Duizeligheid

Duizeligheid is meestal onschuldig. Er moet onderscheid gemaakt worden tussen ‘een licht gevoel in het hoofd’ en draaiduizeligheid. In het eerste geval gaat het om een lage bloeddruk, hyperventilatie of zelfs een gewone verkoudheid. Alleen in het tweede geval gaat het om stoornissen in het binnenoor of de hersenen.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

  • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
  • Online beeldbellen met een huisarts
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Oorzaken

Dat we rechtop kunnen blijven staan en ons evenwicht niet verliezen, komt door een ingewikkeld samenspel van verschillende organen. Hierbij zijn niet alleen de evenwichtsorganen (het vestibulair apparaat) in het middenoor betrokken, maar ook de ogen, spieren en delen van de hersenen. Wanneer de functie van een of meer hiervan uitvalt of verslechtert, kunnen evenwichtsproblemen ontstaan met draaiduizeligheid als gevolg. Oorzaken van een verminderde functie kan bijvoorbeeld zijn: een beroerte, middenoorontsteking, trauma, goedaardige tumor van de evenwichtszenuw in het oor (neuroma), ziekte van Meniere, sommige antibiotica (zoals gentamicine en streptomycine) enz.

Een ‘licht gevoel’ in het hoofd heeft andere, uiteenlopende oorzaken. De meest voorkomende oorzaak is dat er te weinig bloed naar (een deel van) de hersenen gaat, bijvoorbeeld bij plotseling opstaan vanuit liggende positie. Andere oorzaken kunnen onder andere zijn: flinke inspanning, hyperventileren, teveel alcohol inname en een lage bloedsuikerspiegel (bij te weinig eten of suikerziekte).

Verschijnselen

Afhankelijk van de oorzaak van de duizeligheid, zijn er klachten. Belangrijk is dat er een verschil is tussen een licht gevoel in het hoofd en het gevoel dat de wereld draait. De oorzaken hiervan zijn anders en de behandeling ook.

Diagnose

Om de oorzaak van uw duizeligheid te achterhalen, heeft de arts nauwkeurige informatie nodig over de klachten en het beloop van de klachten in de tijd. Ook het medicijngebruik is belangrijk. Daarnaast wordt een algemeen lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Soms is het nodig om het gehoor en het evenwicht nauwkeuriger te testen en een CT- of MRI-scan uit te voeren. Ook wordt onderzocht of het binnenoor normaal functioneert. Omdat de oorzaken van duizeligheid van persoon tot persoon kunnen verschillen, zijn niet al deze onderzoeken altijd nodig.

Behandeling

De behandeling van duizeligheid hangt af van de oorzaak. Wanneer de oorzaak van de aandoening in het middenoor gelegen is, zal een KNO-arts de behandeling op zich nemen. Wanneer er een andere achterliggende aandoening is, bijvoorbeeld stoornissen in de bloeddruk of de bloedsuiker, dan zal een internist de klachten behandelen. In sommige gevallen is behandeling via de eerste lijn (de huisarts) voldoende.
Enkele mogelijke behandelwijzen zijn:

  • oefeningen om het evenwichtsvermogen en -gevoel te herstellen. Deze zogenaamde vestibulaire rehabilitatieprogramma's leren mensen hoe ze een slecht functionerend evenwichtsorgaan kunnen compenseren;
  • geneesmiddelen tegen draaierigheid en de bijverschijnselen: misselijkheid en braken;
  • antibiotica ter bestrijding van bepaalde infecties die duizeligheid veroorzaken.

Wat kunt u zelf doen?

Wie last heeft van een lage bloeddruk kan duizeligheid voorkomen door snelle positiewisselingen te vermijden. Dus niet meteen opstaan als u ligt, maar eerst even blijven zitten.
Wie vaak na een uitgebreide maaltijd last heeft van duizeligheid, kan overwegen om wat vaker op een dag kleinere hoeveelheden voedsel te nuttigen in plaats van één of twee grote maaltijden.
Het is zinvol op te schrijven wanneer en hoe lang u klachten hebt en wat de klachten precies zijn. Vooral het beloop in de tijd geeft aanwijzingen over de oorzaak van de duizeligheid en kan dus helpen de klachten te behandelen.

Meer informatie

www.kno.nl
www.duizeligheidscentrum.nl
Informatie over duizeligheid

www.nlm.nih.gov (dizziness)
www.nlm.nih.gov (dizziness & vertigo)
(Engels) Dizziness and Vertigo 2001 (USA)

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.