V
Stel, je hebt veel ervaring op een bepaald gebied. Die ervaring wil je met plezier delen. Dan kan het zijn dat je niet weet, hoe je dit het beste kunt doen.
De hoeveelheid informatie die we tegenwoordig tot onze beschikking hebben is bijna eindeloos.
Soms zal je weerstand ervaren, als je je ervaring probeert te delen. Dan heb je misschien de neiging om meteen nog harder te gaan “duwen”. Of de ander te overladen met jouw ervaringen. Je voelt dan zelf al wel dat het goedbedoelde advies niet aankomt.
Stel, je vertrouwt iemand niet. Dan neem je ook minder snel iets van ze aan. Het delen van ervaring heeft pas zin, als er sprake is van goed vertrouwen in elkaar. Deskundige Stephen Covey heeft hier dertien hele concrete gedragsregels over beschreven.
Wat een gezonde balans is, is voor iedereen anders. Wat een goed evenwicht is, verandert ook mee met jou en je situatie. Een balans die past bij jou en met je mee verandert, is belangrijk om werk en de overgang goed te combineren.
Vrijwel alle menselijke behoeftes hangen samen met (zinvol) werk: https://nl.wikipedia.org/wiki/Piramide_van_Maslow
Er zijn wereldwijd enkele plekken waar de inwoners langer, gelukkiger en gezonder leven dan gemiddeld. Dat zijn de zogeheten ‘Blue Zones’. Deze gebieden en hun bewoners zijn vaak onderwerp van onderzoek geweest.
In tabak zitten bepaalde kleurstoffen, nicotine, harsen en teer, die aan tanden en kiezen blijven plakken. Daarom kan roken bruingele tot bijna zwarte aanslag achterlaten op tanden en kiezen. Gebitselementen waar tandsteen op zit, worden het sterkst door aanslag bedreigd.
Bij een carcinoom van het mondslijmvlies wordt de binnenbekleding van de wang aangetast door een kwaadaardige tumor (kankergezwel). Dit type tumor komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en meer bij ouderen dan bij jonge mensen.
Als de slagaders naar de benen vernauwd zijn, krijgen de spieren in de benen te weinig zuurstof. Daardoor ontstaat een krampende pijn na een stuk lopen, bijvoorbeeld in de kuit- of bilspieren. Als mensen stilstaan, komen de spieren weer tot rust en zakt de pijn.
Verkeerslicht
Uit cijfers van het Nederlandse Diabetesfonds blijkt dat één op de vier mensen met suikerziekte (diabetes mellitus) last krijgt van voetproblemen. Dit wordt diabetische voet genoemd. Mensen met deze aandoening hebben slecht genezende wondjes aan de voeten.
Een burn-out ontstaat als mensen ondanks stress en spanning door blijven gaan. Een burn-out is het eindstadium van een lange periode van overbelasting van het lichaam.
De ziekte van Weil wordt veroorzaakt door een bacterie. Je kunt geïnfecteerd raken via urine van geïnfecteerde knaagdieren, rundvee en varkens, huisdieren en wilde dieren. Verschijnselen van de ziekte van Weil zijn griepachtig, met kenmerkende spierpijn in de kuiten.
Er zijn verschillende manieren om een zwangerschap te voorkomen. Dit zijn voorbehoedmiddelen of anticonceptiemiddelen. Mannen hebben minder keuze in voorbehoedsmiddelen dan vrouwen. Voor mannen zijn er twee anticonceptiemethodes:
Bewegen heeft veel voordelen: u gaat zich beter voelen, u gaat er beter uitzien, u gaat beter werken/presteren en u wordt gezonder. Genoeg reden dus om het risico op een blessure voor lief te nemen!
Antidepressiva Benzodiazepinen bij angststoornissen Fobieën Pleinvrees
Voedingssupplementen en sportvoedingssupplementen zijn populair. Dit zijn middelen die sportprestaties kunnen verbeteren. Onder doping vallen alle middelen en methoden die op de dopinglijst van het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) staan.
Visualisatie is een vorm van meditatie. Hierbij vorm je in je hoofd beelden van prettige of gewenste situaties.
Benzodiazepinen hebben een kalmerende werking en bevorderen de slaap, vooral het inslapen. Ook verminderen ze gevoelens van angst en hebben ze een spierverslappende werking. Soms worden benzodiazepinen gebruikt bij de behandeling van epilepsie.
Om je werk goed te doen en je fit te voelen, moet je in topconditie zijn en blijven. Let daarom op de volgende zaken, zowel voor, tijdens en na je werk – of het nou ochtend, middag, avond of nacht is.
Probeer met je maaltijden zoveel mogelijk het ritme van je dagdiensten en vrije dagen aan te houden. Als je een gezin hebt, eet dan samen met hen je warme maaltijd. Da's handig en een stuk gezelliger. Tijdens en rond je onregelmatige diensten geldt verder:
De Schijf van Vijf helpt je gezond te eten, zowel overdag als 's nachts. Volg daarom zoveel mogelijk de richtlijnen van de Schijf. Daar voel je je beter door.
De algemene spelregels voor de voeding van een sporter zijn:
Mensen met het syndroom van Asperger hebben een gemiddelde of bovengemiddelde intelligentie. Er zijn meer jongens dan meisjes met het syndroom van Asperger.
Iemand met een alcoholverslaving heeft een sterk verlangen naar alcohol en gebruikt lange tijd overmatig alcohol. Ook is er sprake van een lichamelijke verslaving aan alcohol.
Voldoende drinken en gezond eten is erg belangrijk voor sporters. Goed uitgebalanceerde voeding bevat koolhydraten, eiwitten, vitamines, mineralen en spoorelementen, maar ook vetten.
Er zijn verschillende manieren om te bepalen of je gewicht een risico is voor je gezondheid. Je kunt kijken naar je Body Mass Index (BMI) of naar je vetpercentage.
Veel mensen willen graag gezond of gezonder eten. Gezond eten begint met het maken van de juiste menukeuze. Ook de manier van bereiden is belangrijk. Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn en hoeft ook niet veel tijd te kosten.
Aan een vertrouwenspersoon kun je vertrouwelijke zaken vertellen. Hij of zij werkt binnen een bedrijf, school of andere instelling of organisatie. Vaak gaat het om seksuele intimidatie, discriminatie, pesten, agressie of persoonlijke problemen.
Een aneurysma is een abnormale uitstulping van de wand van een slagader . Een aneurysma ontstaat wanneer de wand is verzwakt. Een aneurysma van de aorta in de buikholte komt het meeste voor.
Vaardigheden of competenties zijn dingen waar je goed in bent. Deze eigenschappen kun je trainen. Het is goed om te kijken naar je competenties en welke ambities je hebt.
Als je regelmatig beweegt, heb je vaak een hogere belastbaarheidsgrens (draagkracht). Mensen met een goede balans tussen belasting en belastbaarheid hebben minder kans op het ontwikkelen van blessures.
Een verstuiking (ook wel verrekking of verzwikking) is een beschadiging rondom een gewricht. Meestal gaat het om de enkel, de knie of de pols. Door bijvoorbeeld een val of een verkeerde beweging komt er meer beweging in het gewricht dan eigenlijk mogelijk is.
's Nachts heb je als chauffeur een verplichte nachtrust. Benut die tijd goed en ga op tijd naar bed. Verschillende zaken hebben invloed op de kwaliteit en de duur van je slaap.
Hart- en vaatziektes is een van de voornaamste doodsoorzaken in alle Europese landen. In Nederland staan hart- en vaatziektes op nummer 2 als doodsoorzaak, zowel bij mannen als bij vrouwen.
Tot voor kort bepaalden de weegschaal en de meetlat of iemands lichaamsgewicht gezond is. Maar de centimeter is een beter hulpmiddel. De buikomtrek bepaalt hoe gezond iemand is.
Meer tips over bewegen op Voedingscentrum.nl www.voedingscentrum.nl Meer tips over bewegen op 30minutenbewegen.nl www.30minutenbewegen.nl/home-ik-wil-bewegen.
Vitamine D wordt vooral in de huid aangemaakt door blootstelling aan zonlicht. Vitamine D zit ook in voeding, vooral in vette vis en eieren. Vitamine D wordt toegevoegd aan bak- en braadproducten, halvarine en margarine.
Voorkomen dat iemand ziek wordt op, of zelfs van, zijn werk staat voorop. Daar hebben zowel de werkgever als de werknemer een deel van de verantwoordelijkheid voor.
De ziekte van Parkinson is een chronische hersenaandoening die langzaam erger wordt. De ziekte komt voor bij mannen en bij vrouwen. In Nederland hebben 30.000 tot 40.000 mensen de ziekte van Parkinson.
De regels van de Schijf van Vijf. De regels van de Schijf van Vijf helpen u bij het kiezen van een gezonde voeding. Het is belangrijk dat de voeding bij uw leef- en beweegpatroon past.
Hoe iemand in zijn vel zit, is belangrijk voor zijn gezondheid. Tevreden zijn met werk en privéleven, weten wat je wilt bereiken in het leven, goed met anderen kunnen omgaan, weinig stress hebben... Ga zo maar door.
Veel mensen vinden het moeilijk om hun mening te geven en/of voor zichzelf op te komen. Toch is het belangrijk om deze sociale vaardigheid onder de knie te krijgen.
Diabetes mellitus (of kortweg diabetes) is een stofwisselingsziekte. Het komt veel voor. Bij mensen met diabetes zit er teveel suiker (glucose) in het bloed.
