De biologische klok

De biologische klok

De beste tijd van de dag voor iemand om te slapen, wordt bepaald door zijn biologische klok. Deze bevindt zich in de hersenen en wordt onder andere beïnvloed door licht (het dag-nachtritme). Het slaaphormoon melatonine speelt hierbij een belangrijke rol.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

  • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
  • Online beeldbellen met een huisarts
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Ochtend- en avondmensen

De biologische klok loopt bij iedereen anders. De verschillen bepalen onder andere of iemand een ochtend- of avondmens is. Ochtend- en avondmensen hebben namelijk een ander slaap-waakritme. 

Ochtendmensen gaan ’s avonds graag vroeg naar bed en worden ‘s ochtends vroeg wakker. Zij hebben geen problemen met op gang komen. Bij avondmensen is dat juist andersom. Zij worden later slaperig dan ochtendmensen en als zij op een ‘normale’ tijd naar bed gaan, liggen ze vaak nog uren wakker. 

Dit lijkt op slapeloosheid, maar dat is het niet. Het is een stoornis waarbij de biologische klok niet gelijk loopt met die van de meerderheid van de mensen. Dit wordt pas een probleem als werk of omgeving een ander ritme vereisen. Omdat het maatschappelijk ritme gericht is op activiteit overdag en rust ‘s nachts, hebben avondmensen het meestal moeilijker dan ochtendmensen. Er zijn avondmensen die dit oplossen door werk te zoeken dat bij hun ritme past, zoals horecapersoneel en bakkers, maar dat is niet voor iedereen weggelegd.

Stoornissen in het slaap-waakritme

Als de biologische klok ontregeld is, kunnen stoornissen in het slaap-waakritme ontstaan. Dit kan gebeuren wanneer de biologische klok en de leefwijze niet goed op elkaar zijn afgestemd. Denk hierbij aan een onregelmatig slaappatroon, stress, bepaalde drugs of geneesmiddelen, vliegreizen met overschrijding van meerdere tijdzones en werken in diensten.

Meer informatie

Algemene informatie over de biologische klok 
nl.wikipedia.org/wiki/Biologische_klok 
nl.wikipedia.org/wiki/Circadiaan_ritme 

Algemene informatie over melatonine 
nl.wikipedia.org/wiki/Melatonine

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.