Darminfarct

De mesenteriale bloedvaten zijn verantwoordelijk voor de bloedvoorziening van de dikke en de dunne darm. Een afsluiting van deze vaten kan de bloedvoorziening in een groot deel van de darmen in gevaar brengen. Een verminderde toevoer van bloed wordt ischemie genoemd. Een abrupte onderbreking van de bloedtoevoer kan leiden tot het afsterven van een gedeelte van de darm. Deze toestand wordt een darminfarct genoemd. Een darminfarct treedt meestal op bij ouderen en leidt vaak tot overlijden.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Oorzaken

De slagaders kunnen afgesloten raken door bloedvatvernauwing door plaquevorming (atherosclerose) of door bloedstolsels (embolieën). Deze stolsels kunnen in de mesenteriale slagaders zelf ontstaan. Ook kunnen ze van elders in het lichaam met het bloed naar de darm worden meegevoerd, vooral vanuit het hart, bijvoorbeeld bij boezemfibrilleren.
Als bij iemand die al vernauwde mesenteriale slagaders heeft, de bloeddruk plotseling erg daalt, kan dit een darminfarct veroorzaken.
Ook bindweefselstrengen, die na een operatie kunnen ontstaan , of knoopvorming (volvulus ) van de darm kunnen de bloedvoorziening bedreigen en leiden tot een darminfarct.
Een afsluiting van de aders (mesenteriale trombose ) kan ook leiden tot zuurstoftekort en infarct van de darm.

Verschijnselen

Het belangrijkste verschijnsel is hevige buikpijn, die vaak uitstraalt naar de rug. Onderzoek van de buik levert in de beginfase vaak niet meer op dan enige gevoeligheid in de buikstreek. De buikpijn kan gepaard gaan met koorts, misselijkheid en braken. Er is sprake van diarree, vaak met bloed erbij.
Later zwelt de buik op, daalt de bloeddruk, stijgt de hartslag en wordt de patiënt koud en bleek.

Diagnose

Op basis van de klachten en het lichamelijk onderzoek kan de diagnose worden overwogen. Bloedonderzoek is nodig om andere oorzaken van plotseling optredende, hevige buikpijn uit te sluiten. Op een röntgenopname van de buik kan een darmafsluiting (ileus) zichtbaar zijn. Angiografie kan een afsluiting van de slagaders zichtbaar maken.
Trombose in een van de aders kan het best worden vastgesteld met een CT-scan.

Behandeling

Een darminfarct is een ernstig ziektebeeld, waarvoor iemand acuut moet worden opgenomen in een ziekenhuis. Vrijwel altijd is een operatie nodig. Tijdens de operatie wordt het afgestorven deel van de darm verwijderd, waarna wordt getracht de uiteinden opnieuw met elkaar te verbinden. Vaak moet echter een stoma worden aangelegd. Bij mesenteriaaltrombose worden medicijnen tegen trombose gegeven. De patiënt krijgt dan vocht en antibiotica via een infuus toegediend.

Complicaties

Een darminfarct kan leiden tot buikvliesontsteking (peritonitis) en een bloedvergiftiging (sepsis). Vaak komen mensen hierdoor te overlijden.

Meer informatie

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001151.htm
Engelstalige informatie over darminfarct

Morasch, M.D., Ebaugh, J.L., Chiou, A.C. et al. 2001, 'Mesenteric venous thrombosis: a changing clinical entity', Journal of Vascular Surgery, vol. 34, no. 4, October, pp. 680-684 [Online], Beschikbaar: http://www.ncbi.nlm.nih.gov:80/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=11668324&dopt=Abstract.

Wyatt, J.P., Illingworth R.N., Clancy M.J. et al. 2001, 'Large bowel emergencies', in: Oxford Handbook of Accident and Emergency Medicine, Oxford University Press, Oxford.

Geschreven door Dr. Anura Kurpad, St John's Medical College, Bangalore
Gevalideerd door Dr. Clare Turnbull BM BCh MA MSc MRCP DCH

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.