Fasen in de ontwikkeling van een baby

Fasen in de ontwikkeling van een baby

De ontwikkeling van verschillende organen en weefsels in het menselijk lichaam begint vanaf het moment waarop de eicel wordt bevrucht en gaat door tot het kind vele maanden of jaren oud is. Bij de bevruchting van de eicel door een spermacel wordt het genetisch materiaal van beide cellen gecombineerd, waardoor de zygoot ontstaat. Deze bevruchte cel deelt en ontwikkelt zich, zodat het embryo ontstaat dat zich later tot de foetus ontwikkelt.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

  • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
  • Online beeldbellen met een huisarts
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Embryonale fase

De periode vanaf het ogenblik dat de eicel is bevrucht totdat het embryo acht weken oud is, wordt de embryonale fase genoemd. Tijdens deze periode beginnen de organen te ontstaan.

Foetale fase

De periode tussen het acht weken oude embryo en de geboorte van de baby wordt de foetale fase genoemd. Tijdens deze fase groeit de foetus snel en ontwikkelen de organen en weefsels zich verder. Het einde van de embryonale periode en het begin van de foetale fase is een zeer belangrijke tijd voor de ontwikkeling van de organen. Tijdens deze periode is de kans op het ontstaan van afwijkingen het grootst.

Neonatale fase

De periode vanaf de geboorte tot en met de 28e levensdag van de baby wordt de neonatale fase genoemd. Tijdens deze fase is de baby zeer gevoelig voor infecties. Mogelijke afwijkingen die tijdens de embryonale of de foetale fase zijn ontstaan, komen in deze periode aan het licht.

Meer informatie

England, M.A (1996), “Stomach”, in: Life Before Birth, 2nd edition, Mosby-Wolfe.

Gray, H (1918), “XI. Splanchnology: 2. Digestive Apparatus”, in: Gray’s Anatomy (Online Ed.) www.bartleby.com/107/241.html. Engelstalige site met informatie over de structuur en ontwikkeling van het maag-darmstelsel.

Sadler, T.W (1995), “Part II: Special Embryology – Digestive System”, in: Langman’s Medical Embryology, 7th edition, Williams & Wilkins.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.