Vasculaire dementie en de ziekte van Alzheimer zijn de meest voorkomende vormen van dementie. Vasculaire dementie komt vooral voor bij mensen ouder dan 65 jaar.
Veel mensen denken dat hulp vragen een teken is van zwakte of hulpeloosheid. Tijd om af te rekenen met deze gedachte: hulp vragen is juist een teken van zelfredzaamheid.
Er wordt weleens gedacht dat verantwoordelijkheidsgevoel een karaktereigenschap is. Je hebt het of je hebt het niet. Dat is maar ten dele waar. Natuurlijk zijn er mensen die eerder het voortouw nemen dan anderen.
Vitaliteit betekent letterlijk levendigheid. Een ander veelgebruikt woord voor vitaliteit is levenskracht. Het gaat bij vitaliteit om een combinatie tussen lichaam en geest: leven vanuit passie, enthousiasme en motivatie en de lichamelijke mogelijkheden hebben om dit te doen.
Communicatie is het uitwisseling van informatie. Als je communiceert met woorden, is dat verbale communicatie. Als je communiceert zonder woorden, is dat non-verbale communicatie.
Alcoholhoudende dranken drinken is in veel landen een normale sociale activiteit. Voor de meeste mensen hoort alcohol bij ontspanning en gezellig samenzijn. Bij veel belangrijke gebeurtenissen in het leven wordt het glas geheven.
Bij sportvoeding denken veel sporters direct aan allerlei voedingssupplementen. Maar de grootste winst halen sporters met een goede basisvoeding en voldoende vocht.
Stoppen met roken is de eerste stap, daarna komt het aan op volhouden. De onderstaande tips kunnen daarbij helpen.
Op verpakkingen van levensmiddelen staat steeds meer informatie over de voedingswaarde. Helaas is deze informatie niet altijd even helder. Er bestaan veel misverstanden over de gebruikte termen. Onderstaande tips en adviezen kunnen helpen om de juiste keuze te maken.
Als je geen zwaar lichamelijk werk doet, heeft je lichaam normaal gesproken genoeg aan een ontbijt, lunch en warme maaltijd. Met daarbij voldoende vocht natuurlijk.
Onze voeding is meer dan een optelsom van vitamines en mineralen. Het levert bouwstoffen en energie die nodig zijn voor de opbouw en het herstel van ons lichaam.
Een mens heeft gemiddeld 1,5 liter vocht per dag nodig, méér als het een warme dag is. 1,5 liter is ongeveer tien glazen of koppen, bijvoorbeeld water, koffie, thee, melk, bouillon en soep. Drink je te weinig, dan kun je je slap gaan voelen en lukt het je minder goed je te concentreren.
Een mens heeft gemiddeld 1,5 liter vocht per dag nodig, méér als het een warme dag is. 1,5 liter is ongeveer tien glazen of koppen, bijvoorbeeld water, koffie, thee, melk, bouillon en soep. Drink je te weinig, dan kun je je slap gaan voelen en lukt het je minder goed je te concentreren.
Een mens heeft gemiddeld 1,5 liter vocht per dag nodig, méér als het een warme dag is. 1,5 liter is ongeveer tien glazen of koppen, bijvoorbeeld water, koffie, thee, melk, bouillon en soep. Drink je te weinig, dan kun je je slap gaan voelen en lukt het je minder goed je te concentreren.
Coördinatie is de samenwerking van de verschillende spieren of spiergroepen om bewegingen tot stand te brengen. Voor een normale spiercoördinatie, houding en manier van lopen, moeten verschillende systemen goed met elkaar samenwerken.
Bij het onderzoek van de motorische functie wordt gekeken naar spierkracht en eventueel krachtsverlies van een of meerdere spieren. De oorzaak van het krachtsverlies kan liggen bij de spieren zelf of bij de aansturing van de spieren, het zenuwstelsel.
Spieraandoeningen zijn spierziektes die worden gekenmerkt door algehele zwakte van verscheidene spiergroepen in het lichaam. In deze tekst wordt ingegaan op spieraandoeningen die veroorzaakt worden door het gebruik van bepaalde middelen:
Goedaardige huidafwijkingen zijn abnormale gezwellen die, in tegenstelling tot kwaadaardige huidafwijkingen, de omliggende lichaamsweefsels niet binnendringen of vernietigen en niet uitzaaien naar andere lichaamsdelen.
Een poliep van de baarmoederhals (cervix) is een bolvormig gezwel op een steel dat aan het oppervlak van de baarmoederhals uitsteekt. Poliepen zijn de meest voorkomende gezwellen van de baarmoederhals.
Voor de behandeling van huidontstekingen worden verschillende groepen medicijnen gebruikt. Deze middelen kunnen lokaal op de huid worden aangebracht of systemisch worden toegediend, via de mond of een injectie.
De ziekte van Lyme (ofwel borreliose) wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie wordt op de mens overgebracht via een tekenbeet.
Een teek is een bruinzwart insect dat lijkt op een spin en 1 tot 3 millimeter groot is.
Hoe doe je dat? De onderstaande adviezen helpen je op weg.
Tranende ogen worden vaak veroorzaakt door een verstopping van de traanwegen. Het is een aandoening die bij veel mensen op oudere leeftijd voorkomt.
Oogontsteking is een ontsteking van het bindvlies van het oog. Dit bindvlies wordt conjunctiva genoemd. Oogontsteking kan onder andere worden veroorzaakt door een virus. Een virale oogontsteking wordt ook wel virale conjunctivitis genoemd.
De huid bestaat uit twee lagen: de opperhuid en daaronder de lederhuid. De ziekte van Bowen is een voorstadium van huidkanker van de buitenste huidlaag, de opperhuid, waarbij de lederhuid nog niet is aangetast.
De basale kernen zijn een deel van de hersenen dat een rol speelt bij de coördinatie, het evenwicht en de bewegingen van het lichaam.
Verkalking van de basale kernen wordt veroorzaakt door ophoping van calciumzouten.
Het syndroom van Reye is zeldzaam en kan levensbedreigend zijn. De ziekte tast de hersenen en de lever aan. Het syndroom van Reye komt voornamelijk voor bij kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud, maar mensen in alle leeftijdsgroepen kunnen het krijgen.
Bij vasculitis van de huid zijn bloedvaten onder de huid ontstoken en beschadigd. Daardoor ontstaan bloedingen. Vasculitis van de huid heeft verschillende oorzaken. De symptomen lopen uiteen. Een onderliggende oorzaak is er in de meeste gevallen niet.
Het autonome zenuwstelsel regelt de processen in het lichaam die onbewust plaatsvinden. Het gaat om processen die niet onder invloed staan van de wil, zoals de bloeddruk, hartslag en ademhaling. Dit deel van het zenuwstelsel is verantwoordelijk voor het normaal functioneren van verschillende organen in het lichaam.
Lijnen van Beau zijn dwarse groeven of lijnen op de teen- en vingernagels. Deze lijnen ontstaan doordat de groei van de nagel tijdelijk is verstoord.
Lijnen van Beau komen meestal voor op de nagels van de duim en grote teen.
Als jij werkt terwijl je in de overgang bent en je hebt last van klachten, dan merk je dat je behoeften anders komen te liggen. Het is dan aan jou om een nieuw, goed werkend evenwicht te vinden.
Goedaardige tumoren (ofwel goedaardige neoplasma's) van de vulva zijn gezwellen van de uitwendige geslachtsorganen van de vrouw. Ze bezitten geen kwaadaardige kenmerken. Er is dus geen sprake van kanker.
De nervus ischiadicus (de heupzenuw) loopt achterin het been. Hij is verbonden met de meeste spieren onder de knie. Deze zenuw splitst zich ter hoogte van de knie in de nervus tibialis en de nervus peroneus communis.
De vagina hoort normaal een beetje vochtig te zijn. In geval van vaginale droogheid is de vagina te droog. Dat kan klachten veroorzaken.
Vaginaal vocht is helder, reukloos en een beetje slijmerig.
Ontsteking van de urinebuis (urethra) door een infectie heet in medische termen urethritis. Urethritis komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Het klinisch beeld van afscheiding, pijn bij het plassen en jeuk bij de uitmonding van de urinebuis is een uiting van een infectie van de urinebuis door meerdere mogelijke verwekkers.
De stembanden zijn plooien van slijmvliesweefsel aan beide zijden van het strottenhoofd, die maken dat de mens stemgeluid kan voortbrengen. Wanneer de beweging van de stembanden zwak of afwezig is en ook de spieren van het strottenhoofd niet (voldoende) kunnen bewegen, wordt dit een verlamming van de stembanden en het strottenhoofd genoemd.
Een vleesboom is een zwelling die ontstaat uit het spierweefsel van de baarmoederwand. Het is een veel voorkomende goedaardige tumor in de baarmoeder. Een vrouw kan meerdere vleesbomen in haar baarmoeder hebben.
De vagina-ingang (introïtus) is het gebied van de opening of ingang van de vagina. Bij een nauwe introïtus is deze opening kleiner dan bij de meeste vrouwen
Na de overgang wordt de huid van de vulva dunner. Dit wordt atrofie van de vulva genoemd. Hierdoor kunnen ook gemakkelijker ontstekingen van de huid optreden. Dit wordt atrofische vaginitis genoemd.
De clitoris is een klein erectiel orgaan aan de voorkant van de vulva. Het is de vrouwelijke tegenhanger van de penis bij de man en het veroorzaakt de meeste vrouwelijke orgasmes. Normaal gesproken is de clitoris niet langer dan 2 centimeter.
Bij leukoplakie van de penis ontstaan er grijsachtige of witte vlekjes of vlekken op de penishuid. De vlekken komen meestal voor op de top van de penis, ook wel eikel genoemd.
