Het peritoneum parietale

Het peritoneum parietale

Het buikvlies (peritoneum ) is een dunne weefsellaag aan de binnenkant van de buikwand die alle organen in de buik omgeeft. Het buikvlies bestaat uit twee delen: het peritoneum parietale en het peritoneum viscerale. Tussen beide delen van het buikvlies zit een kleine ruimte (de peritoneale ruimte). Het peritoneum parietale bekleedt de binnenwand van de buik- en de bekkenholte. Het zit zowel voor als achter stevig vast aan de buikspieren.
Tussen het peritoneum parietale en de buikspieren zit los bindweefsel waar een netwerk van lymfevaten doorheen loopt (het subperitoneale lymfestelsel). Als het peritoneum is ontstoken of de lymfevaten zijn verstopt, kan er vocht uit de lymfevaten in de peritoneale ruimte terechtkomen en leiden tot een opgezwollen buik. In de bekkenholte vormen de plooien van het peritoneum parietale tussen de verschillende organen een zogeheten peritoneale zak of excavatio. Mannen hebben één enkele peritoneale zak en wel tussen de endeldarm en de blaas (excavatio rectovesicalis). Vrouwen hebben er twee: de excavatio recto-uterina (tussen de endeldarm en de baarmoeder) en de excavatio vesico-uterina (tussen de blaas en de baarmoeder). In deze ruimten kan zich vocht en pus ophopen in geval van buikvliesontsteking.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

  • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
  • Online beeldbellen met een huisarts
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Meer informatie

http://nl.wikipedia.org/wiki/Buikvlies. Nederlandse site met informatie over het buikvlies.

Gray, H. (2003), ‘2j: The Pancreas', in: Anatomy of the Human Body [Online], Available: www.bartleby.com/107/251.html Engelstalige site met informatie over de structuur en ontwikkeling van de buik en het buikvlies.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.