Fijt

Fijt

Fijt is een ontsteking aan de nagelkant van de vingers of tenen, met name aan de uiteinden. De medische term voor fijt is panaritium.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Oorzaken

Fijt wordt meestal door een bacterie veroorzaakt. Soms is een herpesvirus de veroorzaker. In dat geval wordt er gesproken van een herpetisch fijt. Zeer zelden is een schimmelinfectie de oorzaak. Bacteriƫle infecties ontstaan meestal door een splinter of door andere kleine verwondingen. Bij kinderen wordt fijt vaak veroorzaakt door duimzuigen.

Symptomen

Fijt begint vaak met hevige pijn in de vinger- of teentop. Het uiteinde zwelt op, wordt warm en rood. Dit kan wijzen op een ophoping van pus. Zelfs lichte bewegingen kunnen dan pijnlijk zijn. Naarmate de ontsteking ernstiger wordt, kan de vingertop gevoelloos worden.

Als fijt niet behandeld wordt, wordt deze steeds groter. Dan kunnen het onderliggend bot, gewricht en pees worden aangetast.

Diagnose

De diagnose wordt meestal gesteld op basis van het verhaal van de patiƫnt en de symptomen bij lichamelijk onderzoek. Meestal is het niet nodig om een kweek af te nemen.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het maken van een kleine snede in de vinger- of teentop om het pus weg te laten lopen. Dit kan onder plaatselijke verdoving worden gedaan. Daarna wordt de wond schoon gehouden door de vinger of teen meerdere keren per dag in een sodabadje te houden. Soms moet na de ingreep antibiotica worden gebruikt.

Zelfzorg

Mensen die werken met hout of andere materialen die splinters kunnen veroorzaken, doen er goed aan beschermende handschoenen te dragen. Mensen die in de gezondheidszorg werken, kunnen zich beschermen met rubber handschoenen en andere steriele voorzorgsmaatregelen.

Het is verstandig om bij fijt eventuele ringen af te doen, omdat die na verloop van tijd de gezwollen vinger kunnen afknellen. Om fijt aan met name de teennagels te voorkomen, is het aan te raden om de nagel recht af te knippen.

Meer informatie

Informatie over fijt
www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ptxt/Panaritium.htm

Informatie over fijt van MedlinePlus (Engelstalig)
www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001444.htm

Informatie over fijt van The Hand Clinic
www.thehandclinic.nl/index.php/aandoeningen/panaritium/

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.