Chronische middenoorontsteking

Een chronische middenoorontsteking (otitis media chronica) is een langdurige ontsteking van het slijmvlies in het middenoor. Via een gaatje in het trommelvlies komt afscheiding uit het oor. Deze situatie duurt langer dan drie maanden.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

  • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
  • Online beeldbellen met een huisarts
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Oorzaak

Een chronische middenoorontsteking kan het gevolg zijn van een acute middenooronsteking die niet goed is genezen. Bijvoorbeeld doordat de behandeling te laat gestart of niet voldoende was. Een chronische middenoorontsteking kan ook het gevolg zijn van meerdere acute middenoorontstekeningen. Voorwaarde voor een chronische middenoorontsteking is dat er een opening zit in het trommelvlies. Dit kan ontstaan zijn tijdens een oorontsteking of bijvoorbeeld door het plaatsen van trommelvliesbuisjes.

Chronische middenoorontsteking kan ook ontstaan als gevolg van een chronische verstopping van de buis van Eustachius. Andere factoren die samenhangen met chronische middenoorontsteking zijn de aanwezigheid van een ziekteproces in de luchtcellen van het bot achter het oor (processus mastoïdeus) en allergie. Soms wordt een chronische middenoorontsteking veroorzaakt door tuberculose.

Symptomen

Patiënten met een chronische middenoorontsteking hebben geen last van oorpijn. De verschijnselen zijn pusafscheiding uit het oor (gedurende één tot drie maanden) en gehoorverlies. Het gehoorverlies varieert afhankelijk van de omvang en het type trommelvliesperforatie en de beschadiging van de botten van het middenoor (gehoorbeentjes).

Diagnose

De diagnose chronische middenooronsteking wordt gesteld op basis van de klachten, lichamelijk onderzoek en bepaalde andere onderzoeken. Een otoscopie en gehoortests zijn meestal nodig. Bij een otoscopie wordt de uitwendige gehoorgang en het trommelvlies zichtbaar gemaakt met behulp van een instrument dat het precies in de gehoorgang past.

Een aangetoonde middenoorontsteking in combinatie met oorafscheiding gedurende meer dan zes weken en tekenen van een trommelvliesperforatie zijn de reden om van een chronische middenoorontsteking te spreken.

Behandeling

Een chronische middenoorontsteking wordt bij voorkeur behandeld door de KNO-arts. De behandeling is afhankelijk van de ernst en de aard van de aandoeningen.

  • Er kunnen oordruppels met antibiotica en soms ook met ontstekingsremmers (cortocosteroïden) gegeven worden.
  • Als de oordruppels niet voldoende werken, kan de gehoorgang gereinigd worden.
  • Soms is het nodig om zes tot twaalf weken antibiotica te slikken en de gehoorgang regelmatig te reinigen. Want weefsel kan zich in het oor ophopen en genezing tegengaan. Het gaat dan om granulatieweefsel. Dat is littekenweefsel dat korreltjes vormt op het oppervlak van een genezende wond of een ontstoken weefseloppervlak.
  • Soms is een operatieve ingreep nodig om het trommelvlies te herstellen, het middenoor leeg te laten lopen en beschadigd en geïnfecteerd weefsel te verwijderen.

Prognose

De aanhoudende ontsteking kan de gehoorbeentjes aantasten waardoor het gehoor verder vermindert. Enkele van de andere complicaties van chronische middenooronsteking zijn mastoïditis (ontsteking van het bot achter het oor), labyrintitis (binnenoorontsteking), aangezichtsverlamming, gehoorverlies, cholesteatoom en meningitis.

Meer informatie

College van Zorgverzekeringen. Farmacotherapeutisch Kompas 2014.
www.fk.cvz.nl/inleidendeteksten

 

Huizing EH, Snow GB. (2003) Leerboek keel- neus- en oorheelkunde, tweede
herziene druk. Bohn Stafleu van Loghum, Houten/Antwerpen.

Joseph, E.M. and Lucente, F.E. (2002), Ear Drainage, in: Lucente, F.E. and Har-El, G. (eds) Essentials Of Otolarynglogy, 4th ed, Lippincott Williams and Wilkins, Philadelphia.

Sutter A, Dhooge I, Ree van J. (2009) Praktische Huisartsgeneeskunde. Keel- neus- en ooraandoeningen. Bohn Stafleu van Loghum, Houten

Broek van den P, Feenstra L. (2004) Zakboek keel-, neus- en oorheelkunde,
tiende herziene druk. Acco, Leuven/Voorburg.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.