Leukoplakie is geen vorm van kanker, maar het leidt wel tot een grotere kans op peniskanker.
Normaal ligt de baarmoeder iets naar voren (naar de buikzijde van het lichaam) gekanteld. Deze kanteling wordt aangeduid met de term anteversie van de baarmoeder ('ante' betekent 'naar voren gericht' en 'versie' betekent 'kering, kanteling').
Bij ongeveer 60% van de vrouwen zijn, na de puberteit, de binnenste schaamlippen groter dan de buitenste schaamlippen. Dit is niet afwijkend maar een normale anatomische variatie. Het kan echter gebeuren dat de schaamlippen gedurende het leven groter worden.
Er wordt gesproken van verminderde vruchtbaarheid wanneer een man en een vrouw na een jaar proberen geen zwangerschap hebben bereikt. Ondanks dat ze regelmatig onbeschermde geslachtsgemeenschap met elkaar hebben gehad.
Een cyste is een blaasje of een holte gevuld met een vloeibare of half vloeibare inhoud. De vulva omvat de uitwendige geslachtsdelen van de vrouw, zoals de schaamlippen en de clitoris. Op de vulva kunnen verschillende soorten cysten voorkomen.
Luchtwegaandoeningen kunnen invloed hebben op ons beroep en op onze omgeving. Maar andersom kunnen we ook in bepaalde beroepen en in onze leefomgeving blootgesteld worden aan verschillende gezondheidsrisico’s.
De normale plek van de baarmoeder (uterus) is laag in het bekken achter het schaambeen. Aan de voorkant (de buikzijde) van het lichaam ligt de baarmoeder tegen de blaas aan. Aan de achterkant (de rugzijde) van het lichaam ligt de baarmoeder tegen de endeldarm rectum aan.
Ectropion en eversie van de baarmoederhals zijn twee benamingen voor dezelfde aandoening. De baarmoederhals is hierbij ‘binnenstebuiten’ gedraaid. Hierdoor komt de bekledende laag van de binnenkant van de baarmoederhals aan de buitenkant te liggen.
In het geheugen kunnen we gebeurtenissen opslaan. Als het nodig is, kunnen we ze hieruit ook weer oproepen. Ook kunnen we door ons geheugen bepaalde handelingen steeds weer opnieuw goed uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan rekenen, fietsen, aankleden, boodschappen doen en lezen.
Alcohol is het meest gebruikte psychoactieve middel. Dit zijn middelen die de stemming beïnvloeden. Alcohol activeert het centrale zenuwstelsel niet, maar onderdrukt de functie van het zenuwstelsel. Alcohol vermindert het geestelijk functioneren, het beoordelingsvermogen en de snelheid van waarneming.
De klieren van Bartholin zijn twee klieren in de vaginawand aan weerszijden van de vaginaopening. Deze klieren scheiden vocht af via afvoergangen die uitkomen in de buitenrand van de vaginale opening. Op kinderleeftijd zijn de kliertjes nog niet actief.
Het ruggenmerg heeft een vlindervorm, met binnenin de ‘grijze stof’ (bestaande uit veel cellen) en daarbuiten de ‘witte’ stof (met veel uitlopers). De witte massa van het ruggenmerg is het belangrijkste communicatiekanaal.
Het sympathische zenuwstelsel is één van de twee onderdelen van het autonome zenuwstelsel. Het andere onderdeel is het parasympathische zenuwstelsel). Het sympathische zenuwstelsel bestaat uit vezels die aan het centrale zenuwstelsel ontspringen en zich voortzetten in een reeks zenuwcellichamen (ganglia) die zich dicht bij het ruggenmerg bevinden.
De hersenkamers (ventrikels) zijn holten in de hersenen. Er zijn twee zijventrikels, een derde ventrikel (die in het midden ligt) en een vierde ventrikel, gelegen in of onder de kleine hersenen. Deze holten bevatten hersenvloeistof (ook cerebrospinaal vocht of liquor genoemd).
De hersenvliezen (meningen) zijn drie vliezen die de hersenen en het ruggenmerg omgeven en beschermen. De drie hersenvliezen die de hersenen omgeven, worden de craniale hersenvliezen genoemd. Die van het ruggenmerg zijn de spinale hersenvliezen.
De hersenen zijn het belangrijkste deel van het menselijk lichaam. Ze vervullen talrijke functies. Ze zijn de zetel van de intelligentie en coördineren alle zintuiglijke waarnemingen zoals voelen, ruiken, proeven, horen en zien.
Het ruggenmerg (medulla spinalis) is een belangrijk onderdeel van het centraal zenuwstelsel. Door het ruggenmerg worden prikkels geleid en verbindingen gelegd naar de hersenen en de rest van het lichaam.
Er zijn twaalf paar hersenzenuwen. Een deel van de hersenzenuwen is sensorisch, een deel motorisch en een deel is van het gemengde type. Hieronder worden het type en de functie van de verschillende hersenzenuwen genoemd.
Het sympathische zenuwstelsel is een van de twee onderdelen van het autonome zenuwstelsel (het andere is het parasympathische zenuwstelsel). Algemeen kun je zeggen dat sympathische zenuwen alle processen stimuleren die met lichamelijke activiteit te maken hebben (bijvoorbeeld sporten, noodsituaties).
Zenuwbanen zijn banen die uit bundels zenuwvezels bestaan. Ze vormen belangrijke communicatiekanalen tussen de hersenen en de rest van het lichaam. Er zijn twee soorten zenuwbanen.
De ruggenmergzenuwen ontspringen aan het ruggenmerg. Een mens heeft 31 paar ruggenmergzenuwen, die naar de verschillende weefsels en organen van de ledematen en de romp lopen. Ruggenmergzenuwen zijn gemengde zenuwen: ze bevatten sensibele zenuwvezels en motorische zenuwvezels.
De hersenzenuwen ontspringen paarsgewijs aan de hersenen en lopen naar tal van weefsels en organen in het lichaam. Het lichaam telt twaalf paar hersenzenuwen, die verschillende organen innerveren (van zenuwwerking voorzien), zoals de zintuigen, de weefsels en organen in de borstkast en de buikholte.
Het parasympathische zenuwstelsel (PZS) is een deel van het autonome zenuwstelsel. De parasympathicus beïnvloedt de organen zodanig dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen.
De invloed van het parasympathische zenuwstelsel brengt reacties teweeg op een groot aantal organen:
Heeft het zin om muziek te draaien voor een ongeboren baby? Op welke leeftijd ziet een kind de wereld hetzelfde als volwassenen? Proeft een baby al iets in de baarmoeder? Kan een baby ruiken wie iemand is?
Veel ouders willen graag weten wat een pasgeboren baby waarneemt en wat niet.
De appendix vesiculosa is een met vocht gevulde cyste die zich nabij het uiteinde van de eileiders bij de eierstokken kan bevinden. Door deze cyste kan de eileider om zijn as draaien. Dit leidt tot plotselinge, hevige pijnklachten.
De eierstokken (ovaria) behoren tot de vrouwelijke voortplantingsorganen. Hun belangrijkste functie is de vorming van eicellen (ova) en afgifte van vrouwelijke geslachtshormonen. De eierstokken zitten aan de baarmoeder vast via verschillende structuren, ligamenten genaamd.
Een klier is een groep cellen in het lichaam die stoffen afscheiden in het gebied waar ze zich bevinden. Huidklieren bevinden zich in de lederhuid, dit is de diepere huidlaag onder de opperhuid. De huid bevat twee typen klieren: de zweetklier en de talgklier.
Haren komen uit de huid. Ze worden op vrijwel het lichaamsoppervlak aangetroffen, behalve op onder meer de handpalmen, voetzolen en lippen. De haarkleur hangt af van de hoeveelheid en het type pigment.
Nagels zijn plaatachtige structuren die uiteinden van vingers en tenen bedekken. Ze bestaan voornamelijk uit dode cellen. Nagels groeien voortdurend. De vingernagels groeien gemiddeld een tiende millimeter per dag, de teennagels iets minder snel.
Het onderhuids bindweefsel (subcutis of hypoderm) is een losse weefsellaag onder de lederhuid. Deze laag bestaat hoofdzakelijk uit bindweefsel, vetcellen, zenuwvezels en bloedvaatjes. Het onderhuidse bindweefsel zit verspreid over het hele lichaam, behalve waar de huid dun is, zoals op de oogleden, tepels, genitaliën en het scheenbeen.
De huid is in oppervlakte en gewicht het grootste orgaan. De huid vormt het beschermend omhulsel van vrijwel het gehele lichaam, samen met de huidaanhangsels: het haar, de talg- en zweetklieren en de nagels.
Een ontsteking van de eierstokken en eileiders is een veel voorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid. De medische term voor deze ontsteking is salpingo-oophoritis.
De ademhaling wordt geregeld door het ademhalingscentrum. Dit is een netwerk van zenuwcellen in het onderste deel van de hersenen, de zogeheten hersenstam. Het ademhalingscentrum regelt zowel de start van de in- en uitademingsfasen als de overgang van inademing naar uitademing.
Percussie is een onderzoek waarmee wordt vastgesteld wat de dichtheid van het onderzochte lichaamsdeel is. Bij percussie wordt geluid opgewekt (denk aan percussie-instrumenten en trommels). Dit geluid wordt beoordeeld.
Bij een goedaardig verhoogde hersendruk is de druk binnen de schedel te hoog. De medische term hiervoor is benigne of idiopathische intracraniële hypertensie. De druk van het hersenvocht dat in de hersenkamers wordt geproduceerd, is dan verhoogd.
