Keelinfecties door chlamydia

Keelinfecties door chlamydia

Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening die tijdens alle seksuele handelingen, met inbegrip van orale seks kan worden overgedragen. Infecties van de keel met Chlamydia komen betrekkelijk weinig voor.

App de Dokter: altijd online bereikbaar

Geen zin in gedoe met inloopspreekuren en wachtkamers? Download App de Dokter en krijg binnen 1 uur antwoord.

Heb je een vraag over je gezondheid?
- Bijvoorbeeld over koorts die maar niet over gaat? 
- Een raar plekje op je huid? 
- Of een ingewikkelde bijsluiter? 

Chat met een medisch deskundige via App de Dokter. Gewoon vanaf je bank. 

Download App de Dokter

Oorzaak

De chlamydia bacteriën infecteren de keel nadat zij tijdens oraal seksueel contact met een geïnfecteerde partner het lichaam zijn binnengekomen. Mensen met een verhoogd risico zijn onder meer: mensen met verschillende seksuele partners, mensen die onveilig vrijen (zonder condoom) en homoseksuele mannen.

Infectie van de keelholte met Chlamydia kan eveneens voorkomen bij pasgeborenen die de infectie tijdens een normale vaginale bevalling van een geïnfecteerde moeder hebben opgelopen.

Verschijnselen

Vaak zijn er geen symptomen, maar als deze aanwezig zijn, bestaan ze uit keelpijn en problemen met slikken. Soms heeft de patiënt koorts of zijn de lymfeknopen in de hals opgezwollen.

Diagnose

Voor het onderzoek dient een keeluitstrijkje gemaakt te worden.

Behandeling

Bij de behandeling worden antibiotica gebruikt. Alle seksuele partners van de patiënt dienen eveneens te worden onderzocht en, indien nodig, te worden behandeld.

Meer informatie

Informatie van SOAAIDS Nederland
www.soaaids.nl

Informatie van het RIVM
www.rivm.nl