De functie van de mondholte

De functie van de mondholte

De binnenkant van de mond (de mondholte) wordt aan de bovenkant begrensd door het gehemelte, aan de onderkant door de tong en aan weerszijden door de wangen. De mondholte is de plek waar de eerste fase van het voedselverwerkingsproces plaatsvindt. Het eten wordt door de tanden en kiezen in stukjes verdeeld en met behulp van de tong vermengd met speeksel, dat wordt uitgescheiden door de speekselklieren. De tong is bovendien het smaakorgaan. De tong, het gehemelte en de spieren achter in de mond helpen het gekauwde voedsel naar achteren te verplaatsen en het vervolgens door te slikken. Samen met de stembanden spelen de verschillende onderdelen van de mond ook een rol bij het praten. De mondholte is ook betrokken bij het ademhalen, aangezien de luchtwegen met zowel de mond als de neus in verbinding staan.

App de Dokter: altijd online bereikbaar

Geen zin in gedoe met inloopspreekuren en wachtkamers? Download App de Dokter en krijg binnen 1 uur antwoord.

Heb je een vraag over je gezondheid?
- Bijvoorbeeld over koorts die maar niet over gaat? 
- Een raar plekje op je huid? 
- Of een ingewikkelde bijsluiter? 

Chat met een medisch deskundige via App de Dokter. Gewoon vanaf je bank. 

Download App de Dokter

Meer informatie

http://nl.wikipedia.org/wiki/Mond_%28orgaan%29 Nederlandse site met informatie over de mond.

Gray, H. (2003), ‘2a.The Mouth’, in: Anatomy of the Human Body, [Online], Beschikbaar: www.bartleby.com/107/242.html Engelstalige site met informatie over de structuur en ontwikkeling van de mond.

Ganong, W.F. (2001), 'Digestion & absorption', in: The Review of Medical Physiology, 20th edition, Lange Medical Publications, New York, London.

Ganong, W.F. (2001), 'Smell & taste', in: The Review of Medical Physiology, 20th edition, Lange Medical Publications, New York, London.