Het syndroom van Horner is een stoornis van het autonome zenuwstelsel, en dan met name het sympathische zenuwstelsel. Het is een neurologische aandoening. Andere namen zijn het syndroom van Claude Bernard of oculopupillair syndroom.
Een goedaardige aandoening of afwijking in de borst wordt ook wel een goedaardig gezwel of tumor genoemd. Soms is een goedaardige aandoening aan de buitenkant van de borst te voelen, maar in andere gevallen voelen vrouwen er niets van.
Bestraling kan bij de behandeling van kanker een genezend of verzachtend effect hebben. Maar het kan soms ook schadelijke effecten hebben op andere delen van het lichaam.
Bij één tot vier procent van de vrouwen die radiotherapie krijgen vanwege borstkanker, ontstaat na de bestraling een longontsteking (pneumonitis).
Een gebrokenbot (ofwel een fractuur) wordt operatief of niet-operatief behandeld. De soort behandeling hangt af van de ernst van de situatie. Bij een operatie zet de chirurg de botfragmenten in de normale stand.
Borstvoeding is babyvoeding. Het is gezond, gratis, goed op temperatuur en altijd bij de hand. Daarnaast heeft het altijd de juiste samenstelling van voedingsstoffen.
Het syndroom van Down is een aangeboren aandoening. Het wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een extra chromosoom 21. Het wordt daarom ook trisomie 21 genoemd.
Per jaar worden in Nederland ongeveer tweehonderd baby's geboren met deze aandoening.
Een longontsteking (pneumonie) door virussen is bij volwassenen veel minder gebruikelijk dan een longontsteking door bacteriën. Een longontsteking door virussen wordt meestal door een van de volgende virussen veroorzaakt:
De longen zijn bedekt met een vlies dat het longvlies wordt genoemd. De binnenzijde van de borstholte wordt bekleed door het borstvlies. Normaal schuiven deze vliezen soepel over elkaar heen.De ruimte tussen het longvlies en de long heet de pleuraholte.
De neusschelpen (concha nasalis) zijn dunne, sponsachtige, schelpvormige beenderen die de zijwanden van de neus vormen. Ze zijn door benige uitstulpingen in drie delen verdeeld. Vanaf de zijwanden steken deze botstukken in de neusholte uit.
Het uitwendige deel van de neus bestaat uit twee delen: een bovenste benig gedeelte en een onderste kraakbenig deel. De twee neusgaten zijn gescheiden door een neustussenschot (septum nasi). Het neustussenschot bestaat uit kraakbeen en beenweefsel (bovenste gedeelte) en is met slijmvlies bedekt.
In de neus(holte) kunnen verschillende ontstekingen en abcessen ontstaan:
Abces van de neus
Verschillende bacteriële infecties en ontstekingen leiden soms tot de vorming van met pus gevulde holten in de neus.
Het neustussenschot is de dunne wand die de neusholte in twee helften verdeelt. Als in deze wand een opening ontstaat, wordt dit een perforatie van het neustussenschot genoemd.
De meest voorkomende oorzaak van een perforatie van het neustussenschot is een verwonding tijdens een chirurgische ingreep.
Sommige mensen met astma hebben last van voedselallergie. Voedsel geeft dan een prikkel van de luchtwegen, waar zij het benauwd van krijgen. Astma krijgen door voedselallergie komt zelden voor. Meestal heeft iemand al astma en kunnen bepaalde voedingsstoffen voor een astma-aanval zorgen.
Pijnstillers (analgetica) zijn geneesmiddelen die pijn verlichten. Ze worden verdeeld in opioïde en niet-opioïde analgetica. De niet-opioïde analgetica worden weer onderverdeeld in de niet-steroïde ontstekingsremmers (‘non-steroidal anti-inflammatory drug’ oftewel NSAID) en niet-opioïde analgetica, zoals paracetamol.
Een niet-operatieve behandeling wordt ook wel een niet-invasieve of conservatieve behandeling genoemd. Een conservatieve behandeling van een botbreuk omvat drie stappen:
Het middenrif (diafragma) is een gespierde wand die de buikholte van de borstholte scheidt. Het middenrif kan op en neer bewegen en speelt daarmee een belangrijke rol bij het ademhalingsproces.
Bij samentrekking gaat het middenrif omlaag, waardoor er in de borstholte een negatieve druk wordt opgebouwd.
De neusbijholten (sinussen) zijn met lucht gevulde holten in de botten van het gezicht. Ze zijn bekleed met hetzelfde zachte weefsel (een slijmvlieslaag) dat ook aan de binnenkant van de neusholte zit.
De mondkeelholte (orofarynx) is dat gedeelte van de keelholte (farynx) dat achterin de mond ligt. In de orofarynx zitten ook de keelamandelen. Wanneer ergens in dit gebied een tumor (gezwel) ontstaat, spreken we van keelkanker.
Bij sportvoeding denken veel sporters direct aan allerlei voedingssupplementen. Maar de grootste winst halen sporters met een goede basisvoeding en voldoende vocht. Een aantal tips.
Bij sportvoeding denken veel sporters direct aan allerlei voedingssupplementen. Maar de grootste winst halen sporters met een goede basisvoeding en voldoende vocht. De voedingsregels bij sport vormen ook de basis bij spelsport.
Bij sportvoeding denken veel sporters direct aan allerlei voedingssupplementen. Maar de grootste winst halen sporters met een goede basisvoeding en voldoende vocht. De voedingsregels bij sport vormen ook de basis voor duursport.
Een lichamelijk onderzoek van het bewegingsapparaat is een algemene beoordeling van spieren, botten en zenuwen en hun functioneren. Veel van de informatie over de klachten is afkomstig van het verhaal van de patiënt (anamnese), voorafgaand aan het onderzoek.
Het syndroom van Down is een aangeboren afwijking. Het syndroom is vernoemd naar de Engelse arts John Down, die het in 1866 als eerste beschreef.
Mensen met het syndroom van Down hebben een aantal uiterlijke kenmerken gemeen.
Tijdens de zwangerschap groeien de hersenen van de baby ontzettend snel. Er zijn zelfs periodes in de zwangerschap dat er bij de baby elke minuut 250.000 zenuwcellen worden aangemaakt. Als de baby wordt geboren, zijn bijna alle zenuwcellen (honderd miljard) aanwezig.
De hersenen vormen samen met het ruggenmerg het centrale zenuwstelsel. De hersenen liggen in de schedel en zijn opgebouwd uit zo’n honderd miljard zenuwcellen (neuronen). Elke zenuwcel heeft veel uitlopers (axonen) die in verbinding staan met een groot aantal andere zenuwcellen.
Goedaardige tumoren van het bindweefsel en van andere weke delen zijn tumoren die ontstaan in de weefsels, die andere structuren of organen in het lichaam ondersteunen of verbinden. Dit zijn onder andere de spieren, pezen, gewrichten, kraakbeen, bloedvaten, lymfevaten en de zenuwen.
De ziekte van Bechterew (ofwel spondylitis ankylopoetica) is een ontstekingsziekte die vooral de gewrichten van de wervelkolom aantast. Het betreft een ontsteking en een verstijving van een of meer wervels van de wervelkolom.
Een aangeboren afwijking heet ook wel congenitale aandoening. Dit is een afwijking of aandoening waarmee mensen geboren worden. De symptomen zijn dus al aanwezig bij de geboorte.
Een aangeboren afwijking kan erfelijk zijn, maar erfelijke aandoeningen en aangeboren afwijking zijn niet hetzelfde.
Bij een vernauwde voorhuid, ofwel phimosis, kan de voorhuid (preputium) van de penis door een vernauwing niet worden teruggeschoven. Het kan ook voorkomen dat de voorhuid wel terug over de eikel geschoven kan worden, maar daarna niet meer terug in de normale positie.
Het scrotum of de balzak kan door verschillende oorzaken zwellen. Bijvoorbeeld bij zaadbalkanker, een bijbalontsteking, draaiing van de zaadbal, een bloedzak (hematokèle), een zakaderbreuk (varicokèle) en door goedaardige gezwellen (cysten) in de balzak.
Bij een contractuur van Dupuytren wordt het bindweefsel van de handpalm en de vingers dikker en korter. Bindweefsel is weefsel onder de huid. Deze aandoening kan leiden tot het samentrekken van de palm en de vingers.
Wat kan iemand het best eten en drinken als hij diarree heeft? En wat juist niet?
GHB (gammahydroxyboterzuur) werd vroeger als verdovend middel gebruikt voor narcose. Tegenwoordig wordt het, net als alcohol, gebruikt om roes op te wekken.
Wanneer er onvoldoende bloed vanuit de halsslagaders naar de hersenen stroomt, krijgen deze te weinig zuurstof. Hierdoor kan een TIA optreden met kortdurende uitvalsymptomen. Als de afsluiting langer duurt, sterft hersenweefsel af.
De behandeling van een verslaving bestaat uit meerdere aspecten. De meeste kans van slagen is er als zowel de psychische, sociale als lichamelijke factoren van een verslaving behandeld worden.
Neuropathie is de algemene term voor stoornissen door zenuwbeschadiging, zoals een zenuwaandoening van de arm. Er lopen drie zenuwen door de arm naar de hand. Namelijk de:
Aanpassingen voor alledaagse activiteiten zijn soms nodig voor mensen met een beperking. De aanpassingen zorgen er dan voor dat zij alledaagse activiteiten kunnen doen.
