F
Dementie: algemeen Dementie is een chronische hersenaandoening die de hersenen onherstelbaar beschadigt. De ziekte tast hersenfuncties aan, zoals het geheugen, het denken, de taal, de oriëntatie, het handelen (zoals aankleden) en schoolse vaardigheden (zoals rekenen).
Fysiotherapie is een behandeling die functie-, activiteiten- of participatiestoornissen als gevolg van spier-, skelet- of neurologische aandoeningen vermindert of voorkomt. Bij fysiotherapie worden lichamelijke behandelmethoden toegepast, in tegenstelling tot behandeling met medicijnen of operaties.
De meeste mensen die in onregelmatige diensten werken, ondervinden daar hinder van. Ze voelen zich bijvoorbeeld niet fit, slapen weinig of hebben maag- en darmklachten. Herkenbaar? Kleine veranderingen in je voeding hebben vaak grote positieve effecten.
Zitvlakklachten zijn een typische wielerkwaal. Met het zitvlak worden de billen en een aangrenzend stuk van de benen bedoeld (zie plaatje). Daaronder vallen ook de daarbij behorende spieren, pezen, zenuwen en botten.
In flow zijn betekent letterlijk ‘in stroming zijn’. Het is een geestelijke toestand waarbij mensen helemaal opgaan in een bezigheid. Vaak in flow zijn, is een manier om gelukkiger te zijn. Deze term is bedacht door de psycholoog Csikszentmihalyi.
Nekklachten komen veel voor bij mountainbikers en wielrenners. 40% van de mountainbikers heeft regelmatig last van nekklachten tijdens of na het fietsen.
Een ‘frozen shoulder’ betekent letterlijk 'bevroren schouder'. Hierbij hebben mensen pijn en stijfheid in de schouder. Zij kunnen de schouder niet goed meer bewegen.
Hoe iemand in zijn vel zit, is belangrijk voor zijn gezondheid. Tevreden zijn met werk en privéleven, weten wat je wilt bereiken in het leven, goed met anderen kunnen omgaan, weinig stress hebben... Ga zo maar door.
Bij het onderzoek van de motorische functie wordt gekeken naar spierkracht en eventueel krachtsverlies van een of meerdere spieren. De oorzaak van het krachtsverlies kan liggen bij de spieren zelf of bij de aansturing van de spieren, het zenuwstelsel.
Fijt is een ontsteking aan de nagelkant van de vingers of tenen, met name aan de uiteinden. De medische term voor fijt is panaritium.
Luchtwegaandoeningen kunnen invloed hebben op ons beroep en op onze omgeving. Maar andersom kunnen we ook in bepaalde beroepen en in onze leefomgeving blootgesteld worden aan verschillende gezondheidsrisico’s.
Het ruggenmerg heeft een vlindervorm, met binnenin de ‘grijze stof’ (bestaande uit veel cellen) en daarbuiten de ‘witte’ stof (met veel uitlopers). De witte massa van het ruggenmerg is het belangrijkste communicatiekanaal.
De hersenkamers (ventrikels) zijn holten in de hersenen. Er zijn twee zijventrikels, een derde ventrikel (die in het midden ligt) en een vierde ventrikel, gelegen in of onder de kleine hersenen. Deze holten bevatten hersenvloeistof (ook cerebrospinaal vocht of liquor genoemd).
De hersenen zijn het belangrijkste deel van het menselijk lichaam. Ze vervullen talrijke functies. Ze zijn de zetel van de intelligentie en coördineren alle zintuiglijke waarnemingen zoals voelen, ruiken, proeven, horen en zien.
Er zijn twaalf paar hersenzenuwen. Een deel van de hersenzenuwen is sensorisch, een deel motorisch en een deel is van het gemengde type. Hieronder worden het type en de functie van de verschillende hersenzenuwen genoemd.
Het sympathische zenuwstelsel is een van de twee onderdelen van het autonome zenuwstelsel (het andere is het parasympathische zenuwstelsel). Algemeen kun je zeggen dat sympathische zenuwen alle processen stimuleren die met lichamelijke activiteit te maken hebben (bijvoorbeeld sporten, noodsituaties).
Het parasympathische zenuwstelsel (PZS) is een deel van het autonome zenuwstelsel. De parasympathicus beïnvloedt de organen zodanig dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen.
De invloed van het parasympathische zenuwstelsel brengt reacties teweeg op een groot aantal organen:
Een klier is een groep cellen in het lichaam die stoffen afscheiden in het gebied waar ze zich bevinden. Huidklieren bevinden zich in de lederhuid, dit is de diepere huidlaag onder de opperhuid. De huid bevat twee typen klieren: de zweetklier en de talgklier.
