Het omentum

Het omentum

Op bepaalde plaatsen in de buik vormt het weefsel van het buikvlies (peritoneum) andere – gespecialiseerde – vliezen en banden, zoals het omentum (buiknet). Het omentum is een vlakke buikvliesplooi die vastzit aan de randen van de maag. Het bestaat uit twee delen: het omentum minus (het kleine net) en het omentum majus (het grote net).

Digitale zorg: mede mogelijk gemaakt door je zorgverzekeraar

Mensen houden van service en gemak, ook in de zorg. Veel zorgverzekeraars voorzien in die behoefte door digitale zorg aan te bieden. Uit onderzoek van Medicinfo blijkt dat het aanbieden van digitale zorg op afstand invloed heeft op de keuze voor een zorgverzekering. Biedt jouw zorgverzekeraar in 2020 ook zorg op afstand aan?

Lees hier wat de voordelen zijn van digitale zorg op afstand

Het omentum minus

Het omentum minus bestaat uit twee lagen buikvlies. Het strekt zich uit van de rechterrand van de maag en het bovenste deel van de twaalfvingerige darm tot de leverpoort (aan de onderkant van de lever). Daarvandaan loopt het verder in opwaartse richting om het onderste deel van de slokdarm te omgeven. Het deel van het omentum minus tussen de maag en de lever is het ligamentum hepatogastricum, terwijl het deel tussen de twaalfvingerige darm en de lever het ligamentum hepatoduodenale wordt genoemd. Naast talrijke bloedvaten en lymfevaten loopt ook de gemeenschappelijke galbuis tussen de lagen van het omentum minus.

Het omentum majus

Het omentum majus (ook wel het ligamentum gastrocolicum genoemd), is een buikvliesplooi die eveneens uit twee lagen bestaat en begint aan de linkerrand van de maag. Dit is de grootste buikvliesplooi, die zich naar beneden kan uitstrekken tot de bekkenholte. De dunne darm wordt erdoor bedekt en soms vouwen uitlopers van dit vlies zich om het colon transversum. Het omentum majus is vrij beweegbaar en wordt ook wel de politieagent van de buikholte genoemd, vanwege zijn vermogen geïnfecteerde gebieden in de buik af te sluiten en zo te voorkomen dat een infectie zich verspreidt. Tussen de lagen van het omentum majus bevindt zich een groot aantal vetcellen en bloedvaten.

Meer informatie

http://nl.wikipedia.org/wiki/Buikvlies. Nederlandse site met informatie over het buikvlies.

Gray, H. (2003), ‘2j: The Pancreas', in: Anatomy of the Human Body [Online], Available: www.bartleby.com/107/251.html. Engelstalige site met informatie over de structuur en ontwikkeling van de buik en het buikvlies.