De ziekte van Osgood-Schlatter is de meest voorkomende knieklacht bij sportende kinderen. Deze overbelastingsblessure komt vaker voor bij jongens, tijdens of net na de groeispurt. Maar ook meisjes kunnen er last van hebben.
De ziekte van Osgood-Schlatter is de meest voorkomende knieklacht bij sportende kinderen. Deze overbelastingsblessure komt vaker voor bij jongens, tijdens of net na de groeispurt. Maar ook meisjes kunnen er last van hebben.
Er loopt een netwerk van ruggenmergzenuwen (plexus brachialis) tussen de hals en schouder. Daaruit lopen zenuwen van/naar spieren en huid van de schouders, borst, armen en handen. Als deze ruggenmergzenuwen beschadigd, bekneld of verwond raken, kunnen de spieren in dit gebied gedeeltelijk of geheel verlamd raken.
De belangrijkste functie van kraakbeen is wrijving verminderen tussen bewegende gewrichten.
Kraakbeen komt vooral voor aan de uiteinden van de botten. Daar vormt het gewrichtskussentjes tussen de botten.
Pezen verbinden spieren en botten. De krachten van de spieren brengen ze over op de botten. Die kunnen dan in beweging komen. Sommige pezen liggen in een peesschede, zoals de pezen in de vingers. De schede vermindert de wrijving tussen de pees en de botten.
Een ligament is een band die botten of stukken kraakbeen met elkaar verbindt. Zoals enkelbanden en kniebanden. Ligamenten kunnen ook als steunpunt dienen voor de spieren die ernaast lopen. Ligamenten zijn aangehecht aan de uiteinden van botten en rond gewrichten.
Spieren zijn er in drie verschillende soorten: gladde spieren, dwars gestreepte skeletspieren en de hartspier.
Gladde spieren
Gladde spieren kunnen niet bewust worden aangespannen of ontspannen.
De tricuspidalisklep is een van de vier hartkleppen. Deze klep bevindt zich tussen de rechterboezem (het rechteratrium) en de rechterkamer (de rechterventrikel). De functie van de klep is ervoor te zorgen dat het bloed alleen vanuit de rechterboezem naar de rechterkamer kan stromen en niet andersom.
Hamstrings zijn de grote spieren aan de achterkant van het bovenbeen. Ze worden ook wel achterdijbeenspieren genoemd. Hamstringklachten worden vaak veroorzaakt door een peesaandoening die tendinopathie heet.
Hamstrings zijn de grote spieren aan de achterkant van het bovenbeen. Ze worden ook wel achterdijbeenspieren genoemd.
Hamstringklachten worden vaak veroorzaakt door een peesaandoening die tendinopathie heet.
De hersenen zijn een zeer belangrijk orgaan voor de mens. De hersenen maken ongeveer twee procent van het lichaam uit. Maar ze gebruiken een kwart van alle beschikbare energie. Ook wat zuurstof betreft zijn het grootgebruikers.
Vitamine B6 is een essentiële vitamine. Essentiële vitamines worden niet in het lichaam gemaakt. We moeten ze met de voeding binnenkrijgen. Vitamine B6 behoort tot het vitamine B-complex. Deze vitaminen zijn oplosbaar in water.
Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine uit de vitamine B-groep. Vitamine B12 bevat het mineraal kobalt en wordt daarom ook wel cobalamine genoemd.
Vitamine C is een essentiële vitamine. Essentiële vitamines worden niet in het lichaam gemaakt. We moeten ze met de voeding binnenkrijgen. Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, is een vitamine dat in water oplosbaar is.
Vitamine B1 is een essentiële vitamine. Essentiële vitamines worden niet in het lichaam gemaakt. Ons lichaam kan geen essentiële vitamines maken.
Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine. We krijgen vitamine K binnen via de voeding, bijvoorbeeld uit melkproducten, vlees, eieren en bladgroenten. Daarnaast wordt vitamine K door onze darmbacteriën gemaakt.
Van alle 65-plussers heeft zeventig procent een vitamine D-tekort. Bij ouderen in verzorgings- of verpleeghuizen is dit percentage nog hoger. Ook mensen met een donkere huidskleur en vrouwen die een sluier dragen, hebben een grotere kans op een vitamine D-tekort.
Als de slagaders naar de benen vernauwd zijn, krijgen de spieren in de benen te weinig zuurstof. Daardoor ontstaat een krampende pijn na een stuk lopen, bijvoorbeeld in de kuit- of bilspieren. Als mensen stilstaan, komen de spieren weer tot rust en zakt de pijn.
Kamerfibrilleren (ventrikelfibrilleren) is een ernstige hartritmestoornis. Het wordt gekenmerkt door snelle, chaotische samentrekkingen van de hartkamers. Deze samentrekkingen vinden onafhankelijk van de boezems plaats.
Het hart en de bloedvaten zijn de eerste organen die zich in een ongeboren vrucht ontwikkelen. In de achtste week van de zwangerschap functioneert het volledig gevormde hart al. Dan is op de echo te zien dat het klopt.
Hallux valgus is een vergroeiing van de grote teen. Hierbij wijst de teen niet naar voren, maar staat hij scheef. De grote teen wijst dan richting tweede teen. Soms ligt de grote teen zelfs boven of onder de tweede teen.
Hallux valgus is een vergroeiing van de grote teen. Hierbij wijst de teen niet naar voren, maar staat hij scheef. De grote teen wijst dan richting tweede teen. Soms ligt de grote teen zelfs boven of onder de tweede teen.
Met een stethoscoop kan een arts veel horen aan het hart. Luisteren met een stethoscoop wordt auscultatie genoemd. Het is een belangrijk onderdeel van het lichamelijk onderzoek.
De hartspier krijgt bloed via de kransslagaders . Als deze vernauwd zijn, krijgt de hartspier onvoldoende zuurstof. Dit wordt ook wel myocardischemie genoemd.
Door het zuurstoftekort ontstaan pijnklachten op de borst: angina pectoris .
Ons hart klopt met een vaste regelmaat. Het systeem dat het hart aanzet tot regelmatig kloppen heet het prikkelgeleidingssysteem. Het zijn elektrische prikkels. Deze prikkels komen van binnenuit het hart en worden daarna door het hart verder geleid.
Het hart telt vier holle ruimten: de twee bovenste zijn de linker- en rechterboezem (atrium) en de twee onderste de linker- en rechterkamer (ventrikel). De twee helften van het hart worden door een wand (septum) van elkaar gescheiden.
De ziekte van Pfeiffer wordt ook wel klierkoorts of mononucleosis infectiosa genoemd. Deze infectie wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr-virus (EBV). Naast de ziekte van Pfeiffer kan het Epstein-Barr-virus nog verschillende andere ziektes veroorzaken bij mensen.
Erythema infectiosum, ook bekend als de 'vijfde ziekte’ wordt veroorzaakt door een (parvo)virus. Erythema infectiosum wordt de ‘vijfde ziekte’ genoemd, omdat deze aan het eind van de negentiende eeuw werd geclassificeerd als vijfde in een reeks van zes huiduitslagen veroorzaakt door een plotselinge infectie op kinderleeftijd.
Testosteron is het mannelijk geslachtshormoon. Het is verantwoordelijk voor de mannelijke geslachtskenmerken en wordt voornamelijk aangemaakt in de zaadballen. De werking van de zaadballen wordt geregeld door de hypofyse.
Vitamine B6 is een essentiële vitamine. Essentiële vitamines worden niet in het lichaam gemaakt. We moeten ze met de voeding binnenkrijgen. Vitamine B6 wordt ook wel pyridoxine genoemd.
Vitamine B6 is een essentiële vitamine. Essentiële vitamines worden niet in het lichaam gemaakt. We moeten ze met de voeding binnenkrijgen. Vitamine B6 zit in vlees, vis, eieren, groenten, melkproducten en graanproducten.
Vitamine A is een essentiële vitamine. Ons lichaam kan geen essentiële vitamines maken, dus we moeten ze via de voeding binnenkrijgen. Vitamine A zit van nature alleen in dierlijke producten zoals vlees, zuivel en ei.
Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Vitamine D wordt vooral in de huid aangemaakt, door blootstelling aan zonlicht. Vitamine D zit ook in voeding, met name in vette vis en eieren. Het wordt toegevoegd aan bak- en braadproducten, halvarine en margarine.
Vitamine B6 is een essentiële vitamine. Essentiële vitamines worden niet in het lichaam gemaakt. We moeten ze met de voeding binnenkrijgen. Vitamine B6 zit in vlees, vis, eieren, groenten, melkproducten en graanproducten.
Vitamine B1 is een essentiële vitamine. Ons lichaam kan geen essentiële vitamines maken, we moeten ze dus via de voeding binnenkrijgen. Vitamine B1 behoort tot het vitamine B-complex.
Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine. We krijgen vitamine K binnen via de voeding, bijvoorbeeld uit melkproducten, vlees, eieren en bladgroenten. Vitamine K wordt daarnaast door onze darmbacteriën gemaakt.
Vitamine A is een essentiële vitamine. Ons lichaam kan geen essentiële vitamines maken, dus we moeten ze via de voeding binnenkrijgen. Vitamine A zit van nature alleen in dierlijke producten, zoals vlees, zuivel en ei.
Vitamine C is een essentiële vitamine. Essentiële vitamines worden niet in het lichaam gemaakt. We moeten ze met de voeding binnenkrijgen. Vitamine C (ascorbinezuur) is een vitamine die in water oplosbaar is.
In deze tekst worden de gezondheidsvoordelen en gezondheidsgevaren beschreven van honk- en softbal, handbal, korfbal, en rugby. Er zijn meer veldsporten, maar deze worden apart behandeld. Alle sporten in dit artikel zijn teamsporten.