Haren komen uit de huid. Ze worden op vrijwel het lichaamsoppervlak aangetroffen, behalve op onder meer de handpalmen, voetzolen en lippen. De haarkleur hangt af van de hoeveelheid en het type pigment.
Nagels zijn plaatachtige structuren die uiteinden van vingers en tenen bedekken. Ze bestaan voornamelijk uit dode cellen. Nagels groeien voortdurend. De vingernagels groeien gemiddeld een tiende millimeter per dag, de teennagels iets minder snel.
Het onderhuids bindweefsel (subcutis of hypoderm) is een losse weefsellaag onder de lederhuid. Deze laag bestaat hoofdzakelijk uit bindweefsel, vetcellen, zenuwvezels en bloedvaatjes. Het onderhuidse bindweefsel zit verspreid over het hele lichaam, behalve waar de huid dun is, zoals op de oogleden, tepels, genitaliën en het scheenbeen.
De huid is in oppervlakte en gewicht het grootste orgaan. De huid vormt het beschermend omhulsel van vrijwel het gehele lichaam, samen met de huidaanhangsels: het haar, de talg- en zweetklieren en de nagels.
Een fobie is een psychische aandoening. Bij een fobie ontstaat een extreme, onredelijke en intense angst bij het in contact komen met een bepaald voorwerp, een bepaalde activiteit of situatie.
De hersenen vormen samen met het ruggenmerg het centrale zenuwstelsel. De hersenen liggen in de schedel en zijn opgebouwd uit zo’n honderd miljard zenuwcellen (neuronen). Elke zenuwcel heeft veel uitlopers (axonen) die in verbinding staan met een groot aantal andere zenuwcellen.
Familiaire hypercholesterolemie (FH) is één van de mogelijke oorzaken van een hoog cholesterol. Het is een erfelijke aandoening. Binnen sommige families komen veel mensen voor die vanaf de geboorte een hoog cholesterolgehalte hebben.
De belangrijkste functie van kraakbeen is wrijving verminderen tussen bewegende gewrichten.
Kraakbeen komt vooral voor aan de uiteinden van de botten. Daar vormt het gewrichtskussentjes tussen de botten.
Pezen verbinden spieren en botten. De krachten van de spieren brengen ze over op de botten. Die kunnen dan in beweging komen. Sommige pezen liggen in een peesschede, zoals de pezen in de vingers. De schede vermindert de wrijving tussen de pees en de botten.
Een ligament is een band die botten of stukken kraakbeen met elkaar verbindt. Zoals enkelbanden en kniebanden. Ligamenten kunnen ook als steunpunt dienen voor de spieren die ernaast lopen. Ligamenten zijn aangehecht aan de uiteinden van botten en rond gewrichten.
Spieren zijn er in drie verschillende soorten: gladde spieren, dwars gestreepte skeletspieren en de hartspier.
Gladde spieren
Gladde spieren kunnen niet bewust worden aangespannen of ontspannen.
Foliumzuur is een essentiële vitamine. Essentiële vitamines worden niet in het lichaam gemaakt. We moeten deze met de voeding binnenkrijgen. Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd.
Foliumzuur is een essentiële vitamine. Essentiële vitamines worden niet in het lichaam gemaakt. We moeten ze met de voeding binnenkrijgen. Foliumzuur behoort tot het vitamine B-complex.
Fitness is populair in Nederland. Fitness is een verzamelterm voor activiteiten waarmee mensen hun lichaam in een betere conditie brengen. Hier gaat het over de gezondheidsvoordelen en blessures rond fitness.
De bijschildklieren zijn kleine endocriene kliertjes die in de hals zitten, vlakbij de schildklier. Endocriene klieren zijn organen die hormonen maken en in de bloedbaan brengen. Normaal heeft iemand vier bijschildkliertjes: twee bovenste en twee onderste.
De hypofyse , ook wel de hersenklier genoemd, is een endocriene klier ter grootte van een kikkererwt. Deze klier hangt aan de onderkant van de hersenen. Endocriene klieren zijn organen die hormonen maken en in de bloedbaan brengen.
De schildklier is een vlindervormige endocriene klier. Endocriene klieren zijn organen die hormonen maken en in de bloedbaan brengen. De schildklier zit in de hals, vlak onder het strottenhoofd.
De schildklier produceert hormonen die belangrijk zijn voor diverse functies van het lichaam.
Het hormoonstelsel (endocriene systeem) bestaat uit klieren en organen die hormonen maken. Het bloed verspreidt de hormonen naar bepaalde delen van het lichaam. Daar voeren ze hun functie uit. Klieren en cellen van het hormoonstelsel zitten verspreid door het lichaam.
