Bouw en functie van de nieren

De nieren en urinewegen spelen samen een belangrijke rol bij de uitscheiding van afvalstoffen uit het lichaam.

De nieren kunnen worden vergeleken met een zeef die alle afvalstoffen tegenhoudt en alleen de goede stoffen doorlaat. Bloed met afvalstoffen stroomt de zeef in, alle afvalstoffen blijven in de zeef achter en alleen zuiver bloed stroomt de zeef weer uit. Het ‘prutje’ dat in de zeef achterblijft, wordt door de nieren verwerkt tot urine en verlaat het lichaam via de urinewegen.

Een nier bestaat uit verschillende onderdelen. Grofweg kunnen drie gebieden in de nier onderscheiden worden. De buitenste rand van de nier is de nierschors. Daarbinnen ligt het niermerg. En middenin, in de kromming van de nier, ligt het nierbekken.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Nierschors

De nierschors, het buitenste gedeelte van de nier wordt bedekt door een dun vlies (het nierkapsel) dat helpt de nier te beschermen. De nierschors is roodbruin van kleur, ongeveer één centimeter dik en bevat ongeveer één miljoen kleine functionele eenheden (nefronen).

Niermerg

Het niermerg is het lichter gekleurd dan de nierschors en beslaat een grotere oppervlakte. Hoewel de nefronen voornamelijk in de nierschors liggen, loopt een klein gedeelte ervan (de lis van Henle) door het niermerg. Verder bestaat het niermerg uit een aantal kegelvormige structuren (de nierpiramiden). De top (papilla) van elke piramide steekt uit in het nierbekken. In deze papil mondt een groot aantal verzamelbuisjes uit.

Nierbekken

In het trechtervormige nierbekken wordt de urine verzameld voordat deze via de ureters naar de blaas wordt vervoerd. De urine wordt in eerste instantie opgevangen in kleine kelkjes die tegen de top van elke piramide van het niermerg liggen. Vanuit deze kleine kelkjes (calices) stroomt de urine in grotere kelken en uiteindelijk in de grote nierkelk in het nierbekken.

Meer informatie

Informatie van de Nierstichting
www.nierstichting.nl

Brenner, B. M. (2000), The Kidney, 6th ed, W. B. Saunders Company, London.

Gottschalk, C. W. & Schrier, R. W. (1997), Diseases of the Kidney, Little Brown And Company, London.

Jacobson, H. R, Striker, G. E. & Klahr, S. (1995), The Principles and Practice of Nephrology, 2nd ed, Mosby Inc, London.

Rosse, G. & Logan. M. B. (1996),” Mcmin’s functional and additional Anatomy, Alfred place, London.

Tortora, G. J. & Gabowski, S. R. (2000), Principles of anatomy and physiology, 9th ed, John, Wiley. & Sons Inc, Brisbane.

Brenner, B. M. (2000), The Kidney, 6th edn, W. B. Saunders Company, London.

Jacobson, H. R, Striker, G. E. & Klahr, S. (1995), The Principles and Practice of Nephrology, 2nd edn, Mosby Inc, London.

Rosse, G. & Logan. M. B. (1996),” Mcmin’s Functional and Additional Anatomy, Alfred Place, London.

Tortora, G. J. & Gabowski, S. R. (2000), Principles of Anatomy and Physiology, 9th edn, John Wiley & Sons Inc, Brisbane.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.