Heb plezier in je werk

Plezier in je werk

Waardoor komt het, dat je wel of geen plezier hebt in je werk? En wat kun je daar zelf aan doen? Werkplezier hangt bijvoorbeeld af van de inhoud van je werk, van de arbeidsomstandigheden, van collega’s. Maar de eigen verwachtingen en keuzes spelen ook een grote rol. Wat vind u belangrijk in uw werk, wat zijn uw sterke kanten, hoe sterk komt dat aan bod in uw baan? Hoe goed past uw baan bij uw drijfveren?

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

 • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
 • Online beeldbellen met een huisarts
 • Stuur een foto mee van uw klacht
 • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
 • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Stress en plezier

Aan werknemers worden steeds meer eisen gesteld en meestal neemt de werkdruk toe. Tegelijkertijd groeit het besef dat plezier in het werk belangrijk is. Wie meer werkplezier heeft, produceert meer en is minder vatbaar voor stress. Af en toe hard werken om een deadline te halen, kan ook een kick geven! En te weinig werkdruk kan ook leiden tot stress.

Balans

Van belang is voldoende balans te vinden tussen:

 • Belasting en belastbaarheid.
 • Eigen talenten en de uitdagingen van het werk.
 • Routine en spanning.
 • Verandering en onzekerheid.

Altijd leuk?

De meeste mensen hebben ook weleens wat minder zin in hun werk. Wie net een nieuwe baan heeft, vindt meestal alles nog leuk en uitdagend. Maar op den duur ontstaat er natuurlijk routine. Voor de meeste mensen is werken voor 80 procent routine en voor 20 procent leuk of interessant.

Alle soorten werk kennen leuke en minder leuke kanten. Maar als iemand vaak met tegenzin naar het werk gaat, is dat een signaal om serieus te nemen. Dan is het tijd om na te gaan wat de reden is en wat er aan te doen is.

De geluksfabriek

De laatste jaren besteden kranten en tijdschriften aandacht aan werkplezier. Ook verschijnen er de nodige boeken rond dit thema. Bijvoorbeeld ‘Werken met plezier’ van Jolet Plomp of ‘De geluksfabriek’ van Maurits Bruel en Clemens Colsen. Een ander voorbeeld is ‘Werkplezier: adviezen, tips en ideeën’ van Luc Mutsaers. Op zijn website www.plezieropjewerk.nl staan allerlei tips en bijvoorbeeld een zelftest over werkplezier.

Maak werk van werkplezier

Op de website www.plezieropjewerk.nl staat onder andere informatie, tips en een toolkit met een plezier-in-werk-test en checklists. De site helpt u te ontdekken wat u plezier geeft en welke aspecten in werk bij u passen, of juist niet. Kortom: wie bent u, wat kunt u en wat wilt u? De toolkit bevat tips om aan de slag te gaan, bijvoorbeeld door met collega’s en/of in werkoverleg te bespreken wat er eventueel anders kan.

Ook wordt er uitgelegd dat er vijf manieren zijn om je goed te voelen. Dit kan zowel op het werk als in het dagelijks leven:

 1. Investeer aandacht en tijd. Maak contact met de mensen om u heen.
 2. Blijf in beweging.
 3. Kijk en wees alert. Wees u bewust van de wereld om u heen en van wat u voelt.
 4. Probeer nieuwe dingen die uw zelfvertrouwen vergroten en u plezier geven.
 5. Geef: van een glimlach op uw gezicht tot vrijwilligerswerk.

Loopbaanadvies

De website www.loopbaanadvies.nl kan ook een goed middel zijn om na te gaan hoe u in uw huidige baan staat.

Meer informatie

De volgende websites bevatten meer informatie over werken met plezier:
www.plezieropjewerk.nl
www.loopbaanadvies.nl

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.