Gaatjes in de oren

Het prikken van gaatjes in oren gebeurt al lang en is een vrij onschuldige ingreep die slechts zelden problemen geeft. Het is wel erg belangrijk om gaatjes in de oren te laten maken door iemand die ervaren en hygiënisch te werk gaat.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Leeftijd

Over de geschikte leeftijd voor gaatjes in de oren lopen de meningen uiteen. In sommige culturen is het prikken van gaatjes in de oren van heel jonge kinderen gangbaarder dan in andere. Hoewel er zelden complicaties optreden, valt er wel te twisten over de geschikte leeftijd. Wanneer een kind duidelijk kan maken dat het begrijpt wat er gaat gebeuren en wat de gevolgen daarvan zijn, kan worden aangenomen dat het ermee instemt.

Complicaties

De belangrijkste complicaties die zich kunnen voordoen bij het prikken van gaatjes in de oren zijn een allergie, granulomen of een infectie.
De oorschelp bestaat uit huid en kraakbeen. In het oorlelletje zit geen kraakbeen. Wanneer een gaatje door het kraakbeen wordt geprikt, brengt dat een risico op infectie van het kraakbeenvlies met zich mee. Een dergelijke infectie komt weliswaar niet veel voor, maar als al het kraakbeen geïnfecteerd raakt, kan de oorschelp een ernstige beschadiging oplopen. Een infectie bij het prikken van gaatjes kan zich snel openbaren na een wondje. Het kan ook pas ontstaan na lange tijd. Bij een infectie wordt het oor pijnlijk en rood. Daarnaast kan koorts optreden; in ernstiger gevallen kan er zelfs vocht uit het oor lopen.Bij extreme roodheid, zwelling, bloeding of kleurverandering van het gaatje is het belangrijk contact op te nemen met een arts. Als de gaatjes niet met volledig steriele apparatuur worden geprikt, bestaat er een risico op besmetting met infectieziekten als hepatitis of HIV (aidsvirus).
Een oorbel kan altijd een allergische reactie oproepen. De kans hierop is eigenlijk heel klein, want de meeste oorbellen zijn gemaakt van chirurgisch staal of goud. Het lichaam reageert hier niet op.
Een andere complicatie kan voorkomen bij gaatjes in de oren is het ontstaan van granulomen (kleine bultjes) rond het gaatje, vaak als gevolg van herhaaldelijke beschadigingen van het gaatje.

Behandeling

Goede hygiëne is altijd belangrijk. Bij een infectie kunnen antibiotica nodig zijn. Als er een ophoping van pus is kan de arts deze verwijderen. Bij granulomen moeten een- of tweemaal daags warme kompressen op het oor worden gelegd. Werkt dat niet, dan kunnen de oorbellen het beste een poosje worden uitgedaan zodat de granulomen kunnen genezen. De oorbellen kunnen bij een allergie ook het beste even uit worden gelaten.

Wat kunt u zelf doen?

Complicaties kunnen worden voorkomen door de huid rondom het gaatje regelmatig schoon te maken en korsten te verwijderen. Zorg ervoor dat het haar niet verstrikt raakt in de oorbellen en zorg ervoor dat het niet in aanraking komt met het gaatje, want dat vergroot het risico op infectie.
Kies voor een baby of peuter oorbellen die speciaal voor kleine kinderen zijn gemaakt, zodat zij er zich niet aan kunnen bezeren.

Meer informatie

www.bme.freeq.com (Ear piercing after care)
(Engels) Informatie van Body Modification Ezine (USA)

www.nlm.nih.gov (Perichondritis)
(Engels) Informatie van de National Library of Medicine (USA)

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.