De bloedvoorziening van de dikke darm

De dikke darm ontvangt bloed uit twee vertakkingen van de aorta, de grote lichaamsslagader die zuurstofrijk bloed van het hart naar de rest van het lichaam brengt. Deze vertakkingen zijn de arteria mesenterica superior en de arteria mesenterica inferior. Beide slagaders vertakken zich vervolgens verder om de verschillende delen van de dikke darm van bloed te voorzien. De vertakkingen van de arteria mesenterica superior lopen naar de blindedarm, het colon ascendens en ongeveer de helft van het colon transversum. De vertakkingen van de arteria mesenterica inferior lopen naar de linkerhelft van het colon transversum, het hele colon descendens, het colon sigmoideum en het grootste deel van de endeldarm. De vertakkingen van de arteria mesenterica inferior die de endeldarm van bloed voorzien, worden arteriae rectales genoemd.

De bloedvaten die zorgen voor de afvoer van zuurstofarm bloed ontstaan vanuit een adervlecht (de plexus haemorrhoidalis) rond een deel van de endeldarm.
De vena mesenterica inferior brengt het bloed uit de endeldarm, het colon sigmoideum en het colon descendens terug richting het hart. Deze ader begint in de endeldarm als de vena rectalis superior, die ontspringt in de plexus haemorrhoidalis. De vena rectalis superior gaat dus over in de vena mesenterica inferior en mondt ten slotte uit in de poortader. De vena mesenterica superior brengt zuurstofarm bloed uit de dunne darm, de blindedarm, het colon ascendens en het colon transversum naar het hart. Deze ader verenigt zich met de vena lienalis (miltader) om de poortader te vormen.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

  • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
  • Online beeldbellen met een huisarts
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Meer informatie

http://nl.wikipedia.org/wiki/Dikke_darm. Nederlandstalige site met informatie over de dikke darm.

Gray, H. (2003), ‘2h. The Large Intestine’, in: Anatomy of the Human Body, [Online] Available: www.bartleby.com/107/249.html Engelstalige site met informatie over de structuur en ontwikkeling van de dikke darm.

Ganong, W.F. (2001), ‘Digestion & Absorption’, in: The Review of Medical Physiology, 20th edition, Lange Medical Publications, New York, London.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.