Fasen in de ontwikkeling van een baby

Fasen in de ontwikkeling van een baby

De ontwikkeling van verschillende organen en weefsels in het menselijk lichaam begint vanaf het moment waarop de eicel wordt bevrucht en gaat door tot het kind vele maanden of jaren oud is. Bij de bevruchting van de eicel door een spermacel wordt het genetisch materiaal van beide cellen gecombineerd, waardoor de zygoot ontstaat. Deze bevruchte cel deelt en ontwikkelt zich, zodat het embryo ontstaat dat zich later tot de foetus ontwikkelt.

App de Dokter: altijd online bereikbaar

Geen zin in gedoe met inloopspreekuren en wachtkamers? Download App de Dokter en krijg binnen 1 uur antwoord.

Heb je een vraag over je gezondheid?
- Bijvoorbeeld over koorts die maar niet over gaat? 
- Een raar plekje op je huid? 
- Of een ingewikkelde bijsluiter? 

Chat met een medisch deskundige via App de Dokter. Gewoon vanaf je bank. 

Download App de Dokter

Embryonale fase

De periode vanaf het ogenblik dat de eicel is bevrucht totdat het embryo acht weken oud is, wordt de embryonale fase genoemd. Tijdens deze periode beginnen de organen te ontstaan.

Foetale fase

De periode tussen het acht weken oude embryo en de geboorte van de baby wordt de foetale fase genoemd. Tijdens deze fase groeit de foetus snel en ontwikkelen de organen en weefsels zich verder. Het einde van de embryonale periode en het begin van de foetale fase is een zeer belangrijke tijd voor de ontwikkeling van de organen. Tijdens deze periode is de kans op het ontstaan van afwijkingen het grootst.

Neonatale fase

De periode vanaf de geboorte tot en met de 28e levensdag van de baby wordt de neonatale fase genoemd. Tijdens deze fase is de baby zeer gevoelig voor infecties. Mogelijke afwijkingen die tijdens de embryonale of de foetale fase zijn ontstaan, komen in deze periode aan het licht.

Meer informatie

England, M.A (1996), “Stomach”, in: Life Before Birth, 2nd edition, Mosby-Wolfe.

Gray, H (1918), “XI. Splanchnology: 2. Digestive Apparatus”, in: Gray’s Anatomy (Online Ed.) www.bartleby.com/107/241.html. Engelstalige site met informatie over de structuur en ontwikkeling van het maag-darmstelsel.

Sadler, T.W (1995), “Part II: Special Embryology – Digestive System”, in: Langman’s Medical Embryology, 7th edition, Williams & Wilkins.