De bijnieren zijn endocriene klieren die in de buikholte als een kopje boven op de nieren liggen. Endocriene klieren zijn organen die hormonen maken en in de bloedbaan brengen.
De bijnieren produceren diverse hormonen die nodig zijn om essentiële functies van het lichaam in stand te houden.
Een feceskweek is het bacteriologisch onderzoek van de ontlasting. Hierbij wordt in de ontlasting onderzoek gedaan naar micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor darmaandoeningen als diarree en dysenterie.
Een plaatselijke pusophoping in het weefsel rond de tandwortel (het periapicale weefsel) wordt een tandwortelabces of periapicaal abces genoemd. Mettertijd kan zich bij zo’n abces een fistel (abnormale verbinding) naar het tandvleesoppervlak vormen, waardoor het pus wegvloeit.
De gemiddelde Nederlander krijgt elke dag te veel zout binnen. Dat is slecht voor de bloeddruk en bepaalde organen, zoals de nieren. Verse producten bevatten over het algemeen weinig zout, maar kant-en-klare maaltijden, pakjes en zakjes juist veel.
Fissuurtong (lingua fissurata) en geplooide tong (lingua plicata) zijn net als lingua scrotalis synoniemen voor dezelfde aandoening van de tong. Hier zal verder gesproken worden over fissuurtong. Meestal veroorzaakt deze aandoening geen pijn.
De blaas is het reservoir of de opslagplaats voor urine en bevindt zich in de bekkenholte. De grootte en precieze ligging van de blaas hangen af van de hoeveelheid urine die erin zit. Als de blaas veel urine bevat, zet hij uit en komt gedeeltelijk in de buikholte te liggen.
De urinebuis (urethra) is de verbinding tussen de blaas en de buitenwereld. Ze ontspringt aan de onderkant van de blaas en voert de urine vanuit de blaas naar buiten. De urinebuis heeft bij mannen een andere structuur en een gedeeltelijk andere functie dan bij vrouwen.
De nieren en urinewegen spelen samen een belangrijke rol bij de uitscheiding van afvalstoffen uit het lichaam.
De nieren kunnen worden vergeleken met een zeef die alle afvalstoffen tegenhoudt en alleen de goede stoffen doorlaat.
Nefronen zijn de kleine functionele onderdelen van de nier. Elke nier bevat zo’n één miljoen nefronen.
Elk nefron bestaat uit een glomerulus (een kluwen hele kleine bloedvaatjes), het kapsel van Bowman (een kapsel dat om de glomerulus heen ligt) en een nierkanaaltje.
De ontwikkeling van verschillende organen en weefsels in het menselijk lichaam begint vanaf het moment waarop de eicel wordt bevrucht en gaat door tot het kind vele maanden of jaren oud is. Bij de bevruchting van de eicel door een spermacel wordt het genetisch materiaal van beide cellen gecombineerd, waardoor de zygoot ontstaat.
De tong is het orgaan dat de belangrijkste rol speelt bij het gewaarworden van smaak. De bovenkant van de tong is bedekt met minuscule uitstulpingen (papillen). Met een deel van deze uitsteeksels of papillae kunnen wij proeven, terwijl we met andere, die met speciale zenuwen zijn verbonden, de structuur van het voedsel kunnen bepalen.
De binnenkant van de mond (de mondholte) wordt aan de bovenkant begrensd door het gehemelte, aan de onderkant door de tong en aan weerszijden door de wangen. De mondholte is de plek waar de eerste fase van het voedselverwerkingsproces plaatsvindt.
Hydrops foetalis is een aandoening die voorkomt bij ongeboren baby’s. De ziekte wordt veroorzaakt door een verschil in bloedgroepen tussen de moeder en haar kind. Kenmerken van de ziekte zijn ernstige ophoping van vloeistof in het lichaam van de baby en ernstige bloedarmoede (anemie).
Bloed bevat cellen (namelijk rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes) in plasma, een vloeistofcomponent,. De hoofdfunctie van bloed is het transport van zuurstof en voedingsstoffen naar uiteenlopende weefsels in het lichaam en tegelijkertijd de afvoer van kooldioxide en andere afvalproducten uit de weefsels.
Het uitwendige oor bestaat uit de oorschelp en de uitwendige gehoorgang. De oorschelp vangt geluiden op en speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de richting waar het geluid vandaan komt. Via de uitwendige gehoorgang worden geluidsgolven voortgeleid, iets versterkt en vervolgens overgebracht op het trommelvlies, dat daardoor gaat trillen.
Een filamenteuze keratitis is een aandoening van het hoornvlies waarbij kleine slijmdraadjes (filamentjes) aan het oppervlak vastkleven. Deze filamentjes bestaan uit mengsels van eiwitten, vetten en afgeschilferde dode epitheelcellen.