Bouw en functie van de urinebuis

Bouw en functie van de urinebuis

De urinebuis (urethra) is de verbinding tussen de blaas en de buitenwereld. Ze ontspringt aan de onderkant van de blaas en voert de urine vanuit de blaas naar buiten. De urinebuis heeft bij mannen een andere structuur en een gedeeltelijk andere functie dan bij vrouwen.

Langer zelfstandig thuiswonen? Thepp is dé app die u of een van uw naasten hiermee kan helpen. Stel uw vragen over gezondheid, welzijn of ondersteuning in het huishouden en krijg antwoord van een team van ervaren verpleegkundigen. 

  • Gratis en 365 dagen per jaar bereikbaar
  • Snel, persoonlijk en deskundig advies
  • Voor zorgvragers, hulpbehoevenden én mantelzorgers

 Download Thepp

De urinebuis bij mannen

De urinebuis loopt bij mannen vanuit de onderkant van de blaas door de prostaat naar de top van de penis. De lengte is ongeveer 20 centimeter. Bij mannen wordt naast urine bij de urinelozing ook sperma bij een zaadlozing door de urinebuis afgevoerd.

De wanden van de urinebuis liggen vlak bij elkaar, behalve tijdens een urine- of zaadlozing. In de wanden van de urinebuis zitten para-urethrale klieren die een helder slijm in de urinebuis afscheiden bij seksuele opwinding. Dit slijm vermengt zich met het sperma en wordt daar onderdeel van. Het werkt als een soort glijmiddel, waardoor de geslachtsgemeenschap vergemakkelijkt.

De urinebuis bij vrouwen

De urinebuis loopt bij vrouwen vanuit de onderkant van de blaas naar buiten. De urinebuis mondt uit tussen de kleine schaamlippen in de vulva. De lengte is ongeveer vier centimeter. De wanden van de urinebuis liggen vlak bij elkaar, behalve tijdens de urinelozing. In de wanden van de urinebuis zitten de para-urethrale klieren, die een helder slijm in de urinebuis afscheiden bij seksuele opwinding. Voor de uitwendige geslachtsorganen werkt dit slijm als een glijmiddel, dat de geslachtsgemeenschap vergemakkelijkt.

Meer informatie

Informatie van de Nierstichting
www.nierstichting.nl/nieren/zo-werken-gezonde-nieren/

Graaff, K. V. & Fox, S. I. (1999), Concepts of Human Anatomy and Physiology, 5th ed, W. C. Mc Graw-Hill, London.

Waugh, A. & Grant, A. (2001), Anatomy and Physiology in Health and Illness, 9th ed, Churchill Livingstone, London.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.