbreiden naar andere weefsels. Deze aandoening komt vrij weinig voor. Het type tumor dat in de neus-keelholte het meest voorkomt, is plaveiselcelcarcinoom. Deze tumor komt voort uit de cellen van het oppervlaktemembraan.

App de Dokter: altijd online bereikbaar

Geen zin in gedoe met inloopspreekuren en wachtkamers? Download App de Dokter en krijg binnen 1 uur antwoord.

Heb je een vraag over je gezondheid?
- Bijvoorbeeld over koorts die maar niet over gaat? 
- Een raar plekje op je huid? 
- Of een ingewikkelde bijsluiter? 

Chat met een medisch deskundige via App de Dokter. Gewoon vanaf je bank. 

Download App de Dokter

Oorzaak

Net als bij andere vormen van kanker is de exacte oorzaak van deze aandoening niet bekend. Wel zijn er enkele belangrijke risicofactoren voor kanker in de neus-keelholte, zoals roken, blootstelling aan schadelijke dampen (formaldehyde) en houtstof. Ook speelt het epstein-barrvirus een rol bij het ontstaan. 

De aandoening is in het Westen heel zeldzaam. Hij komt vaker voor bij mensen van bepaalde etnische groepen, zoals de Kantonezen uit de provincie Guangdong in China, en bepaalde groepen mensen in Zuidoost-Azië en Indonesië.

Symptomen

Patiënten hebben in het beginstadium van de ziekte meestal weinig symptomen. Het eerste symptoom dat bij de meeste patiënten optreedt, is het opzwellen en verharden van de lymfeklieren van de nek. Patiënten kunnen ook te maken krijgen met frequente neusbloedingen (epistaxis) of een verstopte neus. Sommige patiënten lijden aan oorpijn of doofheid. 

De tumor kan zich uitbreiden naar andere organen, zoals de longen en de lever. Doordat zich daar secundaire tumoren kunnen gaan ontwikkelen, kunnen hoesten en buikpijn optreden. In een later stadium van de ziekte kunnen neurologische complicaties optreden, waarbij de zenuwen van het hoofd worden aangetast.

Diagnose

De diagnose kan worden gesteld door een biopsie van het weefsel van de neus-keelholte te doen. Andere manieren van onderzoek zijn het maken van röntgenfoto’s, of het maken van een scan van het hoofd en de nek door middel van computertomografie (CT) of magnetic resonance imaging (MRI). 

Ook wordt er gekeken of de nabijgelegen lymfeklieren zijn opgezet. Hierbij wordt een heel fijne naald in de lymfeklieren gestoken en wordt een beetje weefsel of celmateriaal weggehaald. Dat wordt daarna onder een microscoop onderzocht. Dit onderzoek wordt een cytologische punctie genoemd.

Behandeling

De behandeling van deze aandoening hangt af van het stadium van de kanker en omvat chemotherapie, bestraling en operaties. Bij de operatie worden het kankerweefsel en een deel van het omliggende gezonde weefsel weggehaald. Ook de lymfeklieren in de nek en in de borstkas worden, als die zijn aangetast, weggenomen.

Complicaties

Wanneer kanker van de neus-keelholte niet behandeld wordt, kan de tumor zich uitbreiden naar andere gebieden, zoals de hersenen, de longen en de lever. Deze secundaire tumoren kunnen de organen binnendringen en deze zo erg beschadigen dat ze niet meer goed functioneren. 

Wanneer de tumoren behandeld worden, kunnen de (hersen)zenuwen door de bestraling beschadigd raken. Complicaties van de operatie kunnen zijn dat iemand niet meer kan spreken en moeite heeft met slikken, doordat de zenuwen die het slikken en de stem aansturen beschadigd zijn geraakt.

Meer informatie

Informatie van de Nederlandse Werkgroep Hoofd-Halstumoren 
www.nwhht.nl/hoofd-halstumor/algemene-aspecten

August, M., Dodson, T.B., Nastri, A. et al. (2001), Nasopharyngeal carcinoma: clinical assessment and review of 176 cases, Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod, vol. 91, pp. 205-214.