Drugstest urine

Drugstest urine

Drugs zijn in urine vaak langer op te sporen dan in bloed. Hoe lang drugs aantoonbaar zijn, is afhankelijk van het soort drug, van de persoon en van de gebruikte hoeveelheid. Om alcohol op te sporen wordt vaak een bloedonderzoek gedaan. Urineonderzoek wordt om verschillende redenen gedaan.

App de Dokter: altijd online bereikbaar

Geen zin in gedoe met inloopspreekuren en wachtkamers? Download App de Dokter en krijg binnen 1 uur antwoord.

Heb je een vraag over je gezondheid?
- Bijvoorbeeld over koorts die maar niet over gaat? 
- Een raar plekje op je huid? 
- Of een ingewikkelde bijsluiter? 

Chat met een medisch deskundige via App de Dokter. Gewoon vanaf je bank. 

Download App de Dokter

Toepassing

Drugstests in urine worden gedaan om recent drugsgebruik aan te tonen. Bijvoorbeeld als iemand lichamelijke klachten heeft die op drugsgebruik wijzen. Drugstests in urine worden ook gedaan bij controle op een werkplek (bijvoorbeeld bij Defensie of de Politie), bij een medische keuring, bij (top)sporters, in de gevangenis, bij een ontwenningsprogramma of bij verdenking van drugsgebruik in het verkeer.

Hoe lang blijven drugs aantoonbaar?

  • Cannabis Bij incidenteel gebruik van cannabis is het tot drie dagen aantoonbaar in de urine. Bij mensen die vaak of dagelijks blowen, is het twee tot acht weken na gebruik aantoonbaar.
  • Cocaïne Bij incidenteel gebruik van coca├»ne is het twee tot vier dagen aantoonbaar in de urine. Bij intensief gebruik kan dat oplopen tot acht dagen.
  • XTC Dit is twee tot drie dagen na gebruik aantoonbaar in de urine.
  • Amfetaminen Deze zijn twee tot drie dagen na gebruik aantoonbaar in de urine.
  • Heroïne Dit is twee tot drie dagen na gebruik aantoonbaar in de urine.

Procedure

De urine wordt opgevangen in een schoon potje. Eerst moeten mensen wat uitplassen en daarna de urine opvangen in het potje. Dit potje moet binnen twee uur op het laboratorium zijn, of in de koelkast bewaard worden. 

Bij een urinetest kan op meerdere soorten drugs getest worden. Of er kan specifiek gezocht worden naar een drug. Als er drugssporen aangetoond worden, heet dat een positieve test. 

Een positieve test heeft vaak veel consequenties. Daarom wordt nogmaals getest als de eerste test positief is. Er zijn via internet ook testen voor thuis te koop.

Voordelen en beperkingen

Urineonderzoek is een veilig en pijnloos onderzoek. De resultaten zijn echter niet altijd betrouwbaar. Urine kan gemakkelijk verontreinigd, vervalst of verdund raken. 

Als binnen een uur na drugsgebruik urine wordt afgenomen, is het middel nog niet aan te tonen.

Meer informatie

Informatie van Jellinek 
www.jellinek.nl/informatie-over-alcohol-drugs/