Volleybal is een balsport. Het speelveld bestaat uit twee gelijke helften die worden gescheiden door een net. Het spel gaat door totdat de bal de grond raakt, buiten het speelveld komt of de bal op een verkeerde manier wordt overgespeeld.
De hypofyse, ook bekend als ‘hersenklier’ of ‘hersenaanhangsel’, is een kleine endocriene klier onder aan de hersenen. De hypofyse geeft verschillende hormonen af aan het bloed. Eén van deze hormonen is het antidiuretisch hormoon (ADH).
Deze test is een verzameling van bepalingen van een aantal vetten in het bloed. Het lipidenprofiel wordt gebruikt om het risico op hart- en vaataandoeningen in te schatten. Ook wordt het bepaald om het effect van een behandeling (bijvoorbeeld met cholesterolverlagers) te volgen.
Vitamine B12 zit in vlees-, vis- en zuivelproducten. In plantaardige producten zit geen vitamine B12. Vitamine B12 wordt ook wel cobalamine genoemd. In het laatste deel van de dunne darm wordt vitamine B12 uit de voeding gehaald en opgenomen in het bloed.
De bijschildklieren zijn kleine endocriene kliertjes die in de hals zitten, vlakbij de schildklier. Endocriene klieren zijn organen die hormonen maken en in de bloedbaan brengen. Normaal heeft iemand vier bijschildkliertjes: twee bovenste en twee onderste.
De hypofyse , ook wel de hersenklier genoemd, is een endocriene klier ter grootte van een kikkererwt. Deze klier hangt aan de onderkant van de hersenen. Endocriene klieren zijn organen die hormonen maken en in de bloedbaan brengen.
De schildklier is een vlindervormige endocriene klier. Endocriene klieren zijn organen die hormonen maken en in de bloedbaan brengen. De schildklier zit in de hals, vlak onder het strottenhoofd.
De schildklier produceert hormonen die belangrijk zijn voor diverse functies van het lichaam.
Het hormoonstelsel (endocriene systeem) bestaat uit klieren en organen die hormonen maken. Het bloed verspreidt de hormonen naar bepaalde delen van het lichaam. Daar voeren ze hun functie uit. Klieren en cellen van het hormoonstelsel zitten verspreid door het lichaam.
De bijnieren zijn endocriene klieren die in de buikholte als een kopje boven op de nieren liggen. Endocriene klieren zijn organen die hormonen maken en in de bloedbaan brengen.
De bijnieren produceren diverse hormonen die nodig zijn om essentiële functies van het lichaam in stand te houden.
De kuitbeenzenuw (nervus peroneus of nervus fibularis) is een perifere zenuw die in de knieholte zit. Dankzij deze zenuw kunnen we onze voet opheffen en omhoog draaien. Ook zorgt hij ervoor dat we pijn en warmte onderscheiden met de huid.
Bloedplaatjes (trombocyten) zijn kleine schijfvormige cellen in het bloed. Ze zijn nodig voor de bloedstolling en voor het repareren van beschadigde bloedvaten. De plaatjes sluiten een beschadiging af door zich te hechten aan de binnenwand van het vat.
De papil van Vater is een verwijding van de galgang voordat deze uitmondt in de twaalfvingerige darm (duodenum), het eerste gedeelte van de dunne darm. In de papil van Vater worden de afscheidingsproducten van de galblaas en de alvleesklier (pancreas) opgevangen.
Parenterale voeding wordt met een slang (katheter) in de bloedbaan gebracht. Als een patiënt op deze manier alle dagelijks benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt, heet dat totale parenterale voeding (TPV).
Het verwijderen van (een deel van) de nuchtere darm (jejunum) en de kronkeldarm (ileum) heet resectie. Voor de ingreep wordt vaak een klassieke ‘open’ operatie gebruikt. Soms wordt een resectie tijdens een kijkoperatie (laparoscopie) uitgevoerd.
Bij een bloedtransfusie kunnen de volgende complicaties voorkomen:
Het syndroom van Cohen is een zeldzame erfelijke aandoening. Mensen met het syndroom zijn verstandelijk gehandicapt en hebben lichamelijke afwijkingen aan de ogen, het gezicht en de spieren.
Dr. Michael Cohen beschreef het syndroom in 1973 voor het eerst.
Veel kinderen (maar ook volwassenen) zeggen dat ze geen vis lusten, maar vissticks gaan er vaak wél in. Het nadeel van vissticks is dat ze nogal wat vet en maar weinig vis bevatten. Met deze visburgers serveert u ‘ongemerkt’ vis.
Alle kinderen krijgen wel eens aandoeningen die gepaard gaan met huiduitslag. De meest voorkomende zijn mazelen, rodehond, roodvonk, vijfde ziekte (erythema infectiosum), zesde ziekte (erythema subitum), hersenvliesontsteking en waterpokken.
Uitzakking van de navelstreng (navelstrengprolaps) is een complicatie die tijdens de bevalling kan optreden. Een gedeelte van de navelstreng ligt onder de baby en komt als eerste in het geboortekanaal.
Het scheuren van de baarmoeder (uterusruptuur) is een zeer ernstige complicatie tijdens de bevalling. Deze situatie – die gelukkig maar zelden voorkomt – is levensgevaarlijk voor zowel moeder als kind.
Tijdens de zwangerschap heb je regelmatig harde buiken. Dit zijn samentrekkingen van je baarmoeder. In de laatste weken voor de bevalling kunnen ze sterker worden en vaker voorkomen. Ze worden dan voorweeën of oefenweeën genoemd.
Als je je kindje verliest vóór de zestiende week van de zwangerschap, noemen we dit een miskraam. Als je baby na zestien tot twintig weken zwangerschap overlijdt, wordt gesproken van intra uteriene vruchtdood.
Goede voeding is belangrijk. Als u niet of onvoldoende kunt, mag of wilt eten, kan sondevoeding of parenterale voeding een uitkomst zijn. Door de voeding op een andere manier in het lichaam te brengen, worden de reserves van uw lichaam minder aangesproken, kunt u beter weerstand bieden aan infecties, kunnen wonden beter genezen en kan uw gewicht stabiel blijven of eventueel (weer) toenemen.
Een vacuümextractie is een kunstverlossing waarbij de uitdrijving van je baby versneld wordt. Je baby wordt via de natuurlijke weg geboren en wordt daarbij geholpen door een zuignap op zijn hoofdje. De zuignap zuigt zich vacuüm, waardoor er aan getrokken kan worden.
Tijdens een bevalling verlies je bloed, meestal is dat zo’n 500-800 milliliter. Als je 1000 milliliter (één liter) of meer bloed verliest, is er sprake van overmatig vaginaal bloedverlies na de bevalling.
Groeivertraging van de baby tijdens de zwangerschap (intra-uteriene groeiretardatie, IUGR, small for gestational age) wil zeggen dat je baby te klein is voor de zwangerschapsduur. Als je baby bij de geboorte nog steeds te klein is voor de zwangerschapsduur, wordt gesproken over dysmaturiteit.
Bij een vruchtwaterembolie komt er tijdens de bevalling veel vruchtwater in de bloedsomloop van de moeder terecht. Dit leidt tot een enorme allergische reactie die snel en vaak fataal verloopt. Het is een zeldzame aandoening die niet voorkomen kan worden.
Meconiumhoudend vruchtwater wil zeggen dat je baby voor de geboorte in het vruchtwater heeft gepoept. De kans dat je kindje in het vruchtwater poept, neemt toe met de duur van je zwangerschap. De kans op meconiumhoudend vruchtwater bij een vroeggeboorte is 5 procent, bij een geboorte binnen de normale termijn 5 tot 25 procent en bij een geboorte na 42 weken zwangerschap 25 tot 50 procent.
Het hoofdje van een baby heeft een aantal kenmerken die het hoofd van een volwassene niet meer heeft. De schedelnaden liggen nog los, er is een fontanel en het hoofdje kan vervormen.
De eerste ontlasting van je baby is meconium. Het bestaat uit vruchtwater, slijm, nesthaartjes, gal en cellen. Het is een plakkerige substantie die groen of zwart kan zijn. Als je baby het tijdens de bevalling moeilijk heeft, kan hij nog voor de geboorte in het vruchtwater poepen.
Een feceskweek is het bacteriologisch onderzoek van de ontlasting. Hierbij wordt in de ontlasting onderzoek gedaan naar micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor darmaandoeningen als diarree en dysenterie.
De lever is een belangrijk orgaan. Het zorgt ervoor dat we voedingsstoffen uit de darm kunnen opnemen. Verder zorgt de lever voor de aanmaak en opslag van nuttige stoffen, zoals eiwitten voor de bloedstolling.
Obstipatie (ook wel constipatie genoemd) is de medische term voor verstopping.
Dit is een vervelende maar meestal onschuldige kwaal.
De aorta of lichaamsslagader is de grote slagader die het bloed van het hart naar de rest van het lichaam vervoert. De aorta ontspringt aan de bovenkant van het hart, en gaat van daaruit eerst een stukje omhoog (aorta ascendens).
Tijdens de zwangerschap ligt je baby veilig omgeven door vruchtwater en vliezen. Aan het eind van de zwangerschap heb je zo’n 1,5 liter vruchtwater. Als je ongeveer een kwart of meer vruchtwater meer hebt dan normaal, is er sprake van te veel vruchtwater (polyhydramion).
