Kledingluis

Er bestaan drie soorten luizen; de hoofd- , kleding- en schaamluizen. Kledingluis wordt ook wel lichaamsluis genoemd en de medische term is Pediculosis humanus humanus. Kleerluizen zijn ongevleugelde insecten die als een parasiet leven op het lichaam en in de kleding van de mens. Zonder gastheer kunnen luizen twee tot tien dagen overleven. Luizen kunnen niet springen of vliegen en verplaatsen zich door te kruipen. Vrouwtjesluizen leggen eitjes die neten worden genoemd en meestal goed te zien zijn in de naden en zomen van kleding, vooral rond het middel en onder de oksel. Een volwassen kleerluis is ongeveer zo groot als een sesamzaadje, heeft zes poten en is geelbruin tot geelwit van kleur.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Verspreidingsgebied

Besmetting met kledingluizen komt wereldwijd en bij alle rassen op grote schaal voor, met name wanneer onder slechte hygiënische omstandigheden dicht opeen wordt geleefd en er onderling veel direct contact is. Tevens komt kleerluis vaak voor bij dak- en thuislozen die zich niet kunnen verschonen of geen gelegenheid hebben zich te wassen. Besmetting met kleerluis is ongebruikelijk bij een goede persoonlijke hygiëne.

Oorzaak

Kleerluizen verspreiden zich direct door contact met iemand die kleerluizen heeft of indirect door gezamenlijk gebruik van kleding, bedden, beddengoed of handdoeken. Neten komen vooral voor in de naden en zomen van kleding of op beddengoed.

Verschijnselen

Kledingluizen voeden zich met bloed van de mens dat ze verkrijgen door beten in de huid. Kenmerkende verschijnselen zijn dan ook jeuk en huiduitslag die ontstaan als reactie op een dergelijke luizenbeet. Langdurige besmetting met luizen kan leiden tot verdikking en verkleuring van de huid, met name rond het middel, in de liesstreek en op de bovenbenen. Door veelvuldig krabben kunnen er wondjes op het lichaam ontstaan, die soms geïnfecteerd raken met bacteriën of schimmels.
Kleerluizen kunnen ziekten overbrengen, met name vlektyfus en de zogenaamde Febris recurrens, en zelfs epidemieën veroorzaken.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van het verhaal van de patiënt en de verschijnselen. Tevens kunnen neten en kruipende kleerluizen worden aangetoond op de naden en zomen van kleding.

Behandeling

De behandeling van kleerluis bestaat uit een douche of bad en aantrekken van schone kleren. Alle gedragen kleding, gebruikt beddengoed en gebruikte handdoeken worden op 60 graden gewassen en in de droger op hoge temperatuur gedroogd. Niet-wasbare textiel kan chemisch worden gereinigd of gedurende zeven dagen in een afgesloten plastic zak of 24 uur in de vriezer worden bewaard.
Bij de apotheek of drogist zijn diverse, over het algemeen zeer effectieve, middelen verkrijgbaar waarmee de luizen verwijderd kunnen worden. Lees voor gebruik de bijsluiter en gebruik de middelen niet in geval van zwangerschap(swens) of borstvoeding. Het is verstandig alle gezinsleden en anderen die nauw contact hebben met een besmet persoon op verschijnselen van jeuk en huiduitslag te controleren. Daarnaast kan lichamelijk contact beter vermeden worden totdat de besmetting verdwenen is.

Voorzorgsmaatregelen

De kans op besmetting kan worden verkleind door regelmatig in bad te gaan of een douche te nemen en de kleding zeer frequent te wisselen en wassen. Laat niet-wasbare kleding chemisch reinigen. Deel geen kledingstukken of artikelen als mutsen, petten, sjaals, jassen, broeken, handdoeken, washandjes met anderen en ga niet liggen op bedden, banken, kussens, kleden of knuffels die kort geleden in aanraking zijn geweest met een besmet persoon. Overnacht op reis op plaatsen waar het beddengoed is verschoond of neem eigen lakens en slopen mee.

Meer informatie

 

Informatie over schaamluis van thuisarts
www.thuisarts.nl/schaamluis/ik-heb-schaamluis

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.