Frozen shoulder

Frozen shoulder

Wat is frozen shoulder?

Een ‘frozen shoulder’ betekent letterlijk 'bevroren schouder'. Hierbij hebben mensen pijn en stijfheid in de schouder. Zij kunnen de schouder niet goed meer bewegen. 

Een frozen shoulder ontstaat door een ontsteking of irritatie van het weefsel rond het schoudergewricht. Het weefsel rond gewrichten zoals de schouder, elleboog of knie heet kapsel. Bij een frozen shoulder verdikt het kapsel zich en trekt het samen. Daardoor neemt de ruimte voor bewegingen van de bovenarm af. 

Frozen shoulder kan aan één of beide schouders voorkomen. Vooral mensen ouder dan 40 jaar hebben last van frozen shoulder. Het komt vaker voor bij vrouwen boven de 50 jaar, diabetici en mensen met hart- en schildklieraandoeningen. 2 tot 5 procent van de Nederlanders heeft last (gehad) van een frozen shoulder.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

 • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
 • Online beeldbellen met een huisarts
 • Stuur een foto mee van uw klacht
 • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
 • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Oorzaak frozen shoulder

Het is niet precies duidelijk wat een frozen shoulder veroorzaakt. Een frozen shoulder kan ontstaan in deze situaties:

 • Na een slijmbeursontsteking. Dat is een aanhoudende irritatie van de pezen in de schouder of een ontstoken gewrichtskapsel.
 • Als de schouder lang niet bewogen is, bijvoorbeeld na een botbreuk.
 • Na een ongeval of operatie.
 • Bepaalde aandoeningen: bijvoorbeeld diabetes mellitus, de ziekte van Parkinson, een beroerte en een verhoogde schildklierwerking.

Soms is er helemaal geen oorzaak te vinden.

Symptomen frozen shoulder

Bij een frozen shoulder heeft iemand een pijnlijke en stijve schouder. Een frozen shoulder doorloopt drie fasen.

 • Fase 1: Dit heet ook wel de ‘verstijvende’ fase. In deze fase neemt de pijn in de schouder geleidelijk toe en wordt deze steeds moeilijker de schouder te bewegen. Deze fase kan 6 weken tot 9 maanden duren
 • Fase 2: Dit is de frozen of bevroren fase. Tijdens deze fase neemt de pijn geleidelijk af maar de stijfheid blijft. Deze fase kan tussen de 4 en 9 maanden duren.
 • Fase 3: De laatste fase wordt de ‘ontdooiende’ fase genoemd. De pijn in de schouder neemt verder af en het wordt (langzaam) makkelijker de schouder te bewegen. De laatste fase duurt tussen de 5 maanden en 2 jaar. Ongeveer 5 procent van de mensen met frozen shoulder houdt altijd klachten van pijn en stijfheid.
 • Bijkomende klachten: Mensen met een frozen shoulder kunnen ook nek- en hoofdpijnklachten krijgen. Dat komt door de pijn in de schouder en doordat ze de schouder niet goed kunnen bewegen.

Diagnose frozen shoulder

Artsen stellen de diagnose van frozen shoulder op basis van de klachten en onderzoek aan de betreffende schouder. Een röntgenfoto, echo, MRI-scan of een kijkoperatie kunnen andere oorzaken van schouderklachten uitsluiten.

Behandeling

Een frozen shoulder is moeilijk te behandelen. Een verkeerde aanpak kan het probleem verergeren of het genezingsproces vertragen. Het belangrijkste is om de schouder te blijven bewegen, zonder dat het pijn doet.

Als er wel een behandeling nodig is, richt deze zich op het beweeglijk houden van de schouder en op pijnbestrijding.

 • Door regelmatig voorzichtig bepaalde oefeningen te doen, kan de schouder weer beter bewegen. Dit is afhankelijk van de fase van de frozen shoulder.
 • Met medicatie kan de pijn worden verlicht. Pijnstillers zoals NSAID’s werken ontstekingsremmend. Ook kan de arts een injectie in de schouder geven met ontstekingsremmers, corticosteroïden. Soms is een zenuwblokkade nodig tegen de pijn van frozen shoulder.
 • Chirurgen opereren een frozen shoulder alleen als oefentherapie en pijnstillers niet voor duidelijke verbetering zorgen. Bij zo'n operatie rekt de chirurg het schouderkapsel op. Dat kan alleen als er geen actieve ontsteking meer is. De operatie kan een kijkoperatie zijn. Na de operatie volgt de patiënt een intensief revalidatietraject.

Zelfzorg

Het is belangrijk om de schouder los te maken en in beweging te blijven, bijvoorbeeld met manuele therapie en oefentherapie. Mensen kunnen deze oefeningen vaak thuis doen. Het is belangrijk om daarbij binnen de pijngrens te blijven.

Meer informatie

Informatie van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging
www.zorgvoorbeweging.nl/de-stijve-schouder-frozen-shoulder 

Informatie van het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie 
www.fysionet.nl

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.