Tijdens de zwangerschap ligt je baby veilig omgeven door vruchtwater en vliezen. Aan het eind van de zwangerschap heb je zo’n 1,5 liter vruchtwater. Als je minder vruchtwater hebt dan normaal, is er sprake van oligohydramion (te weinig vruchtwater).
Als je vliezen breken voordat je 37 weken zwanger bent, is er sprake van vroegtijdig gebroken vliezen. De medische term voor vroegtijdig gebroken vliezen is preterm premature rupture of membranes (PPROM).
Tijdens de zwangerschap verandert het ‘milieu’ van de vagina. Er komt meer afscheiding en de kans op infecties is vergroot.
Je baby wordt geboren met een aantal voedingsreflexen die de borstvoeding gemakkelijker maken. Deze reflexen zorgen ervoor dat je baby je borst kan vinden, dat het aanleggen gemakkelijker gaat en dat hij effectief kan drinken.
Het syndroom van Sjögren (ook wel sicca-syndroom genoemd) is een stoornis die de speekselklieren en traanklieren aantast, waardoor iemand een droge mond en droge ogen krijgt. Mensen met het sicca-syndroom hebben soms ook andere stoornissen zoals reumatoïde artritis, systemische lupus erythematosus (SLE), polymyositis en sclerodermie.
De volwassenheid is de levensfase die loopt van het twintigste tot het vijfenzestigste levensjaar. Tot jongvolwassenen rekenen we mensen tussen het twintigste en veertigste levensjaar. Daarna, van het veertigste tot het vijfenzestigste levensjaar, spreken we over mensen van middelbare leeftijd.
Seks kan heel leuk zijn en je kunt er veel plezier aan beleven. Het zijn vaak belangrijke intieme momenten, die je deelt met iemand waar je je prettig bij voelt en/of verliefd op bent. Tieners gaan op een gegeven moment voorzichtig wat experimenteren met hun vriendje of vriendinnetje.
Dagelijks komen we in aanraking met allerlei zeer kleine organismen (onder meer bacteriën en virussen) die ons lichaam kunnen binnendringen en een infectie of schade kunnen veroorzaken. Om dit laatste te voorkomen, heeft het lichaam verdedigingsmechanismen ontwikkeld.
Een kwaadaardige tumor is een gezwel met daarin abnormale weefselgroei, kortom: kanker. Kwaadaardige tumoren kunnen doorgroeien in omringende weefsels en deze vernietigen. De kanker kan zich ook verspreiden naar andere plaatsen en organen in het lichaam (uitzaaiingen of metastasen) en is dan vaak moeilijker te behandelen.
Games zijn niet allemaal te omschrijven als ‘dom knallen en daarmee een spel winnen’, zoals ouderen wel eens denken. Sterker nog; je kunt er veel van leren, zoals creatief zijn, snelle beslissingen maken en omgaan met anderen.
Als je kindje geboren is, ben je natuurlijk supertrots en heb je misschien het gevoel dat je de hele wereld aankunt. De bevalling heeft je waarschijnlijk de nodige energie gekost en jouw situatie is ineens heel anders dan daarvoor: je bent (opnieuw) moeder! Geef jezelf daarom rust in de kraamtijd, laat het huishouden, het boodschappen doen en het koken zoveel mogelijk aan anderen over, en geniet.
De slokdarm (oesofagus) is de buis die de mond met de maag verbindt. Refluxoesofagitis is een aandoening die zich voordoet wanneer het normaal in de maag aanwezige zuur terugvloeit naar de slokdarm. Doordat het zuur het onderste deel van de slokdarm irriteert, ontstaat een ontsteking (oesofagitis = slokdarmontsteking).
Het syndroom van Costen is een combinatie van verschijnselen die oorspronkelijk door de keel- , neus- en oorarts Costen is beschreven. De theorie van het syndroom van Costen is echter verworpen, omdat de relatie van de verschillende verschijnselen met de structurele en functionele stoornissen niet kan worden bewezen.
Het kaakgewricht (temporomandibulaire gewricht) is de verbinding tussen het kaakbeen (onderkaak) en de rest van de schedel. Tijdens kauwen of spreken houdt het gewricht het kaakbeen bij zijn bewegingen vast.
Luxatie of ontwrichting van het kaakgewricht (temporomandibulaire gewricht) is een aandoening van het kaakgewricht die betekent dat de onderdelen van dit gewricht niet goed op elkaar aansluiten. Het temporomandibulaire gewricht is het gewricht tussen de onderkaak en de rest van de schedel.
Het syndroom van Costen is een combinatie van verschijnselen die oorspronkelijk door de keel- , neus- en oorarts Costen is beschreven. De theorie van het syndroom van Costen is echter verworpen, omdat de relatie van de verschillende verschijnselen met de structurele en functionele stoornissen niet kan worden bewezen.
Van een achterbleven wortel (radix relicta) van een tand of kies wordt gesproken wanneer de wortel van een gebitselement in het bot blijft zitten nadat de rest van het gebitselement verloren is gegaan.
In tabak zitten bepaalde kleurstoffen, nicotine, harsen en teer, die aan tanden en kiezen blijven plakken. Daarom kan roken bruingele tot bijna zwarte aanslag achterlaten op tanden en kiezen. Gebitselementen waar tandsteen op zit, worden het sterkst door aanslag bedreigd.
De natuurlijke kleur van tanden en kiezen kan variëren van verschillende tinten wit tot gelig. Verkleuring van tanden en kiezen vindt plaats als bepaalde kleurstoffen op het tandoppervlak achterblijven.
Leukoplakie is een aandoening van de mond die precancereus is, wat wil zeggen dat deze aan kanker voorafgaat. Leukoplakie wordt gekenmerkt door het opkomen van een hardnekkige wittige plek, die niet kan worden afgeschraapt.
Perlèche (Latijnse naam: cheilitis angularis) is een ontsteking van de mondhoeken, waardoor daar kloofjes ontstaan. Perlèche treedt op bij slecht zittende gebitsprothesen, een infectie door micro-organismen of een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.
Alveolitis is een ontsteking van de tand- of kieskas na het trekken van een tand of kies , die onstaat als het genezingsproces daarna niet normaal verloopt. Deze ontsteking wordt ook alveolaire ostitis of droge alveolitis (dry socket) genoemd.
Kaakexostosen zijn woekeringen van botweefsel aan het buitenoppervlak van de boven- of onderkaak, gewoonlijk achter in de mond. Dergelijke vorming van extra botweefsel (exostosen) komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en het risico erop neemt toe naarmate iemand ouder wordt.
Hypodontie is het aangeboren (congenitaal) ontbreken van een tot vijf blijvende gebitselementen, afgezien van de derde molaren (de verstandskiezen).
Extrofie betekent letterlijk: een hol orgaan dat binnenstebuiten is gekeerd. Bij blaasextrofie is dat de blaas; de achterkant van de blaas puilt naar buiten door een opening in de buikwand. Bij pasgeborenen met blaasextrofie ligt de blaas dus gedeeltelijk buiten het lichaam.
Urine stroomt bij het plassen vanuit de blaas via de urinebuis (urethra) naar buiten. Normaal gesproken is de urinebuis een open doorgang, maar deze doorgang kan ook verstopt zijn en dan kan de urine niet wegstromen.
Aangeboren onderontwikkeling van de nieren (nierhypoplasie) is een afwijking die wordt gekenmerkt door een abnormaal kleine nier(en) met een kleiner aantal functionele eenheden (nefronen) dan normaal. De nier is als het ware onvoldoende uitgegroeid tot een normale nier.
De blaas is het reservoir of de opslagplaats voor urine en bevindt zich in de bekkenholte. De grootte en precieze ligging van de blaas hangen af van de hoeveelheid urine die erin zit. Als de blaas veel urine bevat, zet hij uit en komt gedeeltelijk in de buikholte te liggen.
Verdubbeling van de urineleiders (ureterverdubbeling) is een afwijking waarbij aan elke nier twee (en heel soms zelfs drie) urineleiders ontspringen in plaats van één. Ureterverdubbeling komt voor bij ongeveer één procent van de mensen en kan volledig of onvolledig zijn.
De urinebuis (urethra) is de verbinding tussen de blaas en de buitenwereld. Ze ontspringt aan de onderkant van de blaas en voert de urine vanuit de blaas naar buiten. De urinebuis heeft bij mannen een andere structuur en een gedeeltelijk andere functie dan bij vrouwen.
Bij de diagnostiek van aandoeningen van de nieren en de urinewegen kan een computertomografie (CT-scan) worden uitgevoerd. Bij computertomografie (CT) worden dwarsdoorsneden van het lichaam in beeld gebracht door er van verschillende kanten röntgenstralen op te richten.
Een urethradivertikel is een abnormale uitstulping van een deel van de urinebuis. Zo’n divertikel ontwikkelt zich in de wand van de urinebuis, bestaat uit vezelachtig weefsel en heeft dezelfde binnenbekleding als de urinebuis.
Een opgezwollen urineleider (ureter) onstaat als de urine niet normaal kan afvloeien door een verstopping in de urinewegen. Afhankelijk van de plaats van de verstopping komt de aandoening bij één of beide urineleiders voor.
De nieren en urinewegen spelen samen een belangrijke rol bij de uitscheiding van afvalstoffen uit het lichaam.
De nieren kunnen worden vergeleken met een zeef die alle afvalstoffen tegenhoudt en alleen de goede stoffen doorlaat.
Nefronen zijn de kleine functionele onderdelen van de nier. Elke nier bevat zo’n één miljoen nefronen.
Elk nefron bestaat uit een glomerulus (een kluwen hele kleine bloedvaatjes), het kapsel van Bowman (een kapsel dat om de glomerulus heen ligt) en een nierkanaaltje.
Ik heb een nieuwe tandarts. Terwijl ik vroeger nooit tandsteen had, moet ik nu ineens 3 keer per jaar naar de mondhygiëniste om tandsteen te laten verwijderen, hoe kan dat zomaar ineens? Soms verwijdert een tandarts tijdens de controle zelf het tandsteen met een haakje zonder dat de patiënt dat in de gaten heeft.
De ontwikkeling van verschillende organen en weefsels in het menselijk lichaam begint vanaf het moment waarop de eicel wordt bevrucht en gaat door tot het kind vele maanden of jaren oud is. Bij de bevruchting van de eicel door een spermacel wordt het genetisch materiaal van beide cellen gecombineerd, waardoor de zygoot ontstaat.
De wand van de dunne darm bezit een goed ontwikkeld zenuwstelsel, de zogenoemde plexus entericus of autonome zenuwvlecht van de darmwand. Dit zenuwstelsel bestaat uit twee gedeelten, de plexus mesentericus (of plexus van Auerbach) en de sub-mucosale plexus (of plexus van Meissner), die zich onder de slijmvliesbekleding bevindt.
De tong is het orgaan dat de belangrijkste rol speelt bij het gewaarworden van smaak. De bovenkant van de tong is bedekt met minuscule uitstulpingen (papillen). Met een deel van deze uitsteeksels of papillae kunnen wij proeven, terwijl we met andere, die met speciale zenuwen zijn verbonden, de structuur van het voedsel kunnen bepalen.
De binnenkant van de mond (de mondholte) wordt aan de bovenkant begrensd door het gehemelte, aan de onderkant door de tong en aan weerszijden door de wangen. De mondholte is de plek waar de eerste fase van het voedselverwerkingsproces plaatsvindt.
De dikke darm ontvangt bloed uit twee vertakkingen van de aorta, de grote lichaamsslagader die zuurstofrijk bloed van het hart naar de rest van het lichaam brengt. Deze vertakkingen zijn de arteria mesenterica superior en de arteria mesenterica inferior.
De ziekte van Bornholm is een virusziekte die hoofdzakelijk de spieren aantast. In de meeste gevallen is een coxsackievirus de boosdoener, maar soms ook een ECHO-virus (beide behoren tot de enterovirussen).
Tuberculose is een infectie die wordt veroorzaakt door Mycobacterium tuberculosis. Deze bacterie komt gewoonlijk met de ingeademde lucht het lichaam binnen en kan zich vanuit de longen verspreiden naar andere delen van het lichaam.
Bij tuberculose van de lymfeklieren zijn de lymfeklieren met de tuberkelbacil geïnfecteerd. De infectie wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium tuberculosis. De tuberkelbacterie wordt via de lucht verspreid.
Wanneer voedsel wordt genuttigd dat door de bacterie Staphylococcus is verontreinigd, raakt de bekleding van maag en darmen ontstoken. Deze aandoening wordt maagdarmontsteking (gastro-enteritis) genoemd.
Bloedgroep antagonisme van de pasgeborene is een hemolytische ziekte van de pasgeborene. De ziekte ontstaat wanneer de bloedgroep (A, B, AB of O) van de moeder niet past bij de bloedgroep van de ongeboren baby.
Sarcoïdose is een ziekte waarvan de oorzaak onbekend is. Een andere naam is de ziekte van Besnier-Boeck. De ziekte leidt tot weefselontstekingen in verschillende organen. Het is een aandoening van het afweersysteem (immuunsysteem) waarbij in de aangetaste organen veel kleine klompjes van ontstekingscellen (granulomen) worden gevormd.
Splenomegalie is een aandoening die wordt gekenmerkt door een vergroting van de milt, een verminderd aantal rode bloedcellen in het bloed en normaal of overactief beenmerg. De oorzaak van de daling van het aantal bloedcellen is de willekeurige vernietiging door de milt van de bloedcellen.
Onderzoek van witte bloedcellen wordt uitgevoerd om de aantallen en verschillende typen witte bloedcellen (leucocyten) te meten. Voor de leukocytentelling wordt een kleine hoeveelheid bloed (een bloedmonster) van de patiënt afgenomen en wordt aan de hand daarvan het totale aantal witte bloedcellen in het bloed bepaald.
Bloed bevat cellen (namelijk rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes) in plasma, een vloeistofcomponent,. De hoofdfunctie van bloed is het transport van zuurstof en voedingsstoffen naar uiteenlopende weefsels in het lichaam en tegelijkertijd de afvoer van kooldioxide en andere afvalproducten uit de weefsels.
Als gevolg van blootstelling aan hard geluid kan beschadiging van het gehoororgaan optreden. Deze beschadiging wordt ook wel akoestisch trauma genoemd.
Littekenvorming en verbindweefseling van de huid kunnen optreden ter plaatse van een wond die is ontstaan na letsel of een operatie en bij bepaalde huidaandoeningen als acne vulgaris, waterpokken, brandwonden, lupus erythematodes en granulomateuze huidaandoeningen.
Vitiligo is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door witte vlekken op de huid. De naam vitiligo komt van het Griekse woord vitelius en verwijst naar de ‘witte vlekken van een kalf’. Vitiligo komt voor bij ongeveer twee procent van de wereldbevolking en ontstaat meestal tussen het twintigste en veertigste jaar.
Reflexen zijn onwillekeurige reacties van het lichaam op prikkels. Receptoren herkennen bepaalde prikkels en sturen ze via sensibele zenuwbanen door naar het centrale zenuwstelsel. Daar wordt de prikkel ontvangen en verwerkt en er wordt een opdracht gegeven tot een bepaalde reactie.
In onderstaand overzicht wordt weergegeven welke rol werkgevers, werknemers en medici en paramedici spelen bij arbeidsverzuim. De genoemde rollen zijn over het algemeen afhankelijk van afspraken die tussen de betrokkenen worden gemaakt.
De buis van Eustachius verbindt het middenoor met de neus-keelholte. Door deze verbinding komt lucht het middenoor in en vloeit slijm en vocht het middenoor uit naar de neus-keelholte. Op deze manier worden infecties van het middenoor voorkomen.
Doorprikken van het trommelvlies wordt ook wel paracentese of myringotomie genoemd. Bij deze ingreep wordt er een sneetje gemaakt in het trommelvlies waardoor vocht uit het middenoor via de uitwendige gehoorgang kan afvloeien.
Het vestibulum is het gehoor- en evenwichtsorgaan dat zich in het binnenoor bevindt. Neuritis vestibularis kan worden omschreven als een plotseling verlies van de vestibulaire functie, zonder dat daarbij gehoorstoornissen of stoornissen aan het centrale zenuwstelsel optreden, bij een overigens gezond persoon.
Een bulleuze ontsteking van het trommelvlies (bulleuze myringitis of myringitis bullosa) is een ontsteking van het trommelvlies die gepaard gaat met kleine met vocht gevulde blaasjes op het oppervlak van het trommelvlies.
Een acute ontsteking van het trommelvlies wordt acute tympanitis of acute myringitis genoemd. Deze gaat meestal gepaard met een ontsteking van de bekleding van de uitwendige gehoorgang. De uitwendige gehoorgang is een deel van het uitwendige oor dat van de uitwendige opening van het oor naar het trommelvlies loopt.
Met verstopping van de buis van Eustachius wordt een buis van Eustachius bedoeld die geblokkeerd is of zich niet goed opent. De buis van Eustachius is een nauwe buisvormige verbinding tussen het bovenste gedeelte van de keelholte (nasofarynx) en het middenoor.
Het os petrosum, ofwel rotsbeen, is het been dat aan de zijkant van het hoofd ligt en de structuren van het binnenoor bevat. Een ontsteking van het rotsbeen wordt ook wel petrositis genoemd. Een dergelijke ontsteking ontstaat door uitbreiding van een infectie van de structuren van het binnenoor.
Kanker in hoofd en hals kan zich voordoen in de schildklier, mondholte en keel, het strottenhoofd, de speekselklieren en lymfeklieren (lymfomen). Vaak zijn dit uitzaaiingen vanuit kanker in longen of maag.
Het uitwendige oor bestaat uit de oorschelp en de uitwendige gehoorgang. De oorschelp vangt geluiden op en speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de richting waar het geluid vandaan komt. Via de uitwendige gehoorgang worden geluidsgolven voortgeleid, iets versterkt en vervolgens overgebracht op het trommelvlies, dat daardoor gaat trillen.
De zwezerik ligt achter het borstbeen en is verantwoordelijk voor de productie van speciale witte bloedlichamen, de T-cellen. Deze T-cellen 'leren' in de thymus hoe ze eigen lichaamscellen van lichaamsvreemde stoffen kunnen onderscheiden.
Astigmatisme is een refractie- of brekingsafwijking van het oog, waarbij de lichtstralen in één as (horizontaal) anders gebroken worden dan in de andere as (verticaal). Meestal is dit het gevolg van een ongelijke kromming van het hoornvlies.
Asthenopie is een verzamelterm voor allerlei oogklachten die veroorzaakt en versterkt worden door ingespannen gebruik van de ogen zoals bij lezen of lang werken achter een beeldscherm.
Mensen met asthenopie spreken vaak van “vermoeide ogen”.
Het binnenste van het oog is opgevuld met een soort gelei, dat glasvocht wordt genoemd. In medische termen wordt dit het corpus vitreum genoemd. Vitrectomie is een operatie waarbij glasvocht wordt weggehaald en vervangen wordt door een heldere vloeistof, gas of olie.